A walesiek nagyon készülnek • SportTV

A walesiek nagyon készülnek

2023. 02. 09. 09:27    
Olvasási idő: 3 perc

Cardiffban következik az idei Premier League második estéje, a mezőny két walesije különösen motiváltan készülődik, hogy a gyengécske észak-írországi rajt után hazai közönség előtt bizonyítson.

Clayton a kifejezés minden értelmében nagyot dobna Cardiffban (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Price és Clayton – akik együtt nyertek világbajnokságot hazájuknak a 2020-as World Cup of Dartson – hazai publikum előtt kezdenék meg érdemi versenyzésüket a sportág legnagyobb egyéi sorozattornáján, lévén Belfastban mindketten már az első körben elbuktak Nathan Aspinall, illetve Dimitri Van den Bergh ellen.
Wales élversenyzője, Gerwyn Price az első minitornát megnyerő Chris Dobey ellen kezdi meg, aki parádés játékkal szerezte meg az első részgyőzelmet. Az angol újonc kiélezett döntőben verte meg a 6-szoros PL-győztes Michael van Gerwent a döntőben, Price azonban pozitív hangulatban van mérkőzésük előtt.

„Alig várom már a meccset. Cardiff a legmeghittebb helyszínek egyike nekem. Mindig azt mondom, minél kisebb egy helyszín – mint például a Matchplay – , annál nagyobb a hangulat. Ezért is várom, hogy Cardiffban játszhassak. Nekem ez a nagy! Csütörtökön Chris ellen játszom, szóval az újabb kemény meccs lesz. Nagyon jól játszik az utóbbi időben, a Masters és a belfasti verseny bizonyítja ezt” – tekintett saját meccse elé a Jegesember.
Dobeyt mintha forgószél vinné előre, úgy nyerte meg a nagy tévés tornát és a másik első viadalát, azóta élveszi a hullámlovagást – a magasban. Óriási hármast vert meg a múlt héten, Wright, Aspinall, Van Gerwen, azaz két világbajnok és egy kétszeres elődöntős volt az „áldozata”. A bedlingtoni sztár emellett megkapta a 10 ezer fontos bónuszt is a belfasti hőstettéért, s bízik benne, hogy meghosszabbíthatja nyolcmeccses győzelmi sorozatát.
„Megmutattam, hogy tudok nyerni a világ legjobbjai ellen, és most tovább élem az álmomat. Minden meccset úgy fogadok, ahogy jön. Jó érzés a tabella élén állni, de még nagyon hosszú az út. Nehezen kezdek újra Cardiffban Gezzy ellen, de készen állok a meccsre. Minden meccs újabb teszt nekem, mert új vagyok ebben az egészben, és imádom. Most már belekóstoltam, és folyamatosan a része akarok lenni” – vélekedett a mezőny „ögyeletes sztárja”.

A csütörtöki este a  Clayton és a világbajnok Michael Smith közötti „kasszasikernek” ígérkező meccsel kezdődik, akik mindketten nulláról indulva most kezdenék meg a pontgyűjtést. Clayton, a tavalyelőtti PL-győztes pompás eredménysorral büszkélkedhet a sportág nagy egyéni sorozatán, s élvezi a világbajnokkal vívandó újabb összecsapását.
„A cardiffi fogadtatás mindig fenomenális” – mondta Clayton, aki tavaly Liverpoolban, Birminghamben, Aberdeenben és Glasgow-ban aratott győzelmeivel meg is nyerte a  sorozat alapszakaszát. „A világbajnok-világelsővel kell kezdenem, szóval nem lesz könnyű dolgom, de élvezem. Három éve játszottam itt Michaellel, akkor challenger voltam és 7–1-re jól elkalapált, szóval holnap ez revansmeccs lesz. A Premier League-est megnyerése életem egyik legjobb eredménye lenne. Egy valóra váló álom lehetne, remélhetőleg ez lesz az én éjszakám”.

A 2020-as második Nathan Aspinall reméli, hogy építhet a múlt heti elődöntős teljesítményére, a walesi fővárosban a kétszeres világbajnok Peter Wright ellen kezd. Dobey ugyan mindkettejüket kiejtette Belfastban, Asp inkább arra emlékszik szívesen, hogy a topsorozatba visszatérését Price elleni győzelemmel ünnepelte.
„Kemény öt-hat hónap volt a sérülésemmel, de ez már a múlté, újra itt vagyok az elitbe” – mondta Aspinall, aki tavaly az év második felében döntőzött a World Grand Prix-n és a Grand Slam of Dartson is. „Az elmúlt tizenkét hónap zseniális volt nekem, de még sok minden van bennem, és még sok mindent a karrierem során, és remélhetőleg Cardiffban kezdem majd meg. Imádom a Premier League formátumát. A nagyfiúkkal játszol, s ha nem tudsz felállni egy meccsre a nagyok ellen, akkor nem szabad játszani. Azt hiszem, egy kicsit jobban kell összpontosítanom, egy kicsit nagyobb intenzitással játszanom, mert minden héten a világ legjobbjaival játszom, s egyszerűen imádom legyőzni a nagy neveket.”

A még nem említett negyeddöntőben a regnáló bajnok Van Gerwen Van den Bergh ellen játszik a múlt heti elődöntő megismétlésében, amelyet a végén a holland 6–4-re nyert meg.

(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)

 DARTS PREMIER LEAGUE, Cardiff, Motorpont Arena. Sport2 20:00 a második minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)