Döntős reváns, négy év után? • SportTV

Döntős reváns, négy év után?

2022. 03. 31. 17:20    
Olvasási idő: 2 perc

Négy kézilabda BL-együttesünk közül a Győri Audi ETO női csapata végzett közvetlen negyeddöntő, erőnyerő helyen azzal, hogy megnyerte csoportját az alapszakaszban. A másik három nyolcaddöntőre kényszerült, egyaránt idegenben kezdték-kezdik meg a párharcukat. Közülük az FTC, a Szeged 4gólos vereséget szenvedett. A számsor alapján a Veszprémnék csütörtök esten egy góllal „kellene” kikapnia Szkopjéban a kétszeres BL-győztes hazaiaktól. Ám legyünk telhetetlenebbek: az a vereség legyen inkább döntetlen – vagy éppen egy győzelem, amelyre volt már példa korábban a macedón fővárosban…

Tizenegy hónappal ezelőtt simámn n0yert Szkopjében a Veszprém. Reméljük, most is sikerrel jár... (Fotó: ekfcl.com)

VARDAR–VESZPRÉM

A két együttes kupamúltja igen gazdag. Összesen 21 alkalommal csaptak össze, ebből 14-szer a magyar, 5-ször a macedón rekordbajnok bizonyult jobbnak, 4 döntetlen mellett. (Ideszámítva a regionális SEHA-ligában vívott mérkőzéseket is.)  A legnagyobb tétű csatájuk a 2017. évi BL-döntő volt, azt Kölnben 27–24-re a Vardar nyerte meg. Azóta hiba nyertek jóval többször a mieink, az elvesztett finálé emléke éppoly fájó, mint a Kielce ellen egy évvel korábban elbukotté.
A Vardar az A-csoport 5. helyezésével jutott a nyolcaddöntőbe 6 győzelemmel, 1 döntetlennel és 7 veresggel, 13 pontot gyűjtve. A bakonyi együttes saját nyolcasából a 4. lett, olyan sztárcsapatoka legyőzve itthon, mint a Barca, a PSG és a Kiel. Az idegenbeli mérleg azonban kevésbé szívderítő: csak Portóban és Párizsban (!) sikerült nyerni, a másik öt házon k0vüllio mérkőzést egyaaránt elvesztette a Telekom.
Az ellenfél edzője David Davis, a spanyol szakember az előző idényben még a veszprémiek kispadján ült, akkor is, amikor a csapat oda-vissza legyőzte a Vardart.
Annak a titkát ismeri, hogy lehet Szkopjéban legyőzni a Vardart a Veszprémmel, remélhetőleg a fordított siker receptjét nem sikerül kidolgoznia. Egyébként a legutóbbi négy BL-meccset meg is nyerte csapatával, ezzel a remek hajrával sikerült felküzdeniük magukat az 5. helyre.
68 góljával Timur Gyibirov a Vardar legjobb gólszerzője, a Veszprém legjobbjai Petar Nenadics (68) és Gaspar Marguc (63).
„Roppant nehéz meccsünk lesz, mart a Vardar sokkal erősebb Davis odaszerződése óta és légkör is különleges Szkopjében. Az előkészületek során mindent megtettünk, hogy készek legyünk a mérkőzésre. Remélem, hogy az első mérkőzést is megnyerjük” – mondta Petar Nenadics az EHF honlapjának.

Kapcsolódó

VARDAR–VESZPRÉM BL-KUPAMÚLT

Összesen: 13 mérkőzés, 2 Vardar-siker, 1 döntetlen, 10 Veszprém-győzelem, 246–404-es gólkülönbség.. Szkopjében: 5–0–0–5 / 112–161
Első mérkőzés: MKB Veszprém KC–RK Vardar Szkopje 31–23 (2014. 9. 13.,  BL-csoportkör). Legutóbbi mérkőzés: Telekom Veszprém KC–RK Vardar 1961 Szkopje 39–30 (2021. 4. 8., BL-csoportkör)

PORTO–MONTPELLIER

A párosítás továbbjutója a B-csoportgyőztes Kielcével csap össze a kölni négyes döntőbe jutásért.
Csak egyszer mérkőztek korábban, a 2019–20-as idény csoportkörében, a Porto idegenben 27–22-re legyőzte a Montpellier-t, a portugáliai találkozásuk 23–23-as döntetlennel ért véget.
A francia csapat legutóbbi öt mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni a BL-ben (két döntetlen, három vereség), így lecsúszott az A-csoportban a 4. helyre, összesen 17 pontot összegyűjtve. A Porto viszont két meglepetésdöntetlen (a Barca és a Veszprém ellen) után legyőzte a csoportelső Kielcét, s ezzel a B-csoport 5. helyére futott fel.

2020 és 2021 után a Porto sorrendben harmadszor jutott el a liga kieséses szakaszába. Tavaly a playoffban a későbbi döntős Aalborgtól a két meccs összesítésében csak idegenben szerzett kevesebb góljával maradt alul.
A francia bajnokságban a Montpellier 33–23-ra legyőzte az Európa-liga-nyolcaddöntős Nimes-et. A Porto a második helyen áll a bajnokságban a Sporting CP mögött, legutóbbi meccsét 30–21-re megnyerve a Maia Ismai ellen.
„A Bajnokok Ligájában nincsenek gyenge csapatok, tehát ha a rájátszásban küzdünk a negyeddöntőbe jutásért, akkor a legjobb meccsekre kell számítanunk. Küzdeni fogunk, merteszünk mindent a versenyben maradásért. A Montpellier nagyszerű csapat, de a Porto is, nekik is megvannak a fegyvereik, nekünk is. Izgatottan várjuk  a játékot” – mondta az ehf.cl-nek  Magnus Andersson, a svédek egykori klasszis játékosa, a portóiak mostani edzője.

FÉRFI KÉZILABDA BL, nyolcaddöntő első mérkőzések. Sport1 18:00 RK Vardar Szkopje–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:30 FC Porto–Montpellier HB (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita);