A listavezetők csak a döntőben találkozhatnak • SportTV

A listavezetők csak a döntőben találkozhatnak

2022. 03. 10. 09:38    
Olvasási idő: 2 perc

Brightonban a Brighton Centre-ben kerül sor a darts Premier League idei ötödik estéjére. A múlt hétvégén világranglista-vezetővé előrelépő Peter Wright szeretné megőrizni vezető helyét a csúcsbajnokságban is.

Peter Wright Exeter után Brightonban szeretne az év első győztes duplázója lebbi (Fotó: pdctv.com)

Snakebite szeretne az idei PL első duplázó győztese is lenni a világbajnoki cím és a viláelsőség után (Fotó: pdctv.com)

Peter Wright az UK Openen előzte meg a walesit, egy olyan versenyen, amely elképesztő csillaghullást hozott a második napon, és meglepetéssel is végződött. Igaz, ahhez Michael Smith döntőfóbiájának újabb díszelőadása kellett, Bully Boy a sokadik nagy versenyen igazolta, hogy a szűk elit talán egyetlen olyan tagja, aki nem tud nagy versenyt nyerni. Szinte megajándékozta Danny Noppertet egy major címmel, nem biztos, hogy a holland bármelyik más nagymenő ellen győztesen tudta volna befejezni ezt a finálét.
De vissza Wrighthoz, aki azzal előzte meg Gerwyn Price-t a világrangsorban, hogy a walesinek egy tavalyelőtti döntője esett ki az összesítésől, neki “csak” egy nyolcaddöntője. Így bár a Jegesember egy körrel tovább ment Mineheadben – a negyeddöntőben kapott Smithtől, míg Snakebite a nyolcaddöntőben O’Connortól –, a minimális különbség most az extravagáns skót javára mutatkozik kettejük közt. Így aztán az elmúlt két hónapnak “a vb-trófeától a világelsőségig” munkacímet adhatják karriernaplójában a krónikásai. Hiszen annak ellenére, hogy a legutóbbi döntőben lenullázta őt MVG, egy pont előnnyel továbbra is vezeti a PL táblázatát is.
Az egymillió fontos bajnokság 2017 óta először tér vissza a Brighton Centerbe, Wright az első körben a címvédő Jonny Clayton ellen lép a negyeddöntőben a tábla elé. “Jó érzés a világelsőség, egy újabb történet, amit megírtam. Azzal akartam az élre törni, hogy megverem Price-t a döntőben, de nem így történt, mégis én lettem a világelső. Megmutattam a kétkedőknek, hogy képes vagyok erre is. A feleségem, Jo és a családom kellett ahhoz, hogy a viláelsőségig eljussak. Nagyon nehéz volt és nehéz is lesz, hogy megtartsam. Hazajöttem Mineheadből, s azóta a dartstábla előtt vagyok. Jó meccs lesz Jonny és köztem, de már nem szeret ellenem játszani, tudom, hogyan kell legyőzni őt” – mondta a világbajnok-világ- és PL-első skót a PDC honlapjának.
Az est első meccsét Michael Smith vívja, akinek újabb majorverseny-döntős kudarcot kell feldolgoznia négy nap alatt. Ellenfele Gary Anderson, a kétszeres korábbi PL-győztes lesz, egyelőre ők osztoznak az utolsó két helyen, azonos pontszámmal. A negyedik játéknap győztese, az egy hete ellenállhatatlan ötszörös PL-bajnok Michael van Gerwen James Wade-del, az alsó ág második meccsén a világ- és PL-második Gerwyn Price az újonc, de már 3 pontos Joe Cullennel mérkőzik meg.
Az eddigi négy fordulónak négy különböző győztese volt – Wright, Clayton, Price, Van Gerwen – , kérdés, lesz-e ismétlő, vagy az eddig nyeretlen négyek egyike  szerzi meg a  minibajnoki címét, amely mellé a szokásos 10 ezer fontos utalás jár a bankszámlájára, afféle bónuszként.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2022, AZ ÖTÖDIK NAP NEGYEDDÖNTŐJE

GARY ANDERSON (skót)–MICHAEL SMITH (angol)
Kora:
51, ill 31 éves. A világranglistán: 6., ill. 4. Premier League-részvételek száma: 10, ill. 4. Legjobb PL-eredménye: győztes (2011, 2015), ill. döntős (2018). Az 1-4. versenyen: elődöntő (2), negyedd. (0), negyedd. (0), negyedd. (0), ill. negyedd. (0 p.), negyedd. (0), negyedd. (0), elődöntő (2)

PETER WRIGHT (skót)–JONNY CLAYTON (walesi)
Kora:
47, ill. 31. éves. A világranglistán: 1., ill. 8. Premier League-részvételek száma: 8, ill. 2. Legjobb PL-eredménye: elődöntős (2020), ill. győztes (2021). Az 1-4. versenyen: győztes (5), negyedd. (0), elődöntő (2), döntős (3), ill. negyedd. (0), döntő (3), győztes (5), negyedd. (0)

MICHAEL VAN GERWEN (holland)–JAMES WADE (angol)
Kora:
32, ill 38 éves. A világranglistán: 5., ill. 3. Premier League-részvételek száma: 9, ill. 11. Legjobb PL-eredménye: győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2019), ill. győztes (2011, 2015) Az 1-4. versenyen: negyedd. (0), elődöntő (2), elődöntő (2), győztes (3), ill. elődöntő (2), negyedd. (0), döntő (3), elődöntő (2)

Joe CULLEN (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Kora:
36, ill. 36 éves. A világranglistán: 11., ill. 2. Premier League-részvételek száma: újonc, ill. 3. Legjobb PL-eredménye: – , ill. 5. hely (2019, 2020). Az 1-4. versenyen: negyedd. (0), döntő (3), negyedd. (0), negyedd. (0),  ill. negyedd. (0), elődöntő (2), győztes (5), negyeddöntő (0)
Az elődöntőt az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik párosítás győztese vívja.
A PL állása: 1. Wright 10 pont, 2. Van Gerwen 9, 3. Clayton 8, 4. Price 7 (34–33), 5. Wade 7 (37–38), 6.  Cullen 3, 7. Anderson 2 (22–28), 8. M. Smith 2 (17–29)

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport2 20:00 ötödik játéknap, Brighton, Brighton Centre (kommentátor: Fülöp “180”, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)