Sam Smith: "Dávid Kornél játéka most lenne ideális az NBA-ben" • SportTV

Sam Smith: “Dávid Kornél játéka most lenne ideális az NBA-ben”

2022. 10. 24. 15:33    
Olvasási idő: 2 perc

Exkluzív interjút adott Tőrös Balázsnak az a Sam Smith, aki a Chicago Bulls történetének talán legismertebb beat writere (csapattal foglalkozó újságíró), és még a Last Dance-ben is szerepelt. Smith nagyon jól emlékszik Dávid Kornélra, és beszélt róla az interjúban is. Ezt a részletet a Sport TV Alley-oop című műsorában lehetett megtekinteni, ahol a születésnapos érintett azonnal reagált is rá.

Dávid Kornél a Chicago Bulls logójával a Kornél on Tour forgatása során. (Fotó: NBAE)

1991-ben elég nagy port kavart Sam Smith „The Jordan Rules” című könyve (amely magyarul „A Jordan-szabályok – Michael Jordan és a Chicago Bulls viharos szezonjának bennfentes története” címet kapta, és a közelmúltban jelent meg). A legendás Chicago Bulls első, 1991-es bajnoki címmel záruló szezonjának krónikáját mondja el kendőzetlen őszinteséggel, sokkal többet tudunk meg Michael Jordan sötétebb oldaláról, mint a The Last Dance-ben, például a csapattárssal való verekedés, valakinek a megríkatása, kötekedés. Talán nem meglepő, hogy szinte azonnal a New York Times Bestsellere lett. Sam Smith és Jordan viszony a könyv után nem volt ugyanolyan, mint előtte, de szakértő, a hátteret jól ismerő újságíróként a mai napig megszólal a csapattal kapcsolatban minden dokumentumfilmben, podcastben, interjúban.

1998 és 2000 között is ott volt a Bulls mellett, amikor Dávid Kornél a csapatnál játszott. Jól emlékszik rá, és erről Tőrös Balázsnak beszélt. Az interjú egy részletét meg lehetett nézni az Allye-oopban: „Nagyon szerethető fickó volt, de nagy hendikeppel érkezett és nem volt jó az időzítés. A Last Dance utáni szezonban érkezett, az utolsó bajnoki cím után. És szerintem nem tudott róla, de úgy mutatták be nekünk, mint a magyar Michael Jordant. Na most a magyar kosárlabdáról keveset tudtunk, de azt igen, hogy nincs még egy Michael Jordan. Nem volt jó ómen ezzel a “becenévvel” kezdeni a chicagói pályafutásodat. Cukkoltuk emiatt egy kicsit. Egy diszfunkcionális csapatba érkezett. Egy átmeneti időszakban, amikor a cél a vereség volt. Elkótyavetyélték a legjobb játékosokat, mint például Toni Kukoč, aki bekerült a Hírességek Csarnokába. Erre elcserélték draftcetlikre. Szóval nem a győzelem volt a legfontosabb. Kornélnak volt néhány kifejezett jó meccse. Egyszer szépen áthúzta Jerry Stackhouse-t, ma is szembejön néha a videó. Az ő gondja az volt az akkori NBA-ben, mert most ideális lenne a játéka, hogy két poszt között volt. Adott egy 206 centis srác, akinek nem volt meg a fizikuma a kor nagydarab, csupa izom erőcsatáraihoz, mint mondjuk Karl Malone, de nem volt elég gyors ahhoz, hogy hármast játsszon. Szóval abban a korban sokkal nehezebben találta meg a helyét. Emiatt nem kapott komoly esélyt. Ma szerintem más lenne a helyzet. Gyors volt, hosszú, rendben volt a dobása, jó kis stretch négyes lenne. De abban a korban a négyesek voltak a legkeményebb arcok. És arról a posztról jöttek a nagy pofonok. Ha beszóltál valakinek, az erőcsatárunk elintézett. És Kornél túl jófiú volt ehhez” – vélekedik a szerző.

Az Alley-oopban ezúttal szerepelt az érintett, Dávid Kornél is, és azonnal reagált. Kifejtette, hogy Smith egy legenda, aki nagyon sokat látott, és akinek felemás volt a megítélése a könyv miatt a Bullsnál, és volt olyan időszak, amikor nem lehetett ott a csapat mellett. “Teljesen jól aposztrofálta a helyzetem. Abszolút. Én abban a szituációba kerültem, hogy először erőcsatárként próbálkoztak velem, ezért erősítenem kellett. Ezt is tettem, ettől viszont lassabb lettem, nem volt meg a gyorsaságom. Két pozíció, a külső és a belső között szenvedtem, ez okozta nagyon sokszor azt, hogy igazán nem volt meg a helyem abban az érában, mert később jött az a kor, amikor az ilyen típusú játékosok inkább játszottak. A képzettségem a külső poszthoz nem volt elég jó, hiszen én korábban mindig belül játszottam, az erőm és a fiziklatiásom nem volt meg hozzá, hogy Karl Malone-okkal vegyem fel a harcot. De azért megpróbáltam! Jól emlékezett, és talán utána is nézett, mert emlékezett pont a Stackhouse-zsákolásomra, egy-két dologra. Egyszer-kétszer beszéltem vele egyébként abban az időben, de mindig ott sündörgött a csapat körült. Őt tudták, hogy ki, megkülönböztették a többi újságírótól.”

Az Alley-oop aktuális epizódja megtekinthető az AMC Mikrón, és podcastként is meg lehet hallgatni. A Sam Smith-szel készült teljes beszélgetést Tőrös Balázs YouTube-csatornáján, illetve podcast feedjén lesz majd elérhető.