Válogatott-dömping, vb-favorittal és magyarokkal • SportTV

Válogatott-dömping, vb-favorittal és magyarokkal

2022. 11. 17. 12:40    
Olvasási idő: 5 perc

Csütörtökön három élő és két felvett mérkőzéssel kedveskedünk futballrajongó nézőinknek. Lesz köztük vb-résztvevő csatája is, CR7 és csapata még Lisszabonban végzi a „finomhangolást”. S meg éjfél után nálunk is láthatják a magyar válogatott idei utolsó előtti mérkőzését.

Bruno Fernandes lehet csütörtökön este is a portugálok vezére a José Alvalade Stadionban (Fotó: Getty Images)

ROMÁNIA–SZLOVÉNIA

Kolozsvárt két, a vébéről lemaradó kelet-európai válogatott mérkőzik meg egymással, már a jövő márciusban rajtoló Eb-selejtezők jegyében. Románia nemzeti csapata valósággal összeomlott a legutóbbi hónapokban, pedig a védekező játékukkal nem volt sok gond, de a támadósor gyengécskén teljesített. utolsó 7 vb-selejtezőn mindössze egy gólt kapott szeptember és november között a Tricolore, de Észak-Macedónia mögött egy ponttal csak a harmadik helyen végzett csoportjában, így 1998 óta egyetlenegyszer sem sikerült kijutnia a világbajnokságra.
Hasonlóan sikertelenül járt a Nemzetek Ligájában is, már új szakvezető, Edward Iordanescu irányításával Montenegróval holtverseny után gyengébb egymás elleni eredménnyel a B-ligából kiesett a C-be. A csapat figyelemre méltó eredményeket is ért el például Bosznia-Hercegovina 4–1-es legyőzésével, de még elég tennivalója van, hogy konkurálhasson a kontinens legjobbjaival. Mivel Andorra, Koszovó, Svájc és Fehéroroszország lesz az ellenfele, Románia bízhat benne, hogy esélye van a hőn áhított részvétel elérésére. De szívesen látja Szlovéniát Kolozsváron, miután legutolsó két hazai felkészülési meccsét elvesztette Grúzia és Görögország ellen.
Szlovénia szakvezetőjeként Matjaz Kek már negyedik évfordulójához közeledik, de egyetlen nagy tornára sem tudta kivezetni ellenfelét, a világranglista 63. helyén kénytelen volt beérni a vb-selejtezősorozatban csoportja 4. helyével. Horvátország és Oroszország jelentős fölénnyel meglépett, Szlovákia és Szlovénia egyaránt 14 ponttal zárt, az északibb szláv csapat volt jobb az egymás elleni eredmények összevetésével. Ezzel Szlovénia 2010 óta nem jutott vb-döntőbe. A gárda a selejtező vége óta lejátszott 8 meccséből mindössze egyet nyert meg, de a B-ligában maradást megoldotta a legutolsó négy meccsen veretlenül maradva, abból három remit elérve.
Kek csapata Észak-Írországgal, Kazahsztánnal, Finnországgal, Dániával és San Marinóval mérkőzik meg Eb-selejtezőcsoportjában, de a borzalmas idegenbeli mérlegén javítania kell, ha versenyben akar maradni: legutóbbi 12 vendégként lejátszott mérkőzéséből egyetlenegyet nyert meg, az utolsó hatból meg egyet sem. Több mint tíz éve nem játszottak egymással, a barátságos meccset akkor a szlovénok nyerték meg 4–3-ra, de ez csupán az egyik volt a román elleni két győzelmükből.
Románia két fontos támadóját is elvesztette a meccs előtt, a kreatív Tanase és Denis Alibec is megsérült, utóbbinak legalább három hetet ki kell hagynia izomszakadás miatt. Stefanescu így bekerülhet a csapatba a sérülések miatt, míg a balhátvéd Nicusor akár fél évre is a partvonalon kívülre szorulhat, olyan súlyos térdsérülést szenvedett legutóbbi hazai meccsén az Uni Craiovában.
A Cremonese kapusa, Ionut Radu az egyetlen a keretben, aki már védett a válogatottban, igaz, csak kétszer, de könyöksérüléssel küzd, ezért az újonc Horatiu Moldovannak vagy Stefan Tarnovanunak kell bemutatkoznia a kapuban.
Közben Szlovénia is elvesztett egy kapust, a tartalék Vid Belecet, de Jan Oblak helyét még sokáig nem veszélyeztetheti senki. Kek a novemberi meccsekre válogatásában akad meglepetés is, Jasmin Kurtic pedig a válogatott történetének negyedik legtöbbszörös játékosa lesz, ha pályára lép, 82 szereplésével megelőzi Samir Handanovicot. A salzburgi Benjamin Sesko lesz az ék, a csatár a Red Bull színeiben 16 bajnokin 5 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott az idényben.

 MONTENEGRÓ–SZLOVÁKIA

Montenegró igen jól kezdte a ’22-es vb-selejtezőket, első négy meccsén 7 pontot szerzett meg a lehetséges 12-ből. A következő nyolc meccsen szerzett egyetlen győzelem azonban azt jelentette, hogy a sólymoknak meg kellett elégedniük a G-csoport 4. helyével, 9 ponttal lemaradva Törökország mögött a rájátszástól, s folytatódik a várakozás az ország első vb-szereplésére.
Azóta Miodrag Radulovics gárdájának sikerült elkerülnie a C-ligába kiesést az NL-ben, gólkülönbséggel végeztek Románia előtt, amelyben jelentős szerepet játszott a közvetlen vetélytárs fölött aratott oda-vissza győzelem júniusban. Szeptemberben a bosnyákok és a finnek elleni szerzett gól nélküli vereségekkel zárta a kiírást, s most szeretné elkerülni, hogy három egymást követő kudarcot szenvedjen el, ami legutóbb 2016 őszén fordult elő vele.
Montenegróhoz hasonlóan Szlovákia is lemaradt selejtezőcsoportja első két helyéről 8 ponttal elmaradva a második, később a háború miatt felfüggesztett és kizárt Oroszországtól. Tíz meccséből csak kettőt vesztett el a H-csoportban, de az öt döntetlen – köztük két frusztráló remi Málta és Ciprus ellen – végül megakadályozta, hogy a harmadiknál jobb helyen végezzen. Ezután súlyos időszakot élt át a Nemzetek Ligájában, mely során a félidőben Stefan Tankovic kapitányt menesztették, ideiglenesen másodedzője, Samuel Slovak vette át a csapatot, amíg szeptemberben ki nem nevezték Francesco Calzonát állandó szövetségi kapitánnyá.
a meglehetősen ismeretlen olasz edző lett a második nem szlovák születésű vezetője a nemzeti együttesnek a cseh Pavel Hapal után. Bemutatkozása nem sikerült jól, a csapat 2–1-rte kikapott Azerbajdzsántól, majd 1–1-re végzett Fehéroroszországgal az utolsó NL-találkozón.
A legutóbbi négy idegenbeli válogatott meccséből hármat megnyerő Szlovákia egyetlen korábbi Montenegró elleni meccsét hazai pályán 2–0-ra megnyerte még 2014 májusában, vasárnap még Chilével játszik, amely szerdán 1–0-ra kikapott a vb-résztvevő Lengyelországtól.
A montenegróiak klasszisa, Mikola Vukcsevics 50. meccsét játszhatja a válogatottban, Marko Jankovics lehet a társa a középpálya centrumában. Az Atlético védője, Szavics sérülés miatt kihagyta az egész NL-kiírást, most azonban kerettag, értelemszerűen biztos kezdő is, Vujacsics vagy Tomasevics játszhat mellette a védősor közepén. A középpálya két széle Jovovicsé és a jó formában játszó Celtic-játékos Hakszabanovicsé, elöl leginkább Joveticsben bíznak a fekete-hegyiek
Szlovákia csapatának első számú ikonja, a 35 esztendős Marek Hamsík a hét végén visszavonul a válogatottságtól, de csütörtökön és vasárnap még pályára lép, az esetben 137-ra javítja majd a szlovák válogatottsági örök rekordot (a második Peter Pekáriknak 113 van).  A ManUnitedben kölcsönben szereplő Dubravka válthatja a kapuban Rodakot, a védelem közepén az Inter oszlopa Skriniar mellett Satka kaphat szerepet.  Az olasz mester hat újoncot nevezett a keretbe, köztük a zsolnai triót, Nemcíket, Rusnákot és Kapralíkot, akik valamennyien a csütörtöki bemutatkozásban reménykednek.

PORTUGÁLIA–NIGÉRIA

Portugália csütörtökön”nehézsúlyú” afrikaival tesztel, nyilvánvalóan Ghána pandantjának szánva a vb-ről lecsúszó, korábbi többszörös World Cup-szereplő Nigériát. A háromszoros Afrika-bajnok a 2023-as kontinensbajnoki selejtezőkre készül, csúcsteljesítménnyel szeretné zárni az esztendőt.

Portugália a sorozat első bajnokaként csalódással éli meg, hogy egy ponttal lecsúszott az NL harmadik kiírásának négyes döntőjéről, az ibériai szomszéd Spanyolország előzte meg. Első öt meccséből ugyan három győzelmet aratott, ám  szeptember 27-én hazai pályán kapott ki 1–0-ra Luis Enrique együttesétől. A vb H-csoportjába sorolva Uruguay, Dél-Korea és Ghána társaságában azért esélyes a kieséses szakaszba jutásra, ezen belül talán a csoportelsőégre is. De ez önmagában kevés lehet Fernando Santos csapatának, a selecao 2006-ban jutott túl legutóbb a nyolcaddöntőn, akkor Franciaország állította meg az elődöntőben.
A rázós után, amelyben csak a második helyen végzett Szerbia mögött, Törökországot és az olaszokat kiejtő Észak-Macedóniát is meg kellett vernie otthon a pótselejtezőn a katari repülőjegyért. Fernando Santos megmutatta, hogy képes egy világ-élcsapatot megfelelő szinten tartani akár fél évtizednél hosszabbidőn át is. Ő volt már a kapitány a 2016-os győztes Eb-n és a 2019-es NL-diadalkor is. A sorozatban hetedik vb-jére eljutó Portugália szeretne első alkalommal a döntőig menetelni, ezért igazi sztárcsapatot mozgósított, Cristiano Ronaldóval az élen.

A másik oldalon Nigéria szeretné elfelejtetni híveivel ezt a pocsék esztendőt. Háromszoros kontinensbajnokként januárban a nyolcaddöntőben kizúgott Tunézia ellen az ANK-ból a január 23-án elszenvedett 1–0-s vereséggel. Nem sokkal később elbukta a katari részvételt Ghánával szemben két döntetlennel kevesebb idegemben szerzett góllal. (Az UEFA-val szinte mindig mindenben szembe menő FIFA rendezvényein oda-vissza párbajok esetében él az idegenben szerzett több gól szabálya pont- és gólegyenlőség esetén.) Szeptemberben tovább folytatódott a vesszőfutás az Afrikai Nemzetek Bajnokságán, ahol ismét Ghána parancsolt megálljt a zöld sasoknak, mindketten 2–0-tra nyertek otthon, a visszavágó 11-es párbaját viszont elbukták otthon 5-4-re. José Peseiro csapata egymást követő ötödik felkészülési meccsét is elvesztheti azután, hogy legutóbb 2021 júniusában gól nélkül végzett. Legutóbbi ilyen győzelmét 2019 márciusában (!) érte el, amikor Egyiptomot 1–0-ra legyőzte a Stephen Keshi Stadionban a Genk csatára Onuachu korai találatával.  Legutóbbi három meccsét viszont elbukta, beleértve az 5 nappal ezelőtti Costa Rica elleni 0–2-t is, a hátralévő Afrika-kupa-selejtezőkre szerezne egy újabb sikerrel önbizalmat szerezni.
A csütörtöki meccsek a bemelegítést jelentik, Portugália várhatóan erős 11-et küld a pályára Danilóval és Antonio Silvával a védelem tengelyében. Santosnak rengeteg opciója van a középpályára, könnyen lehet, hogy a Palhinha, William Carvalho, Ruben Neves, Nunes, Bruno Fernandes kvintett játékát erőlteti. Támadásban a portugál bajnokságban 11 meccsen 9 gólt szerző Goncalo Ramos kerülhet a pályára Otávio  Rafael Leao mellett, CR7 valószínűleg a kispadról áll be a mérkőzés későbbi fázisában.
Nigériának ismét nélkülöznie kell Victor Osimhent, a Napoli a Serie A-ban 9 gólt szerző csatára a hétvégén az Udinese ellen kisebb sérülést szenvedett és klubja, de a nigériai szövetség sem akarja most kockáztatni szerepeltetését. Mellette az Orlando Pirates védője, Ndah sérülés miatt ugyancsak nem bevethető Peseiro csapatában. Kettejük hiányában a már 28-szoros válogatott Amaziemet hívták újra a keretbe, valamint Dessers veheti át Osimhen helyét. A 25 tagú keret nevesebb játékosai még Uzoho kapus, aki az Omonia kapujánan a ManUnited ellen remekelt októberben az Európa-ligában, valamint Looikman, aki egyre biztosabb tagja az Atalanta kezdőjének és egy Premier League-trió, Ndidi (Leicester), Iwobi (Everton) és Dennis (Nottingham Forest).

 LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK. Sport2 17:45 Románia–Szlovénia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 18:00  Montenegró–Szlovákia (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 19:30 Portugália–Nigéria (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 23:00  Írország–Norvégia (felv., kommentátor: Bartha Zoltán),  Sport1 0:01 Luxemburg–Magyarország (felv., kommentátor: Faragó Richard)