Bejut-e mindkét vb-győztes a nyolcaddöntőbe? • SportTV

Bejut-e mindkét vb-győztes a nyolcaddöntőbe?

2022. 12. 28. 13:32    
Olvasási idő: 3 perc

Összesen tíz PDC-világbajnokot számlál a sportág az eddigi 29 vb-n. Közülük hárman már nem aktívak, a másik hét egytől-egyig rajthoz állt a 2023. évinek nevezett viadalon. Adrian Lewis már az első meccsén, a negyedik napon búcsúzott, a másik hatból hárman kedden álltak színpadra, a szerdai napra két exvilágbajnok jut…

Chris Dobey egyszer már játszott egy szuper vb-meccset Gary Andersonnal… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Kedden biztos volt egy korábbi bajnok kiesése, hiszen Gerwyn Price Raymond van Barnevelddel meccselt, Peter Wright kudarca a torna eddigi szupermeglepetésének számít, hiszen bármilyen „régi motoros” is volt ellenfele, Kim Huybrechts, korábbi két legjobb szereplése egy-egy nyolcaddöntő volt 2011-ben és 2012-ben. Most a meglepő diadal után honfitársával, Dimitri Van den Berghgel meccsel majd a negyedik körben – de addig még tíz jónak ígérkező harmadik fordulós csata vár ránk szerdán és csütörtökön.
Szerdán a délutáni program Ryan Searle és José de Sousa összecsapásával kezdődik. A portugál befutása óta, 2021 márciusától négyszer mérkőztek meg egymással, Da Sousa 3–1-re vezet összesítésben.  A hosszú hajú angol eddig már három vb-n (2019, 2021, 2002) is elérte a 4. Kört, erre készül most is. A világ 16. Játékosaként egymás után 16 tornán érte el idén a negyeddöntőt, a vb előtti legutóbb a Players Championship Finalsen indult, ahol a nyolcaddöntőben búcsúzott a Van Duijvenbode elleni 10–9-es vereséggel. A vb-n Adam Gawlasszal kezdett és szettveszteség nélkül győzte le a cseh dartsost. Az ellenfelénél 13 évvel idősebb, későn profi dartsossá érő De Sousa – csak egy hellyel van a világrangsorban ellenfele mögött – eddig még nem jutott túl a harmadik körön, tavaly és tavalyelőtt is az jelentette a végállomást neki. A második „Special One” (beceneve azonos a labdarúgó-sztáredző José Mourinhóval) legutóbb négy versenye egyikén sem jutott tovább a harmadik körön. Az Alexandra Palace-ben viszont elsőre érdekes, szoros meccsen győzött a csapatvilágbajnok, egykori egyéni vb-döntős Whitlock ellen (3–2).
A középső mérkőzésen az idén élete első major tornáját megnyerő Danny Noppert csap össze a pillanatnyilag 3. számú skót játékossal, Alan Soutarral. Egyszer játszottak csak korábban, idén októberben a Players Championship 28. viadalán Barnsleyben a második körben a skót 6–5-re győzött. (Azon a versenyen futott be Josh Rock, első PDC-sikerét aratva.) Amúgy a skót az egyetlen nem kiemelt versenyző a nap 11 fellépője közül, persze azért, mert ő már kiemeltet búcsúztatott, Daryl Gurneyt a második körben. A holland sikerére feleannyit fizetnek a fogadóirodák, azaz dupla annyira esélyesnek tartják, de hát láttunk már ezen a vébén (is) igencsak meglepő eredményeket.
A délután harmadik meccsén jön a nap első világbajnoka, sőt kétszeres vb-győztese, Gary Anderson, akinek egy kicsit a skótok becsületéért is kell küzdenie. Ellenfele az angol Chris Dobey lesz, akivel már 10 meccsen vannak túl, a Repülő skót 8–2-re vezet, idei tévés mérlegük 2–0, ugyancsak az ő javára. Négy éve már produkáltak egy fantasztikus vb-csatát, 28 maximális körrel (15–13 Dobeynak). Anderson amúgy remek átlagokat produkál ellenfelével szemben, legutóbbi tmeccsükön 100 fölötti átlagot dobott a meccseiken, kivéve a dupla startos World Grand Prix-t. A skót jó kis meccsen jutott túl a vb-n Madars Razmán (3–1), az angol 3–0-val rajtolt Martijn Kleermaker ellen. Azon a meccsen „csak” öt 180-ast ért el, de ha a páros együtt jó formáját futja, most is eljuthatnak együtt a 15-20 tökéletes körig

Este egy jó kis Joe Cullen–Damon Heta rangadóval kezdődik a program. Mindent egybevetve Cullen az „év befutója” – persze a még frissebb Josh Rock mellett – , nem véletlen, hogy mind az 8 meccséből 6-ot ebben az esztendőben játszott az ausztrál ellen (összesítésben  az angol vezet 5–3-re, idén 4–2-re). Mindketten nagy küzdők, de Cullen tűnik egy kicsivel kiegyensúlyozottabbnak.
A középső meccs a másik – háromszoros – világbajnoké, Michael van Gerwennek ugyancsak jó idénye volt, s ezt koronázhatná meg a negyedik vb-címmel. Ellenfele Mensur Suljovic lesz, aki viszont nincs valami bomba formában, idén egyetlen major tornán, az UK Openen jutott el a nyolcaddöntőig. Egymás elleni mérlegük is elsöprő MVG-fölényt mutat, a tar zseni 19–4-re vezet, idén viszonyt egyetlenegyszer sem találkoztak. Még a kedd esti világbajnokverésnél is nagyobb szenzáció lenne, ha az osztrák éppen most táltosodna még, s a holland meg az évi legrosszabb meccsét játszaná – egy vb-n azért ez nem túl valószínű.

Bully Boy: irány újra a finálé? (Fotó: Getty Images)

A nap záró meccsét nem MVG-nek adták a rendezők – ez azért sokat jelez. A „nagy durranást” inkább a Michael Smith–Martin Schindler mérkőzéstől várják, aligha alaptalanul. Smith amúgy is felfelé ívelő formáját az utolsó előtti major torna, a Grand Slam of Darts megnyerésével igazolta fényesen, Schindler pedig a vb kiszállórekordere eddig, ő dobta a vb eddigi egyetlen 170-es zárótrióját. Ám Bully Boy – aki tíz eddigi meccsük  kilenc tizedét megnyerte eddig – aligha engedheti meg magának, hogy az elmúlt tíz évben harmadszor is idő előtt búcsúzzon el a világbajnokságtól…

Kapcsolódó

PDC-VB 2023, A TIZENEGYEDIK JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Délután
Ryan SEARLE (angol, 16. kiemelt)–José DE SOUSA (portugál, 17.)
Danny NOPPERT (holland, 9.)–Alan SOUTAR (skót)
Gary ANDERSON (skót, 11.)–Chris DOBEY (angol, 22.)
Este
Joe CULLEN
(angol, 13.)–Damon HETA (ausztrál, 20.)
Michael van GERWEN (holland, 3.)–Mensur SULJOVIC (osztrák, 30.)
Michael SMITH (angol, 4.)–Martin SCHINDLER (német, 29.)

30. PDC DARTS-VB, LONDON. Sport1 13:30 és 20:00 a harmadik forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)