Magyar ifisták és „újgazdagok” a Sport TV csatornáin • SportTV

Magyar ifisták és „újgazdagok” a Sport TV csatornáin

2022. 09. 14. 14:47    
Olvasási idő: 5 perc

Az UEFA Ifjúsági Ligával együtt öt élő tévés és egy AMC Mikrós meccset kínálunk a 2. forduló 2. játéknapjára, a szokásos „hozadékokkal”, azaz a felvezetéssel és az összefoglalóval együtt. Az ifiligából a magyar aranyérmes rajtja kerül a programba a bajnoki ágról, és képernyőre kerülnek a milliomos BL milliárdosai, a trófeát lassan egy évtizede kitartóan űző, de még el nem nyerő francia és angol bajnok is.

Mislav Orsictól, a Dinamo "eurogólkirályától" van tartani valója még a roppant tapasztalt Milan-védelemnek is (Fotó: Getty Images)

MTK–JELGAVA (UEFA Youth League)

Immáron 9. alkalommal rendezi meg az UEFA az Ifjúsági Ligát, amelyet 2013-ban hoztak lére, de a 2020–21-es idényt „elvitte” a Covid – nem is írta ki hivatalosan a szövetség. Ebből 7. alkalommal az úgynevezett bajnok ágról becsatlakozhatnak az egyes tagszövetségek bajnokai is az U19 korosztályból. A mieink már az első kiírástól részesei lehettek a küzdelemnek, az eddigi hatból 2-2 alkalommal indult a Puskás Akadémia és az MTK Budapeset, egyszer-egyszer a Honvéd és az Illés Akadémia. Az első fordulót eddig az első és a legutóbbi kioírásban sikerült túlélnie a magyar bajnoknak, 2015-ben a Puskás 3–3, 6–1-gyel kiütötte a ciprusi APOEL-t, de a Celtic már túl erősnek bizonyult (1–0, 0–3). Tavaly  az MTK az első fordulóban a cseh Spart Prahát múlt felül (3–1, 3–3), ám aztán alulmaradt a belga KRC Genktől (1–2, 0–1), amelyben fontos szerepet játszott a U21-es magyar válogatott csatára, Németh András is.
A mindenkori lett bajnok csak 3-szor vett részt a sorozatban, de az FK Liepaja (kétszer) és a Daugavpils sem tudta átlépni az első forduló akadályát. Az indulásra jogosító honi U18-as bajnokságot 100%-os teljesítménnyel nyerte meg, de a pontvadászatot nem fejezték be a koronavírus miatt.
„Az elmúlt két év után természetesen idén is az a célunk, hogy a lehető legjobban szerepeljenek az ifi focistáink a korosztályos Bajnokok Ligája-mérkőzéseken, de talán még az eredménynél is sokkal fontosabb, hogy képesek legyenek kihozni magukból a legtöbbet, megmutatni azt, amire valóban képesek” – nyilatkozta az MTK Budapest honlapján a 29-szeres válogatott Pintér Ádám, aki nyár óta hivatalosan is a klub akadémiájának nagykövete.
A mérkőzést stúdiós felvezetéssel kötzvet0tjük a „nrmál” Bl-nap affél bevezetőjeként.

MILAN–DINAMO ZAGREB (E-csoport)

Noha mindkét klub jóval túl jár 300. európai kupameccsén, mindössze harmadszor találkoznak egymással, főtáblán pedig először. Az első két összecsapást ugyanis a BL selejtezőjében vívták 2000 augusztusában, a 7-szeres – akkor még csak ötszörös kupabirtokos vörös-feketék Milánóban 3–1-re, Zágrábban 3–0-ra győzték le az 1967-es VVK-győztest, bejutva a csoportkörbe.
A két együttes közül a hazaiak mérsékelten jó, a vendégek kirobbanó formában vannak. A Milan legutóbbi négy bajnokijából csak a Sassuolóban hagyott két pontért bosszankopdhat, de megnyerte a Derby della Madonninát, s legutóbb szombaton Genovában is nyerni tudott, az 1–1 után a 67. percben 11-esből szerzett Giroud-góllal.
A BL eéső kötében remizett Salzburgban (1–1).
A Dinamo Szuperkupa-győzelemmel indított, a bajnokságban 9 meccsből 8 győzelem mellett csak egyszer ikszelt, a BL-selejtezőkban 4 siker mellett egyszer remizett, egyszer kapott Bodőben, de a hosszabbításban a maga javára fordította a párharcot, s mindezek megkoronázásaként a múlt kedden a Maksimirben 1–­0-ra legyőzte a kétszeres BL-győztes Chelsea-t. Összesített mérlege az idénykezdet óta 15 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség – igazán tiszteletet parancsoló.
Pioli öt szokásos állandó hiányzójával – Ibra, Florenzi, Origi, Krunic, Rebic – nem számolhat, ugyanakkor az új szerzemények közül Sergino Dest és Vranckx is tökéletesen rajtra kész. Kjaer és Pobega átadhatja helyét  Tomrinal és Bennaszernek, ugyanakkor Girou-nak gyakorlatilag nincs alternatív párja. A francia világbajnok középcatár két éve a Sevilla ellen öt kapura lövésből 4 gólt szerzett, ám azóta összesen 11 meccsen csupán öttel járult hozzá a terméshez.
A hétvégi számos változtatás után Cacic mester alkalmasint inkább a Chelsea-verő 11-hez tér vissza a BL-ben. Ám szinte verzióban Pekovic, Orsic a csatárduó – utóbbi a ráadáspercekbn szerzett győztes gólt Goricában, azzal vitte el a csapat mindhárom pontot. Utóbbi Chelsea eelni találata 7 meccsből már az 5. volt a kupakiírásban, ő a csapat házi „eurogólkirálya” is (37 mérkőzés, 18 gól).
Amúgy a tapasztalt Drmic, Theophile-Catherine duó a kispadra kerülhet, ha Cacic a háromvédős felállásra vált.

MACCABI HAIFA–PSG (H-csoport)

A nap egyetlen olyan párharca nálunk, amelyen nem két egykori kupagyőztes léppályára. Vendég oldalon persze megvan a cím, hiszen a PSG az egykor volt KEK-et 1996-ban hazavihette, ám a hazai Haifa csúcsteljesítménye eddig egy negyeddöntő volt csupán, ugyancsak a KEK-ben, az utolsó kiírásban, 1998–99-ben.
A két csapat most játszik először az európai színpadon. A hazaiak legutóbbi öt tétmeccsük közül a négy bajnokit egyaránt megnyerték – vezetnek is a bajnokságban hibátlan mérlegükkel, két ponttal megelőzve a fővárosi névtársat – , ugyanakkor a múlt héten a Luzban simán kikaptak 2–0-ra. A PSG esetében a hazai terepeken a tarolás szinte alapkövetelmény, vezetik is a pontvadászatot, de csupán 10-zel jobb gólkülönbséggel az ugyancsak 19 pontos Marseille előtt. Ők házigazdájukkal ellentétben győzelemmel rajtoltak a BL-ben, 2–1-re verték meg a Juventust. A csodacsatártrióból Mbappé, a két hazai gól szerzője végig a pályán volt, Messit a 84. percben váltotta Carlos Soler. Ha már a nagy hármasnál tartunk, Christophe Galtier edzőről azt tartják, az az igazi próba számára az lehet, hogy bír el úgy a hatalmas egójukkal, hogy mindhárman hasznos tagjai maradjanak a csapatnak. Még nagyon korai fázisában vagyunk az idénynek a véleményformáláshoz, az eddigiek alapján azonban úgy tűnik, képes lehet a mester a kényes egyensúly megteremtésére és megőrzésére.
A hazaiak néhány helyen változtatni kényszerülnek a lisszaboni meccshez képest. A középpályás Ali Mohamed a 32. percben megsérült a Luzban, emiatt a hét végi Szekcia Nessz Ziona elleni győztes bajnokit is kihagyni volt kénytelen. Suf Podgoreanu meg csereként állt be Lisszabonban, de csak 11 percet bírt a pályán, aztán őt is le kellett hozni. A középpálás helyét Mohamed Abu Fani veszi át, de a csapatrész még mindig nem túl acélos, amíg Mahmud Zsaber fel nem épül combizomsérüléséből.
A PSG-ben Kimpembe szívesen elfelejtené a Brest elleni meccs napját: miatta ítéltek csapata ellen egy büntetőt – amit egyébként Donnarumma kivédett – majd olyan combizomsérülést szenvedett Cardonával való ütközése közben, amelynek következtében legalább hat hetet kell kihagynia. További hiányzók: Keylor Navas hátproblémák, Renato Sanches közelítőizom-sérülés miatt az egész izraeli utazást kihagyja. Persze, középpályásból (is) jól áll a PSG, Galtier Soler vagy Fabián Ruíz bevetésével tehermentesítheti az idényben már rengeteg játékpercet felhalmozó Verrattit.

MAN. CITY–DORTMUND (B-csoport)

A két csapat mind a négy eddigi tétmeccsét egyaránt a BL-ben játszotta. Az első kettőt csoportkörös volt, 2012 őszén, akkor Manchesterben ikszeltek (1–1), a dortmundi meccset pedig 1–0-ra magnyerte a BVB, amely abban az idényben – Klopp-pal a kispadon, Lewandowskival a center poszton – eljutott a döntőig, amelyben hézi csatában alulmaradt a Bayernnel szemben. A másik két meccsük már ki-ki párviadal volt a tavalyi negyeddöntőben, amelyet Guardiola csapata oda-vissza 2–1-es győzelemmel tudott megnyerni.
Az akkori kétszer egygólosnál most elsőre nagyobbnak tűnik a különbség, persze most is a City javára. Ebben a fázisban szinte sosem hibázik az égszínkék együttes, amely most is jól áll a lábán az egyelőre folyó két sorozatban, amelyben érdekelve van. A bajnokságban ugyan egy pont a hátránya az Arsenal mögött, de ez az idény ezen fázisában mintha nem is lenne – a BL-t pedig idegenbeli négygólos sikerrel kezdte Sevillában azok után, hogy korábban Spanyolországban még sosem nyert kupameccset.
A BVB a bajnokságban eddig két vereséget szenvedett – a bajnok Bayerntől és a kupagyőztes Leipzigtől, ezzel a Bundesligában az 5., de csak kétpontos hátránnyal a vezető Union Berlin (!) mögött. A BL-rajtja sima 3–0 volt a négyesből kissé kilógó FC Köbenhavn ellen.
A Cityből a múlt héten hiányzott a Walker, Stones védőduó, utóbbi visszatérhet szerda este az Etihadban, Walker azonban továbbra sem bevethető. S mivel a másik középső védő, Laporte sem egészséges, a Dortmundból igazolt Akanji könnyen korábbi csapata ellen találhatja magát a pályán, akárcsak Sergio Gomez, aki szintén a Westfalenstadionban volt otthon korábban. Guardiolának nem sok oka van a vátoztatásra, de elképzelhető, hogy Mahrezt beállítja Grealish helyére.
Hazard a koppenhágaiak ellen a 34. percben combsérülést szenvedett, de mégis bekeült a manchesteri utazó keretbe. A Dortmund hosszú sérültlistáján Kober, Haller, Dahoud, Bynoe-Gittens és Morey neve is szerepel, emellett két csatár, Malen és Adeyemi játéka is erősen kétséges, így a messze nem állandóan kezdő csatár, Modeste is bekerülhet az induló 11-be.

UEFA YOUTH LEAGUE, 2. játéknap. Sport2 15:45 MTK Budapest–FS Jelgava (kommentátor: Fülöp Marcell, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel)
BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport2 18:30 AC Milan–GNK Dinamo Zagreb (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); AMC Mikro 18:45 – angol nyelven (Sport2 0:00, felv.) Sahtar Doneck–Celtic FC (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45  Maccabi Haifa–Paris Saint-Germain FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:45 Manchester City FC–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)