Jön-e az újabb jó páratlan kupaév a Dortmundnak? • SportTV

Jön-e az újabb jó páratlan kupaév a Dortmundnak?

2023. 02. 08. 19:32    
Olvasási idő: 2 perc

A nyolcaddöntő két utolsó meccsét vívják a DFB-kupában. Kiderül, az eddig zömmel a páratlan esztendőkben vitézkedő BVB-nek ez az éve is jó lehet-e a nemzeti kupaküzdelemben, illetve hogy a legjobb 16 közé jutó öt másodosztályú csapat közül melyik lesz az egyetlenegy, amely érdekelve lesz a negyeddöntő február 19-i sorsolásán is.

Moukokónak már van két kupagólja az idényben a Bochumellen, szerda este meglehet a harmadik is... (Fotó: Getty Images)

BOCHUM–DORTMUND

Bár a két csapat már 66 hivatalos tétmérkőzésen túl van egymással, ezek közül csak egyetlenegy zajlott a DFB-kupa keretei közt. Egy hónap híján 40 éve, a negyeddöntőben vívtak meg a Westfalenstadionban, s a csata a 90 percben nem is dőlt el, Keser és Pater góljával 1–1-re végeztek, aztán a hosszabbítás hajrájában Raducanu és Schmedding a fekete-sárgák javára döntötte el a mérkőzést, s egyben a továbbjutást. Abban a páratlan évben az elődöntőt aztán elbukta a BVB, de összesen öt kupasikeréből egyet előtte (1965), hármat meg azóta (1969, 2017, 2021) ugyancsak páratlan számú évben nyert meg, s még 5 vesztes fináléja közül további kettő is ilyen esztendőre esett.
Ennyit a „számmisztikáról”, fontosabb ennél, hogy ebben az idényben is túl vannak már a két csapat őszi bajnokiján, amelyet november 5-én tükörsimán nyert meg a Borussia két korai góllal (Moukoko 8. p., Reyna 12. p. – 11-esből) szerzett vezetést, majd az ifjú Moukoko az első játékrész hosszabbításában (45+2. p.) lezárta a mérkőzést.
Az idei kupakiírásban a Bochum a Viktoria Berlin elleni 3–0-val kezdett (g.: Zoller, Asano, Hofmann), majd az Elvesberg elleni sovány 1–0-val folytatta, a győztes gólra a 85. percig kellett várni, akkor talált Losilla a hazaiak kapujába.
A Dortmund sem kapott gólt mindeddig, pedig nevesebb ellenfelei voltak.  Az első körvben a kétszeres korábbi győztes (1942, 1964) 1860 Münchent győzte le 3–0-ra (g.: Malen, Bellingham, Adeyemi), majd az 1992-es Hannovert ütötte el a továbbjutástól (2–0, egy öngóllal és egy Bellingham 11-essel):
A követlen előzményekre tekintve reménykedhetünk benne, hogy az együttesek őrzik góllövő formájukat: a Bochum 5–2-re győzött a Hoffenheim ellen, a Dortmund 5–1-re verte meg a Sallait csak 30 prces csereként használó Freiburgot.
A BVB parádés játékoskeretére jellemző módon bár a sérültlistán olyan válogatott klasszisok sorakoznak, mint Adeyemi, Meunier vagy Nico Schulz, a kispadra kerülhet csak Hummels, Dahoud, Reyna és Malen – Edin Terzic a gálacsapatát küldi a pályára, noha szombaton Brémában vár nagy meccs az együttesre a Bundesligában, jövő szerdán meg egy még nehezebb meccs a a BL-ben: a nyolcaddöntő első találkozója a Chelsea ellen…

 NÜRNBERG–DÜSSELDORF

A két csapat az „utolsó másodosztályú mohikán” címre pályázik, a másik három 2. Bundesligát képviselő csapat már kizúgott. Az ő kupahistóriájuk azonban nem másodosztályú: a Nürnberg négyszeres kupagyőztes (az „alapító” is egyszersmind, a „jogelőd” Tschammer-kupa első győztese 1935-ben, az utolsó trófeáját meg 72 évvel később, 2007-ben nyerte el), vendége meg 7-szer is döntőzött, két végső sikerét egymást követő években (1979, 1980) érte el.
A mérkőzést az AMC Mikrón követhetik, csütörtökön 16-tól a  Sport2-n ismétlésben láthatják.

NÉMET KUPA, NYOLCADDÖNTŐ. Sport2 20:30  VfL Bochum–BV 1909 Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János)