Két zöld-fehér csapattól négy pontot várunk • SportTV

Két zöld-fehér csapattól négy pontot várunk

2022. 10. 22. 08:56    
Olvasási idő: 3 perc

Szokásos szombati kézilabdadömpingünk szombaton 7 (!) meccset tartalmaz. A mennyiséget a klub-vb képviseli három élő és két AMC Mikrós – éjszaka ismétlendő – meccsel, a minőséget, no és a magyar érdekeltséget meg női BL-csapataink aktuális fellépése: A Fradi idegenben meccsel viszonylag könnyebb, a Győr itthon jóval nehezebb, de közel sem verhetetlen ellenféllel.

A Fradii hamadik győzelmét célozza meg a BL A-csoportjában (Fotó: fradi.hu)

KLUB-VB

Egy szünnap után a „minitornák”  (1-4., 5-8., 9-12. helyért) elődöntőivel folytatódik a dzsiddai IHF Super Globe, azaz a klubvilágbajnokság. A alsó csoportban az ausztrál résztvevő a gyengébb szaúdival, a kuvaiti a mexikóival mérkőzik meg. A középső kvartettben a jobbik szaúdi a meglepetésre ide zuhanó Benficával – az Európa-liga győztes a torna egyetlen eddigi meglepetésmeccsén vereséget szenvedett az egyiptomi Afrika-bajnoktól – meccsel. A másik találkozón a dél-amerikai legjobb brazil együttes a tunéziaivak küzd meg, ez az egyetlen olyan összecsapás, amely zsúfolt programunkba (női kézi BL, Serie A, MLB főcsoportdöntő) semmiképpen sem volt bepréselhető. Élőben láthatják viszont AMC Mikro telefonos applikációnkon a két elődöntőt, az al-Ahli–Magdeburg és a Kielce–Barca mérkőzést, utóbbi nem mellesleg az idei BL-döntő „visszavágója” is. (Emlékezetes, hogy Kölnben a Barca csak a 7-esekben tudott felülkerekedni a lengyeleken, a két meccset egyébként felvételről éjjel megnézhetik ismétlésben a Sport2-n.)

MOST–FTC

A most az első öt mérkőzésen kereken 200 gólt kapott, 29-cel többet mint a Kastamonu, ez negatív rekord a sorozat történetében. A cseh bajnok nyolcmeccses vesztő sorozatban van, beleszámítva a 2019-es eredményeit is a BL-ben. Az FTC két vesztes meccs után legutóbb végtelenül kiélezett meccsen otthonában döntetlent ért el a legutóbbi két kiírás győztese, a norvég Vipers ellen. A Fradi jobbátlövője Klujber Katrin 39 góljával az évad harmadik legjobbja a góllövőlistán, ez 8 góllal kevesebb a listavezető Milena Raicsevicsénál. A cseh bajnoknak egyetlen győzelme van 11 BL-találkozójából, a hazai bajnokságban is kikapott legutóbb otthon a szlovákiai Dunaszerdahelytől 31–24-re.
Az nem lehet kérdés, hogy a győzelem reményében utaznak a lányok Csehországba, hiszen a játékoskeretünk jóval erősebb a mostiakénál, de az előző fordulókban láthattuk, hogy amelyik csapat lebecsüli a cseh riválist, az könnyen nehéz hatvan percet okozhat magának. A Bietigheimnek (23-46), az Odensének (41-22), a Krim Ljubljanának (29-42) és a CSM Bucuresti-nek (40-25) nem jelentett gondot a két pont begyűjtése, a Brest azonban megszenvedett a Banikkal. Noha az első félidőben már hattal is vezettek a franciák, a második játékrész elején egyenlítettek a csehek, egy alkalommal a vezetést is átvették, és még a 49. percben is döntetlen volt az állás, végül azonban 31-26-ra nyert a Brest.  A Banik keretét főképp cseh és szlovák játékosok alkotják, de egy holland (Ellen Janssen), egy lengyel (Daria Sominoka) és egy litván (Ausra Spone) kézilabdázó is itt szerepel, továbbá a vezetőedző, Adrian Struzik is lengyel. A legtöbb gólt a huszonhat éves balátlövő, Charlotte Cholevová jegyzi (24), a képzeletbeli dobogó második fokán pedig ketten osztoznak. Érdekesség, hogy az egyaránt tizenkilenc gólnál járó Lucia Mikulcík és Adéla Strísková is balszélső eredetileg, utóbbi a teljes BL-mezőny legalacsonyabb játékosa a maga százötvenhat centijével, de előbbi se nőtt sokkal magasabbra, a százhatvannégy centi a holtversenyes ötödik helyre elég ebben a „versenyben” – és ő balátlövőként is szerepel. Van ugyanakkor magas játékosa is ellenfelünknek: az biztos, hogy nem lesz egyszerű blokkolni a százkilencvenkét centire nőtt Veronika Andryskovát” – mutatta be a Fradi honlapja az aktuális ellenfelet.
A mérkőzést a chomutovi Rocknet Arenában játsszák.
Mindenesetre győzelemmel a  Fradi megtartaná negyedik helyét az A-csoport táblázatán.

GYŐR–BUDUCSNOSZT

Ambros Martín jó mérkőzésre számít és jó játékot vár csapatától is (Fotó: gyorietokc.hu)

Az ötszörös BL-védő magyar rekordbajnok a Metztől elszenvedett hazai vereség óta két győzelemmel folytatta szereplését, míg a montenegrói klassziscsapat (kétszer ő is a legjobb volt korábban a Bajnokok Ligájában) is jól szerepelt a Rapid elleni bukaresti döntetlen mérkőzésen. A két csapat régi ellenfele egymásnak, már 25 meccsen vannak túl a nemzetközi kupaporondon, ezek túlnyomó részét (18) az ETO nyerte meg. Legutóbb az idei negyeddöntőben csaptak össze, amelyből a mieink kettős győzelemmel jutottak tovább a budapesti négyes döntőbe.
A Buducsnoszt csapatkapitánya, Milena Raicsevics vezeti a BL góllistáját (47), ez 61.6%-os gólszerzési hatékonyságnak felel meg a lövései egészéhez viszonyítva. Sz Audi ETO szinte minden pozícióból gólveszélyes, házi gólkirálya Ana Gros 21-szer talált az ellenfelek kapujába. A győrieké a teljes BL-mezőny leghatékonyabb támadása és védekezése is, öt meccsen 166 gólt szereztek és csupán 119-szer találtak a kapujukba. A csapat legutóbb 34–20-ra nyert a magyar bajnokságban, amelyet továbbra is vezet.
„Fontos, hogy az Európa-bajnokság előtt jó meccsel, jó érzésekkel zárjuk a sorozat első szakaszát, másrészről fontos, hogy tovább fejlődjünk.  Jól kell védekeznünk, jó váltásokkal és jó lehetőségekkel támadásban. Szerintem nekünk nem a legjobbkör jön a mostani szünet, mert a csapatnak végre megvan a tempója, de hát most jön a szünet. A hétvégén jó munkát akarunk végezni egy igazán klasszikus csapat ellen, harcosak és motiváltak végig, biztosan jó mérkőzés lesz” – nyilatkozta a csapat mestere Ambros Martín a győri klub szokásos meccs előtti mini-videointerjújában.

KÉZILABDA. Férfi IHF Super Globe (klubvilágbajnokság). 8:30 Sydney Univesity–Mudra (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 10:30 al-KuvaitClub Ministros (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 12:30 al-Halidzs–SL Benfica (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Borsos Attila); AMC Mikro 17:00 (felv.: Sport2 2:30) al-Ahli–SC Magdeburg és AMC Mikro 19:30 (felv. Sport2  4:00) Lomza Industria Kielce–Barca (mindkettőn kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt)
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 15:45 HK Baník Most–FTC-Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet (szakértő-szakkommentátor: Deli Rita és Császár Gábor); Sport2 17:45 Győri ETO KC–ZSRK Buducsnoszt Bemax (kommentátor–riporter: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita és Császár Gábor)