Vb-rajt – hagyományosan a világbajnokkal • SportTV

Vb-rajt – hagyományosan a világbajnokkal

2022. 12. 15. 12:32    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön a hagyományos helyszínen, az Alexandra Palace-ben megkezdődik a 30. PDC-dartsvilágbajnokság, amelyen 96-an indulnak harcba a 2.5 millió fontos pénzdíjért és főként a győztesnek járó Sid Waddell-trófeáért. A mezőnyben 22 újonc szerepel, 28 nemzet fiai alkotják a négy híján százas játékostömeget. 


Peter Wright másodszorfényképezkedik a Sis Waddell Trophyval – harmadszor is szeretne jövő január 3-án… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A címvédő Peter Wright az első mérkőzés győztese, az északír Mickey Mansell vagy az új-zélandi éljátékos Ben Robb ellen kezdi meg négy éven belül a harmadik “hadjáratát” a vb-cím megszerzéséért. Az extravagáns skót a múlt hónapban felesége, Jo betegsége miatt visszalépett a Players Championship döntőjétől, de mivel párja állapota javult, jó hangulatban indul el a világbajnokságon. “Jo most már jól van, túl vagyunk a nehezén. Már lábadozik, az orvosoktól megkapott minden szükéges ellátást. Noha ott töltöttem az időt a gyakorlótáblánál, olyan voltam, mint egy zombi, a fejem egyáltalán nem volt ott. Mostanra megváltozott minden. Azt hiszem, meg tudom nyerni a vébét, fantasztikus lenne, ha megvédeném a címemet és csatlakozhatnék a legalább háromszoros győztesekhez – ez eddig csak Phil Taylornak és Michael van Gerwennek sikerült.”

A vb első kilencnapos folyamatos fázisa december 15. és 23. között zajlik, ezalatt játsszák le az első és a második fordulót. A világranglista első 32 helyezettje csak a második fordulóban kapcsolódik be, az első kört a Pro Tour ranglista 32-je vívja a regionális selejtezőkből bekerülőkkel, a női versenyzőkkel és az ifi vb-ről kvalifikálókkal.
A 4. kiemelt Michael Smith pénteken kezd, a kétszeres döntős Grand Slam of Darts-győzelmét követően önbizalommal telve várja a versenyt.
Beau Greaves is pénteken rajtol, méghozzáa korábbi csapat-vb-döntős ír Will O’Connor ellen. Ő less a legfiatalabb nő, aki PDC-vb-n szerepel, az idényben nem kevesebb mint 8 PDC Women Series-címet nyert, ezzel kvalifikált a tornára. “Nagyon várom már, élvezni fogom a pillanatot, amikor a sz0npadra léphetek” – mondta a 18 esztendős angol lány, aki 52 (!) egymást követő Women’s Series-meccset nyert meg, hogy eljusson az Alexandra Palace-ba. “Nem félek senkitől, már az itt létem is bónusz. Ha nagyon jól játszom, bárkit le tudok győzni. Ez az év kétségteleneül a legjobb esztendőm volt, de ez csak a kezdet, alig várom, hogy mi következik.”
Szombaton a belgál élversenyzője, Dimitri Van den Bergh és az ifjúsági világbajnok Josh Rock állhat majd a középpontban, de nagy érdeklődés előzi meg a 2010-es döntős Simon Whitlock és a négyszeres női világbajnok Liza Ashton fellépését is.

Nathan Aspinall – eljut-e ismét a négy közé? (Fotó: Gety Images)

A kétszeres vb-elődöntős Nathan Aspinall vasárnap lép először a színpadra, emellett érdekes lehet az idei csapatvilágbajnok Damon Heta és a korábbi kétszeres PDC-világbajnok Adrian Lewis esetleges második fordulós csatája is.
A világelső Gerwyn Price hétfőn kezd majd, szeretné megismételni 2021-es nagy menetelését. A második körös ellenfele Luke Woodhouse vagy Vlagyiszlav Omelcsenko lesz. A walesi klasszis szeretne a hetedik olyan versenyző lenni, akinek egynél több egyéni vb-trófeája van. “Mindig azt gondolom, megnyerek minden versenyt, amin elindulok, de ezzel alighanem így van Peter és Michael is. Szép egyszer is vébét nyerni,  de többszörös világbajnokká lenni  a legközelebbi célom és nincs okom rá, hogy ne nyerjek három vagy négy vb-címet is, mielőtt visszavonulok” – mondta a 37 éves extraklasszis. “Tudom, milyen megnyerni a vébét, és nagy közönség előtt megnyerni, ünnepléssel és a család jelenlétében, szóval ennek a lehetősége most nagy lendületet ad nekem.”
A női World Matchplay-győztes Fallon Sherrock kedden tér majd vissza az Alexandra Palace-be, még mielőtt a holland legenda, Raymond van Barneveld megkezdené 30. vb-szereplését. RVB, aki legutóbb bejutott a Grand Slam of Darts-elődöntőjébe, a 32. kiemelt lesz a versenyen, amely megegyezik azzal a kiindulási helyzettel, amelyről megnyerte a vébét a 2006–07-es kiírásban a Circus Tavernben.
“Harminc vébé, hűha! Et a sport megváltoztatta az életemet” – mondta Barney, akinek a 32 közé jutásért Roy Meikle vagy Liza Ashton lesz az ellenfele. “A világbajnokság a legnagyobb verseny. Ezt szeretnéd megnyerni, jól akarsz teljesíteni. Most a legjobb 32 között vagyok a listán, és büszke vagyok magamra. Nagy örömöt érzek, és ha örülsz, képes lehetsz bármire.”

Michael van Gerwen 2019 óta vár egy újabb vb-címre. Egy szuperév végén meglehet a negyedik is neki (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az első forduló december 21-én, szerdán zárul, ekkor lép fel először a háromszoros vb-győztes Michael van Gerwen, aki 2019 óta először szeretné ismét magasba emelni a trófeát. MVG az utóbbi hónapokban a Premier League, a World Matchplay, a World Grand Prix és a Players Chapionship Finals győzelmét is ünnepelhette, most pedig ebben a szédületes formában szeretné zárni az esztendőt.
“Nem kell bizonyítanom, hogy jobb vagyok bárkinél, mert ha az A-játékomat játszom, én vagyok a legjobb” – jelentette ki a tar zseni, aki először Niels Zonnevelddel vagy Larry Williamsszel játszik. “Mindenki tudja, hogy az elmúlt évek nehezek voltak nekem, de a legfontosabb, hogy harcos stílusban térhettem vissza. Nagy célpont van a hátamon, de bírom a nyomást, mindig is bírtam. “
Az 5. kiemelt Luke Humphries csütörtökön, 22-én rajtol, amikor egybként a másik kétszeres skót világbajnok Gary Anderson és a tízszeres tévés majortornagyőztes James Wade is először lép fel. A második forduló pénteken két versenyrésszel zárul, ekkor kezd a 2018-as világbajnok Rob Cross, a 7. kiemelt Jonny Clayton és az idei Masters-bajnok, PL-második Joe Cullen is.
A háromnapos karácsonyi szünet után a harmadik és a negyedik fordulót decmber 27-től 30-ig rendezik, s az új esztendőben újév és január 3. közt kerül sor a végső fázisra, a negyeddöntőpre, az elődöntőre és a fináléra.
Az 500 ezer fontos fődíj mellett lesz egy 50 ezer fontos bónusz is, amelyet az a játékos kap, aki két 9 nyilas tökéletes játékot is lejátszik a vb-n, további 50 ezer fonton osztozik egy szerencsés szurkoló és egy jótékonység szervezet, ha a dupla 9 nyilas megvalósul.
Az első és második forduló mérkőzéseit három nyert szettig játsszák.

PDC DARTS-VB, London. Sport2 20:00  1. és 2. fordulós mérkőzések (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)