Az „örökös győztessel” kezdünk • SportTV

Az „örökös győztessel” kezdünk

2022. 09. 06. 17:06    
Olvasási idő: 3 perc

Már a csoportkör első napján öt mérkőzéssel jelentkezünk a BL 2022–23-as kiírásából. Négyet két tévécsatornánkon egyet az AMC Mikro alkamazásunkban mutatunk meg élőben (utóbbit szokás szerint aztán felvételről a Sport2-n is szerint. Nem maradhat el a nap felvezetője és összefoglalója sem. A tíz mutatandó csapat közt ott lesz a BEK-BL-történelem két legeredményesebb klubja, a 14-szeres győztes Real Madrid és a 7-szeres bajnok AC Milan is.

A nap egyik kérdése: lő-e a nyitányon is gólt az előző idény gólkirálya és legjobb játékosa, Karim Bemzema a Celtic Parkban is (Fotó: Getty Images)

DINAMO ZAGREB–CHELSEA (E-csoport)

Noha mindkét klub igen régi szereplője a kontinentális kupaküzdelmeknek – mindketten1958-ban rajtoltak, a Dinamo a BEK-ben, a Chelsea a VVK második kiírásában – , még sosem találkoztak egymással. Első kupagyőzelmük (a horvátoké egynem az egyetlen is) viszont elég közel esik egymáshoz, a zágrábiak éppen a VVK-t nyerték meg az 1966–67-es kiírásban, a londoniak viszont három évre rá a KEK-ben verték meg a Real Madridot. Most azonban éppen a Real „felségterületén” a BL-ben csap össze a két gárda. A jelenleg esélyek nagyjából leképezik a múltat. Míg a Dinamo mindössze négy meccset nyert eddig a BL csoportkörében a lehetséges 21 hazaiból, és egyszer sem jutott tovább a kieséses szakaszba, addig a kékek 18 évadból csupán egyetlenegyszer mulasztották el a csoportból a továbbjutást, fura módon éppen akkor, amikor címvédőként rajtoltak 201213-ban (azüta is ők az egyetlen védők, akik a csoportkörben ragatak), s persze nem mellékesen három döntőbe is nejutottal, ebből egyet kettőt megnyertek (2012: Bayern, 2021: ManCity ellen), egyet elbuktak (2008, Man United ellen). A követlen előzményeket illetően a Dinamo az 1.HNL 8. fordulójában 3–1-re győzte le a Rijekát, s ezzel listavezetőként máris 6 ponttal vezet a Slaven Belupo előtt, de a harmadik, két meccsel kevesebbet játszó Hajduknál is 5 ponttal kevesebbet vesztett. A Chelsea 6 játéknap után nincs a BL-négyesben a 6. helyen szerénykedik, két ponttal elmaradva az 5. MU-tól, öttel a vezető Arsenaltól.
Tuchelék azonban többnyire győztesen térnek haza a kelet- és közép-európai „kiküldetésekből”, s az lenne a legnagyobb meglepetés, ha pontot hagynának a vélhetően telt házas Maksimirben.

DORTMUND–KÖBENHAVN (G-csoport)

Egyetlenegyszer küzdött meg a két együttes létmeccses párviadalban, abban az évben, amely oly ok sikert hozott a Dortmundnak. A 2002-es idényben ugyanis a fekete-sárgát hármas, roppant szoros befutóban megnyerték a Bundesligát és az UEFA-kupában egészen a döntőig meneteltek. Útközben próbálta meg útjukat állni a dán főváros kirakatcsapata, amelyet azonban oda-vissza sikerült legyűrniük 1–0-ra. A fináléban már nem volt szerencséje az akkor Matthias Sammer vezérelte gárdának, gyakorlatilag idegenben, ellenfele pályáján szenvedett 3–2-es vereséget a Feyenoordtól Rotterdamban. Az már  a negyedi európai kupadöntője volt a németeknek: előtte 1965-ben KEK-et, 1997-ben BL-t nyerték meg, s elvesztettek már egy UEFA-kupafinálét 9 évvel korábban an is, azóta meg elbuktak egy BL német házidöntőt a Bayern ellen. Ezzel szemben az FCK több mint 220 nemzetközi kupameccse alatt a csúcsszereplés egy negyeddöntő volt, amelynek során egymeccsen találkozón (Covid-év!) csak a hosszabbításban buktak el 1–0-ra a Man United ellen. Ez is amolyan egyesélyes meccs, mint a mai csaknem mindegyik meccsünk lesz, s nem nehéz kitalálni, itt melyikük az egyértelmű favorit.
Csak a teljesség kedvéért: a Dortmund második a Bundesligában 5 forduló után eggyel kevésbé jó gólkülönbséggel a Freiburg mögött, s egy ponttal a  szintén pontazonosságban lévő Union Berlin és Bayern előtt. A dán bajnokságban az FCK 8 forduló után 6., hat ponttal elmaradva a Nordsjaelland mögött.

CELTIC–REAL MADRID (F-csoport)

Az egyszeres győztes a 14-szeres ellen. A Celtic nyerte meg a legelső BEK-et az angolszászoknak – előtte csak latinok győztek – , a Real meg szinte mindig nyer, nyert az elején sorozatban ötször, ennek az évszázadnak a tízes éveiben négyszer egymás után, a másik ötöt meg „elszórtak” a 67 esztendő alatt ide-oda… Félre a viccel: a Real minden egyes évadnak a győzelem igényével fut neki, s most sincs ez másképp. S bármely hangos és lelkes is a Celtic Park közel 60 ezres publikuma, nehéz elképzelni, hogy a királyi gárda ne mindhárom ponttal távozna Glasgow-ból. Csak a statsztikákat kedvelők miatt: bármilyen meglepő, de összesen kétszer találkoztak az első számú európai kupában, méghozzá 1980-ban a negyeddöntőben, amikor a skót bajnok 2–0-ra győzött otthon, a Real viszont a Bernabéuban 3–0-ra fordított otthon. (Ez speciel arra a 32 esztendőre esik, amikor a királyi gárda egyszer sem emelhette fel elsőként a serleget.”) Most ez előző eredményre fogadva mintegy 35-szörös pénzt lehetne nyerni…

SEVILLA–MAN. CITY (G-csoport)

A Sevilla az Európa-liga és az előd UEFA-kupa királya, a második számú sorozat ötszörös győztese a Man. Cityt fogadja, amely ha nem is vezeti szokás szerint a Premiershipet, de legalább második. A Sevilla azonban hátulról a negyedik, egyetlen pontot szerezve 360 perc alatt. Ha csupa egyesélyes meccset emlegettünk ez a leginkább egyesélyes, ez európai 2-es , vagy V kimenet, függően attól hogy totó- vagy tippmixnyelven beszélünk. Az igaz kérdés az: Erling Haaland hány góllal kezdi ezt a BL-idényt 2022-23-ban. Arra is van egy oddsunk: az egyik fogadóiroda  csak öt Haaland-gólra fizet ennyit, mintha a Sevilla pontot szerezne a Ramón Sánchez Stadionban.

BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTKÖR, 1. forduló. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport1 18:30 Dinamo Zagreb–Chelsea FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 18:30 BV Borussia 09 Dortmund–FC Köbenhavn (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45 Celtic FC–Real Madrid CF (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván); Sport2 20:45 Sevilla FC–Manchester City FC (kommentátor: Faragó Richard); AMC Mikro 21:00 (Sport2 23:00, felv.) RB Salzburg–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Engyel István és Gyulai Miklós, műsorvezető: műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván)

—————————————————————————