Klub-vb-rajt – esélyesekkel • SportTV

Klub-vb-rajt – esélyesekkel

2022. 10. 18. 09:06    
Olvasási idő: 2 perc

Nemcsak a labdarúgásnak van klubvilágbajnoksága, hanem a férfi kézilabdának is. Már a 15. alkalommal rendezik meg a most először 12 csapatos tornát, IHF Super Globe néven, amelynek persze az immár négy európai induló a favoritja. A sporttelevízióban az összesen 24 mérkőzést mindegyikét egészében láthatják, túlnyomó többségében élő közvetítésben.

A Magdeburg tavaly az EHF-kupa győzteseként a Super Globe-ot is elhódította, most is esélyes címe megvédésére (Fotó: Getty Images)

A tizenkét induló csapatot négy, egyenként hármas csoportba sorolták. A körmérkőzések után egy-egy négy csapatos minitorna kezdődik az azonos helyezettek között, a helyosztókat szombaton és vasárnap rendezik.
Az alapötlet nemes, összehozni a kontinensek bajnokait, hogy megmérkőzhessenek egymással. Az erőviszonyok alapján azonban meglehetősen egyoldalú kép alakult ki – a 14 kiírásból 13-szor európai végső siker született, egyedül a 2002-es – akkor még körmérkőzéses formában lebonyolított – tornán győzött a házigazda bajnokcsapata, a katari al-Szadd. Az ázsiai-arab rendezési dominancia egyébként a második tornától jellemző. Az első, kísérleti eseményt Bécsben rendezték 1997-ban, eleinte öt évente került sorra, 2002-ben Doha, 2007-ben Kairó volt a helyszín, majd 2010-tól már évenkénti rendezéssel Doha, egészen 2018-ig, azóta pedig rendre Szaúd-Arábiában, Dammamban, majd Dzsiddában látják vendégül a világ legjobbjait (a kimaradó Covidos évben, 2020-ban is Dammam lett volna a rendező város). Amióta kettőnél több az európai meghívott, azaz a legutóbbi hat befejezett kiírásban tiszta európai dobogó alakult ki a verseny végére.
A történeti gyorsvisszapillantóban nem feledkezhetünk el az egyetlen magyar részvételről sem, a Veszprém 2015-ben, BL-döntősként indulhatott a viadalon, s a brazil Taubaté, valamint az ausztrál Sydney University– állandó résztvevők, most is indulnak – legyőzésével eljutott a döntőig, amelyben hosszabbításban szenvedett egygólos vereséget (28–27) az EHF-kupa győzteseként meghívott Füchse Berlintől.
A részvevők száma folyamatosan növekedett, az első tornákat öt csapattal bonyolították le, később a létszám felment 8-ra, tavaly már 10-en küzdöttek, s idén lesz először 12 klub. A résztvevők: SC Magdeburg (német, a címvédő, a tavalyi fináléban 33–28-ra győzte le a Barcát), al-Ahli (egyiptomi, az Afrikai Szuperkupa győztese), al-Kuvait (kuvaiti, az Ázsai Klubok Ligabajnokságának védője), Sydney University (ausztrál, az Ázsiai és Óceániai Klubbajnokság győztese), Club Ministros (mexikói, az Észak-Ameikai és Karibi Klubbajnokság bajnoka), Handball Taubaté (brazil, a Dél- és Közép-amerikai Klubbajnokség elsője), Barca (spanyol, az EHF BL-győztese, a torna 5-szörös bajnoka), Espérance Tunisz (tunéziai, az Arab Bajnokok Bajnokságának védője), Mudar és Haledzs (szaúd-arábiaiak, rendezőként), Lomza Industria Kielce (lengyel, meghívott a BL döntőseként), SL Benfica (portugál, meghívott az Európa-liga győzteseként).
Az erőviszonyok reális ismeretében a négy európai együttest kiemelték egy-egy csoport élére és hozzájuk soroltak 2-2 csapatot a többiek közül.
Az első napon már fellép az eszerint négy favorit közül kettő. A címvédő és egyszeres 3. (2002) SC Magdeburg az ausztrál együttessel (A-csoport) az eddigi ötszörös bajnok, egy-egy ezüst- és bronzérmet, ezzel az örökrangsort vezető szerző Barca a mexikói csapattal (D-csoport) kezdi meg szereplését. A negyedik csoport európai kiemeltje, a Kielce szerdán mutatkozik be a tornán.

IHF SUPER GLOBE (férfi klub-vb), Dzsidda, csoportmérkőzések. Sport2 10:15 Handball Taubaté–al-Kuvait, Sport2 12:30 SC Magdeburg–Sydney University, Sport2 14:45 Barca–Club Ministros (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor és szakértő: Deli Rita és Kopornyik Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport2 18:30 al-Ahli–Mudar (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita)