Skót–ukrán pótselejtező-pótlás „Walesért” • SportTV

Skót–ukrán pótselejtező-pótlás „Walesért”

2022. 06. 01. 11:34    
Olvasási idő: 2 perc

A történelem közbeszólt: a skót-ukrán vb-pótselelejtezőt egy híján 70 nappal később az eredetileg kiírt időpontnál játsszák le Glasgow-ban. A győztes jutalma: megmérkőzhet idegenben Walesszel az utolsó európai világbajnoki helyért.

A februárban kitörő orosz-ukrán háború az európai világbajnoki pótselejtezők lebonyolítására is hatással volt, Az oroszokat az UEFA kizárta, Lengyelország játék nélkül jutott saját ágdöntőjébe, amelyet meg is nyert Svédország ellen.
Az ukránok mérkőzését az UEFA – mint a FIFA által az európai selejtezők lebonyolításával megbízott szervezet – a júniusi NL-rajt napjaira halasztotta, értelemszerűen a Wales elleni ágdöntőt is három nappal későbbi időpontra tette. (Márciusban is három nap telt el a másik két ág elődöntői és döntője között).
Az ukrán együttes ebben az esztendőben nem is lépett pályára hivatalos országok közötti mérkőzést legutóbb tavaly november 16-án játszott, amikor vb-selejtezőn legyőzte 2–0-ra Bosznia-Hercegovinát. A csapat egyébként több mit három hetet együtt tölthetett Szlovéniában edzőtáborozással, közben három klubcsapattal, a Mönchengladbachhal, az Empolival és a Rijekával is felkészülési, egyben jótékonysági találkozókat is vívott. A keret tagja Olekszandr Zubkov, az FTC magyar bajnok és kupagyőztes csapatának középpályása, poszttársa és druszája, Olekszandr Zincenko, a Man City angol bajnoka és a múlt héten a BL-t megnyerő Real Madrid másodkapusa, Andrij Lunin is, aki a nemzeti csapatban csak harmadik számú kapuvédőnek számít a veterán, 27 éves, 101-szeres válogatott csapatkapitány Andrij Pjatov (Sahtar) és a kijevi Heorhij Buscsan mögött. Ugyancsak Premier League játékos a sárga-kékeknél az Everton balhátvédje, Vitalij Mikolenko és a West Ham középpályása, Andrij Jarmolenko is.
A skótok keretében egy párizsi BL-döntős vesztesvesztes, Andy Robertson is ott található, de nem játszhat különféle sérülések miatt Kieran Tierney (Arsenal), Ryan Jack (Rangers) és Nathan Patterson sem épült fel bokasérüléséből. A skótok egyébként a pótselejtező eredeti időpontjára beiktattak gyorsan két mérkőzést egy-egy playoffossal, a mindkétszer döntetlenül végeztek: a később kijutó lengyelekkel 1–1-et játszottak otthon, az előtte pár nappal kieső osztrákokkal meg 2–2-t Bécsben.
Történelmi mérlegük egyensúlyban van. Mindössze kétszer játszottak eddig, a 2008-as Eb-kvalifikációs sorozatban 2006 októberében Kijevben 2–0-s ukrán siker született (Andrij Sevcsenko a 90. percben szerezte a második gólt, 11-esből), egy évre rá Glasgowban a skótok 3–1-gyel vágtak vissza. Mindkét csapat részt vettt a tavalyi Eb-n, a skótok kiestek csoportjukból, az ukránok viszont a nyolcaddöntőig jutottak és éppen a Hampden Parkrkban nyerték meg emlékezetes, hosszabbításos meccsüket 2–1-re a svédek ellen, Dovbik 120. Percben szerzett fejes góljával.
Vb-n egyébként Ukrajna mindössze egyetlenegyszer szerepelt, a 2006-os németországi tornán szintén a nyolcaddöntőig jutott, amelyben 0–0 után 11-esekkel esett ki Svájc ellen. A skótok viszont 24 éve várnak már egy vébé-szereplésre, 1998-ban annak idején remek , de balszerencsés nyitómeccset vívtak a brazilokkal (1–2), majd a norvégok elleni döntetlent követően csúfos vereséget szenvedtek Marokkótól (0–3), és csoportutolsóként estek ki.

Amelyik csapat nyer, vasárnap Cardiffban lép fel a walesiek vendégeként (azt a találkozót is élőben közvetítjük), és annak a csatának a győztese Katarban a B-csoportban szerepel Anglia, az Egyesült Államok és Irán társaságában

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐ. Sport1 20:30  Skócia–Ukrajna A-ág elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)