Már a dobogó a Juve célkeresztjében • SportTV

Már a dobogó a Juve célkeresztjében

2022. 04. 25. 17:01    
Olvasási idő: 2 perc

A Napoli újabb váratlan botlásávál már a korábban szinte elképzelhetetlen dobogós helyezés is reális lehet a Juventus számára. A rekordbajnok a 34. forduló záró mérkőzésén Sassuolóban lép fel.

Ha Massimiliano Allegri kidolgoz egy újabb "három gólos"taktikát, tanítványai közel kerülhetnek a Serie A dobogójához (Fotó: Getty Images)

Ha Allegri csapata nyer, egypontos közelségbe kerül a Napolihoz, márpedig egy pontot könnyedén be lehet már hozni négy játéknap alatt.
Az utóbbi hetekben a Sassuolo egyet nyer, egyet veszít minta alapján működik, szurkolói aláírnák a sorozat folytatását, hiszen legutóbb Szardíniában a vereség volt soron (Cagliari 0–1). Az Inter ellen a San Siróban aratott győzelem óta 7 meccset játszott a gárda anélkül, hogy érintetlenül megőrizte volna hálóját a góltól. (Amúgy a bajnok elleni 2–0-on kívül csupán két ilyen találkozója volt az idényben.) Mindazonáltal három hazai győzelem után fogadja a Juvét, miközben legutóbbi öt mérkőzésükön is kétszer betalált ellene, az öreg hölgy tudja, a korábbi eredmények nem garanciák a jelen eredményességére.
Noha a Fiorentinából a Juvéba szerződő Vlahovics 173 percig eredménytelen maradt korábbi munkaadója ellen, csapata csak-csak kiverte a violákat a kupaelődöntőből, s összehozta az újabb Derby d’Italiát, ezúttal a Coppa Italia fináléjában.

A múlt héten a Juventus 1–1-gyel két pontot hagyott el Bolognában, így sok a tennivalója, hogy véglegesítse helyét a BL-négyesben. A bajnoki címre már nincs esély, a bronzra még lehet a nápolyiak időszakos visszaesései miatt. A hétfő jó napja a zebracsíkos csapatnak, legutóbbi 19 találkozójából csak egyet vesztett el a hét első napján. Október óta veretlen bajnokin idegenben, csak a szezon eleji bizonytalanságok miatt nem harcolhat ismét a scudettóért. A kupadöntőbe vezető úton a negyeddöntőben éppen a Sassuolót verte meg 2–1-re. 2015–16 óta veretlen a Mapei Stadionban, akkor egy Sansone-góllal vesztett 1–0-ra.
A Sassuolo Cagliariban egy 22. perces vállsérülés miatt elvesztette jobbhátvédjét, Toljant. Így jókor jön Mert Müldür visszatérése, aki letöltötte sárga lapok miatti eltiltását. Berardi is nagyon hiányzott Szardínián, hétfőn ő is kezdhet, Defrelt „visszaültetve” a kispadra. A középpályás Harraui is sérült, emiatt bevethetetlen. Rogério és Djuricic is hajt a kezdőbe kerülésre, de Dionisi alighanem csupán Berardit és Müldürt rakja vissza a csapatba.
A Juve sérültlistája továbbra is igen tekintélyes, Arthur, Kaio Jorge, Marley Aké, Locatelli, Chiesa és McKennie sem tarthat a csapattal a keleti utazásra. A középpályáshiány miatt Danilo csatlakothat Zakariához a csapat közepén, Bernardeschi pedig gólja miatt reménykedik benne, hogy ott marad a középső trió jobb oldalán. Álvaro morata játszott a kupameccsen Vlahovics mellet, de most akár Dybala is bekerülhet a csapatba. A kapuban Szczesny válthatja ismét Perint, aki zömmel a Coppa Italiában kap bizalmat Allegritől.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve pontosan három gólt szerzett legutóbbi négy Sassuolóban megvívott bajnokiján, háromszor nyert vele, egyszer ikszelt, méghozzá 2020. július 3-án. 2. Az idény második felében a Sassuolo meccsen volt a legtöbb kapura lövési kísérlet (443, közülük 233 talált kaput, 210-et védtek, illetve blokkoltak), és született a legtöbb gól (50, 28-at lőttek és 22-t kaptak a zöld-feketék). 3. A meccsen találkozhat az a két játékos, aki 2000. január 1. után született és 9 vagy több gólt ért el ebben az idényben a Serie A-ban (Giacomo Raspadori és Dusan Vlahovics). Raspadori lehet az első olasz a 2000-ben születettek között, aki két számjegyű gólt jegyez, Vlahovics meg aki kétszer annyit egyazon évadban.

Kapcsolódó

Sassuolo–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–2 Sassuolo-győzelem–3 döntetlen–12 Juventus-siker / 15–42-es gólkülönbség. Sassuolóban: 8–1–2–5 / 8–18. A párosítás legjobb gólszerzői: Gonzalo Higuaín (Juventus) 7 gól, Cristiano Ronaldo és Paulo Dybala (Juventus) 6.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Sassuolo 2–1 (1–1). Gólok: Dybala, Tressoldi-öngól, ill. J. Traoré (2022. 2. 10.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 2–1 (2021. 10. 17., Torinóban); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2020. 7. 15.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 1–2 (2022. 2. 10., Torinóban). Házi gólkirály: Domenico Berardi 14, ill. Paulo Dybala és Álvaro Morata 8-8 gól

A török bajnokság is a 34. fordulójánál jár. A kör két befejező mérkőzésének egyike a Sport2 képernyőjére kerül. A bajnok és az egész idényben végig bukdácsoló Besiktas tavaszra kissé javított pozícióján, ha nyer, közel kerülhet legalább a nemzetközi kupainduláshoz. (Ha a Török Kupát a jelenleg az egész török futballból kiemelkedő Trabzonspor nyeri el, az 5. helyezett is indulhat Európában, márpedig a Kasimpasa ellen otthon tartható 3 ponttal a BJK éppen az 5. helyre léphet elő…

SERIE A, 34. FORDULÓ. Sport1 20:30 US Sassuolo–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)
SÜPERLIG, 34. FORDULÓ. Sport2 19:30 Besiktas JK–Kasimpasa (kommentátor: Gyulai Miklós)