Öt exkupagyőztesből négy is továbbmehet • SportTV

Öt exkupagyőztesből négy is továbbmehet

2023. 02. 01. 03:02    
Olvasási idő: 3 perc

Két-két mérkőzést közvetítünk szerdán az olasz és német kupasorozat aktuális fordulójából, a belső megosztásunk azonos a keddivel: a DFB-Pokal nyolcaddöntőjéé a Sport1 csatorna, Coppa Italia negyeddöntőjéből pedig a Sport2-n mutatunk két összecsapást. A kétszer négy csapatból kettő., illetve három már őriz legalább egy trófeát a klubmúzeumban, a további három meg áhítozik rá.

Timo Goretzka és Thomas Müller újabb kupasiker felé vinné a Bayernt (Fotó: Getty Images)

NÉMET KUPA

A Német Kupában „csak” két együttes nyerte el korábban a trófeát, a címvédő RB Leipziggel kezdünk, amely a Hoffenheimet fogadja. A lipcseiek harmadik  nekifutásra szerezték meg e trófeát, még a cég alapító tulajdonosa Dietrich Mateschitz életében, ez volt az egyik nagy vágya a futballcsapattal, hogy fokozatosan egyre értékesebb serlegeket hódítson el. Két vesztes döntő után, melyet a DFB-kupa két óriása, a Bayer és a BVB ellen elbukott a csapat, tavaly sikerült hosszabbításos meccsen 11.esekkel felülmúlnia a végküzdelemben a Sallai Rolanddal felálló Freiburgot. A lipcsi csapatban viszont három magyar válogatott is kupagyőztessé avanzsált: Gulácsi Péter védett, Willi Orbán 120 percig a pályán volt, és Szoboszlai Dominik is egy órát kapott, a 61. percben cserélte be edzője, Domenico Tedesco.  Azóta már Marco Roséé a szakmai vezetés felelőssége, a kapus súlyos sérülése ás műtétje után lábadozik, a legfrissebb hírek szerint ebben az idényben már nem is léphet pályára.

A Hoffenheim a legutóbbi három kupasorozatból kétszer megállt a nyolcaddöntőnél, amúgy negyeddöntős specialista, nem kevesebb mint 7 alkalommal eljutott a legjobb nyolcba, de egyszer sem sikerült elérnie az elődöntőt.

A két csapat eddigi 14 tétmeccséből egy folyt csak a DFB-kupáért, a 2018–19-es 2. fordulóban a Lipcse az akkor még otthon játszó Timo Werner duplájával nyert, aki most már újra a Leipzigé és az előzetesek szerint kezd, akárcsak Orbán és Szoboszlai.

A nap második csatája a törpe Mainz és az óriás Bayern összecsapása. Nagyjából ugyanaz áll rá, ami az előző párosításra, csak egy kicsit hatványozottabban. A mainziak csapatcsúcsa ugyanúgy a negyeddöntő, nekik csak négy ilyen van, de az elődöntő nekik sem jött össze. A túloldalon ott a bajor órás, nem kevesebb mint 24 (!) döntővel, ebből csupán négyet vesztett el, azaz hússzoros kupagyőztes!
Nem sűrűn meccselnek a kupában. 27 eddigi tétmeccsükből csak kettő volt DFB-Pokal-találkozó. Aligha meglepő, hogy mindkettőt a bajor óriás nyerte meg, az 1999 decemberit a negyeddöntőben 3–0-ra, 2006-ban ugyanabban a fázisban hosszabbításban 3–2-re. A veterán Claudio Pizarro szerezte a vezető gólt, és a győztest is a 116. percben. (A Mainz kispadján egy későbbi edzőfejedelem, Jürgen Klopp ült, no meg Bódog Tamás, akit a tréner nem cserélt be.)

A bajnokijukon októberben 6–2-es hazai győzelem született, az Alianzban. Most  következik a klasszikus sablon: a Mainz egyetlen esélye teljes esélytelenségében rejlik…

OLASZ KUPA

A Fiorentina–Torino a nap egyetlen olyan összecsapása, amelyen korábbi kupabirtokosok csapnak össze.  A violák eddig tízszer voltak finalisták, ebből hatszor át is vehették a Coppát. Legutóbb 2010-ben ugyan, de a vendég bikák 15 fináléjában elért öt sikere közül a legutóbbi még korábban történt, éppen 30 esztendeje. Nem igazán műfajuk a kupa, 161 eddigi egymás elleni tétmeccsükből csupán 12 folyt a Coppa keretei között (5-4-3 a mérleg a firenzeiek javára). A legkésőbbi fázisú meccsük egy négyes döntő oda-vissza mérkőzése volt 1971-ben, amelynek a végén playoffban 11-esekkel a Fiorentina nyerte el a trófeát, a Milan ellen 11-esekkel.
A mostani kiírásban a violák kiemeltként csak egyszer játszottak, a Sampot 1–0-ra verték meg Barák találatával. A Torino korábban kezdett, a Palermo elleni 3–0-val, a Cittadella elleni 4–0-val és a Milan idegenbeli 1–0-s hosszabbításos kiverésével zárta eddigi útját, azaz gólt sem kapott 3 találkozó 300 perce alatt. Bajnokijukat 10 napja 1–0-s torinói sikerrel játszották le, Mirancsuk szerezte a győztes gólt. Mindketten még elérhetnek kupahelyre is, de az út a Coppa elnyerésével is oda vezet.

A nap másik Olasz Kupa-meccsén a Roma fogadja a Cremonesét az Olimpicóban. A fővárosi csapat mind a döntőket (17), mind a győzelmeket (9) tekintve az örökrangsor második helyén áll a rekorder Juve mögött. A két csapat még nem játszott kupameccset, egyéb tétmeccseken nagy a római fölény (11–2–2), A cremonai együttes továbbra is tartja azt a negatív rekordját, hogy 20 mérkőzés után is nyeretlen – a LaLiga-sereghajtó Elchével együtt. Persze, ugyanez volt a helyzet két hete Nápolyban is, ahol az utcahosszal vezető hazaiak elcsúsztak a totál esélytelen Cremonese ellen. Ez figyelmeztető lehet José Mourinho emberei számára. Ezt húzza alá a bajnokijuk is, bár akár az ellenkezőjét is bizonyíthatja, hiszen augusztus 22-én Chris Smalling egyetlen jól sikerült fejesével nyertek csupán a farkasok.

DFB-KUPA, nyolcaddöntő.  Sport1  17:45  RasenBallsport Leipzig–TSG Hoffenheim 1899 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:45 1. FSV Mainz–FC Bayern München (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2 18:00 ACF Fiorentina–Torino FC (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 21:00  AS Roma–US Cremonese (kommentátor: Faragó Richard)