A Betis harmadszor vagy a Valencia kilencedszer? • SportTV

A Betis harmadszor vagy a Valencia kilencedszer?

2022. 04. 23. 17:17    
Olvasási idő: 2 perc

A címben feltett kérdésre Sevillában születik meg a válasz szombaton késő este. A sorszámnév a két együttes Spanyol Kupa-győzelmére vonatkozik majd. A Betis városában, de nem a Betis stadionjában játszanak, hanem a La Cartujában, amelyet az 1999-es atlétikai világbajnokságra építettek, s amelyet futballstadionként a nemzeti labdarúgó-szövetséggel kötött szerződés tett ismét futballstadionná.

Joaquín Sánchez, aki mindkét csapattal ekólnyerte már a Cpa del Reyt, 40 évesen lehet harmadszor is spanyol kupagyőztes (Fotó: Getty Images)

A bő két évtizede megalkotott stadion annak idején szóba került mindkét sevillai nagycsapat, a Real Betis és a Sevilla CF potenciális, vagy kettejük közös  otthonaként is, de végül mind a zöld-fehérek, mind a piros-fehérek megmaradtak eredeti létesítményüknél. Itt rendezték az UEFA-kupa 2003-as döntőjét is (Porto–Celtic 3–2), de a Sevilla egy és a Betis három hazainak számító meccsén kívül sok más futballmérkőzést nem játszottak benne  azután.  Az RFEF azonban tavalyelőtt ötéves szerződést kötött a stadiont tulajdonló várossal, hogy fél évtizeden keresztül ott rendezik a Copa del Rey fináléját, s a tavalyi dupla döntővel – a Covid-szezon halasztottal és  a tárgyévivel – meg is kezdték a teljesítést. (Közben a stadion „beugróként” Bilbao helyett tavaly négy Eb-mérkőzésnek is otthont adott, a spanyolok három selejtezőjének és a belga–portugál nyolcaddöntőnek.)
A két résztvevő csapat közül a Real Betis kupamúltja a szerényebb, most ötödször szerepel a döntőben, kétszer győztesen (1977-ben és 2005-ben), kétszer vesztesen (1931, 1997) került ki a végküzdelemből. Az első győzelem említésekor magyarként kihagyhatatlan információ, hogy a csapatot akkoriban Szusza Ferenc edzette és a keret tagja volt Ladiinszky Attila is. (A igazsághoz hozzátartozik, hogy a fináléban, amelyet a sevillaiak 2–2 után 11-esekkel 8-7-re nyertek meg, egyikük sem volt „aktívan” jelen, Szuszát OTSH-engedélye lejártával hazarendelték addigra, Ladinszky meg sérülése miatt nem játszhatott a Vicente Calderón Stadionban.)

Ennél sokkal nagyobb szerepet játszott az immár 119. alkalommal befejeződő sorozat históriájában a Valencia, amely 18-adszor játszik döntőt, az eddigi 17-ből 8–9 a győzelem-vereség mutatója, ezzel a kupatörténet öröksorrendjének . Először 1934-ben szerepelt (vesztes) fináléban, legutóbb a 2018–19-es kiírást nyerte meg, némi meglepetésre a Barcelonát legyőzve 2–1-re az ugyancsak Sevillában, a Benito Villamarínban megrendezett döntőben.
Ebben a kiírásban a Betisnek volt nehezebb útja, három élvonalbeli ellenfelet kellett legyőznie, a legértékesebb skalp természetesen a városi rivális   Sevilláé, amelyet az övére tűzhetett. A Valenciának csak egy La Ligás ellenfele volt, az elődöntőben az örök kupamásodik Athletic Bilbao (22-szeres győztes).
A bajnokságban a Betisnek van jobb idénye, öt játéknappal a vége előtt még esélye van akár a BL-t jelentő 4. hely megszerzésére is, hiszen csupán 4 pont a hátránya az azt birtokló Atlético Madrid mögött. A Valencia lényegesen szerényebb teljesítményt nyújtott eddig, csak a 10. helyen szerénykedik, szuperhajrával előre törhet a 8.-ra, pocsék szezonvéggel akár a 14.-ig zuhanhat vissza.
Két La Liga-mérkőzésükből csak a sevillait játszotték le eddig, októberben a Betis 4–1-re győzött Borja Iglesias duplájával (az egyiket 11-esből lőtte),  Pezzella és Juanmi találatával, a denevéresek szépítő gólját  Gabriel Paulista jegyzi. A valenciai csatára májusban kerül sor.
A kupamúlt alapán a „vendégek”, a pillanatnyi formát tekintve a papíron hazai zöld-fehérek az esélyesebbek. A két edző közül kétségkívül a Betist vezető chilei Manuel Pellegrini a nagyobb név, de neki és a Valenciát tavaly májuban átvevő José Bordalasnak sincs még Copa del Rey-győzelme.
A meccs egyik kiemelkedő múltú játékosa Joaquín Sánchez lehet, a Betis 40 esztendős ikonja, aki 2005-ben jelenlegi – és akkori – csapatával, a sevillai zöld-fehérekkel, három évvel később a mai ellenféllel, a Valenciával hódította el a spanyol nemzeti kupaküzdelem trófeáját.

Kapcsolódó

BETIS–VALENCIA KUPAMÚLT

Összesen: 4 mérkőzés–1 Betis-győzelem–0 döntetlen–3 Valencia-siker / 4–7-es gólkülönbség. Semleges pályán: –. Legutóbbi kupamérkőzés: Valencia CF–Real Betis 1–0 (0–0). Gól: Rodrigo (2019. 3. 28., elődöntő, visszavágó). Legjobb kupaszereplés: győztes (2x: 1977, 2005), ill. győztes (8x: 1941, 1949, 1954, 1979, 1999, 2008, 2019).
Ebben a kupaidényben. Betis: –CFI Alicante 4–0, –Talavera 4–2 h.,  –Valladolid 3–0, –Sevilla 2–1, –Real Sociedad 4–0, –Rayo Vallecano 2–1 és 1–1; Valencia: –Utrillas 3–0, –Arenteiro 3–1 h., –Cartagena 2–1, –Atlético Baleares 2–1, –Athletic Bilbao 1–1 és 1–0.

COPA DER REY, döntő. Sport2 22:00 Real Betis Balompié–Valencia CF (kommentátor: Bartha Zoltán)