Anderson kihagyja Leedset • SportTV

Anderson kihagyja Leedset

2022. 04. 07. 08:56    
Olvasási idő: 2 perc

A kilencedik nap is torzó marad az idei darts Premier League-ben, ezúttal nem sérülés, hanem betegség miatt.

Cullen „tanár úr” dartstanulóknak tart bemutatót, edzésként a leedsi First Direct Arenában, egy nappal a PL-forduló előtt (Fotó: pdctv.com)

Az ötödik játéknapon Brightonban volt először hiányos a mezőny, akkor Gerwyn Price kézsérülése – azóta kiderült, kézközépcsonttörés – miatt nem tudott rajthoz állni. Most a leedsi First Direct Arena versenyestje előtt Gary Anderson még elutazást megelőzően rosszul érezte magát otthon, és elvégzett koronavírustesztje pozitívnak bizonyult. Ezért természetesen nem indulhat a 9. körben, a szabályok szerint ellenfele Michael van Gerwen 6–0-ás legkülönbséggel kapja a mérkőzést és küzdhet majd meg az elődöntőben a Michael Smith–Peter Wright csata győztesével.

 A mezőny újonca, a pontversenyben jelenleg 4. Joe Cullen sajátos módját választotta a versenyre való felkészülésnek. Segített dartsórát tartani egy sajátos oktatási programban, a Bullseye Mathsben, amelyben a verseny színhelyén ismerkedhettek a helyi Park Spring általános iskola diákjai a sportággal, annak alapjaival. A közelben, a yorkshire-i Bradfordban lakó Cullen, a Masters tavalyi bajnoka egy nappal a leedsi verseny előtt már ellátogatott a csarnokba, hogy részt vegyen a 9-11 éves gyerekeknek tartott dartsfoglalkozáson. A PDC az év elején indította meg a speciális darts „különórák” programját, amelyben a nebulók megismerkedhetnek a dartsszal és innovatívan fejleszthetik matematikai tudásukat is a játék révén. „A gyerekek nagyszerűek voltak, ez egy jó módja a matematika tanulásának. Sok gyereket látunk, akik most kezdenek dartsozni, tanulják a szabályokat, különösen ebben a korban nagyszerű, hogy szórakoztatóbbá tudják tenni számikra a tanulást. A nmatematika annak idején magától értetődő volt számomra, de nem mindenkivel van így. A darts nagyszerű sport a kicsik számára is, akik matematikát tanulhatnak, ezt látom a saját gyerekeimnél is” – mondta azt alkalomról Cullen.
Gary Horsley, a Nottingham College Room 180 akadémiájának munkatársa, a foglalkozások vezető tanára így értékelt: „Az elmúlt két ónapban nagyszerű visszhangok érkeztek a Bullseye Mathsre, ez egy újabb szórakoztató előadás volt. Korábbi foglakozásaink az iskolában voltak, de nagyszerű volt, hogy a gyerekek most egy másik környezetet tapasztalhattak ehhez a Fist Direct Arenában.”
A PDC online portálján megtalálhatók egyébként híres játékosok, köztük Cullen mellett Michael Smith és Gary Anderson, ismert bírók, Russ Bray és Kirk Evens, valamint a Sky Sport műsorvezetője, Laura Woods bemutatkozó portréi, valamint az interaktív Mathlete darts játék és  letölthető munkalapok a diákoknak is.

A „különtanár” Cullen egyébként a negyeddöntőben a címvédő Jonny Claytonnal küzd meg – az első napon Cardiffban 6–2-re, a második Liverpoolban a döntőben 6–4-re kikapott tőle – , ha továbbjut, az elődöntőben a James Wade–Gerwyn Price találkozó győztesével meccsel a döntőért. Az est első találkozóján az eddig még minitornát nem nyerő, bár kétszer is döntőben vesztes Michael Smith az első napi győztes Peter Wrighttal csap össze.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2022, A KILENCEDIK NAP NEGYEDDÖNTŐJE

Michael SMITH (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Kora:
31, ill. 52 év. A világranglistán: 4., ill. 1. Korábbi PL-szereplések száma: 4, ill. 8. Legjobb PL-eredménye: negyedd. (0), negyedd. (0), negyedd. (0), elődöntő (2), döntő (3), döntő (3), negyedd. (0), negyedd. (0), ill. győztes (5), negyedd. (0), elődöntő (2), döntő (3), negyedd. (0), elődöntő (2), elődöntő (2), elődöntő (2). Az idei PL-ben: Wright–Smith 6–3 (1. nap, Cardiff, negyeddöntő)

Michael VAN GERWEN (holland) – ellenfél nélkül
Kora:
32 év. A világranglistán: 3. Korábbi PL-szereplések száma: 9. Legjobb PL-eredménye: győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2019). Az 1-8. fordulóban: negyedd. (0), elődöntő (2), elődöntő (2), győztes (5), győztes (5), negyedd. (0), döntő (3), negyedd. (0)

Joe CULLEN (angol)–Jonny CLAYTON (walesi)
Kora:
32, ill. 47 év. A világranglistán: 11., ill. 9. Korábbi PL-szereplések száma: újonc, ill. 2. Legjobb PL-eredménye: – , ill. győztes (2021). Az 1-8. fordulóban: negyedd. (0), döntő (3), negyedd. (0), negyedd. (0), elődöntő (2), negyedd. (0), győztes (5), elődöntő (2), ill. elődöntő (2), győztes (5), negyedd. (0), negyedd. (0), döntő (3), elődöntő (2), negyedd. (0), elődöntő (2), győztes (5). Az idei PL-ben: Clayton–Cullen 6–2 (1. nap, Cardiff, negyeddöntő), Clayton–Cullen 6–4 (2. nap, Liverpool, döntő)

James WADE (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Kora:
38, ill. 37 év. A világranglistán: 5., ill. 2. Korábbi PL-szereplések száma: 11, ill. 3. Legjobb PL-eredménye: győztes (2009), ill. 5. hely (2019, 2020). Az 1-8. fordulóban: elődöntő (2), negyedd. (0), döntő (3), elődöntő (2), negyedd. (0), negyedd. (0), negyedd. (0), elődöntő (2), ill. negyedd. (0), elődöntő (2), győztes (5), visszalépett (0), elődöntő (2), negyedd. (0), negyedd. (0). Az idei PL-ben: Wade–Pice 6–3 (1. nap, Cardiff, negyeddöntő).

A PL állása: 1. Van Gerwen 17 pont (84–61), 2. Clayton 17 (75–69), 3. Wright 16, 4. Cullen 12, 5. Wade 10, 6. Price 9, 7. M. Smith 8, 7. Anderson 7

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport2 20:00 a 9. versenynap minitornája, Leeds, First Direct Arena (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)