Folytatódik-e a „bruges-i csoda"? • SportTV

Folytatódik-e a „bruges-i csoda”?

2023. 02. 15. 18:25    
Olvasási idő: 6 perc

Az ősz egyik nagy BL-meglepetését az FC Bruges (flamandul: Club Brugge KV) szolgáltatta. A belga együttes négy és fél évtizedes „Csipkerózsika-álom” után – 1978-ban BEK-döntőt játszott a Liverpoollal – a csoportkörben első négy mérkőzésén kapott gól nélkül szerzett 10 pontot, s végül simán, hat ponttal a Leverkusent megelőzve jutott tovább, Kérdés, kitart-e ez a lendület az elitliga playoffjában is, amelyben először az elmúlt hat évtizedben nyolc európai kupadöntőig eljutó, de mindet elbukó Benficával kell megmérkőznie

Rafa Silva 38 meccsen 10 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, kreatív középpályásként sokat tehet a Benfica sikeréért Bruges-ben is (Fotó: Getty Images)

Noha a Benfica 1957, a Bruges 1967 óta ott van az európai kupaporondon, még sosem találkoztak egymással, a párosítás tehát 2023 februárjában „debütál”. Persze, az ellenfél országából más klubbal többször is. A Bruges például éppen portugál ellenféllel kezdett Európában: 1967–68-ban a VVK első fordulójában otthon gól nélkül végzett a Sportinggal, Lisszabonban 2:1-re kikapott és kiesett. Összmérlege portugálok ellen: 14 m., 5 gy., 2 d, 7 v. A Benfica balansza belgákkal szemben viszont erősen pozitív: 21 m., 12 gy., 5 d., 4 v.
A Bruges először szerepel a BL kieséses szakaszában, a Benfica egymás után másodszor van ott.
A belga bajnok tizedik Bajnokok Ligája-szereplése az idénybeli – kettővel elmarad a nemzeti rekorder Anderlechttől az előző kilenc alkalommal nem sikerült elérnie a kieséses szakaszt. Az előző kiírásbancsak csoportja 4. helyén végzett a Man City, a PSG és a Lipcse mögött. Ebben a kiírásban a Leverkusen elleni 1–0-val kezdett, a portói 4–0-val folytatta, majd az Atléticót is megverte 2–0-ra. A madridi visszavágóm vesztette el első két pontját, de gólt még akkor sem kapott. A Portótól ugyanannyira kapott ki, mint amennyire nyert korábban a Dragaóban, s egy újabb 0–0-val fejezte be a csoportkört, amelyben öt clean sheetet produkált – ez is belga nemzeti BL-rekord. A jelen idény három győzelme ellenére a kék-feketék legutóbbi 38 BL-mérkőzésükből csupán 7-et nyertek meg (12 d., 19 v.). Otthon a tavaly őszi két siker ellenére csupán 3 győzelme van legutóbbi 14 európai kupameccséből (4 d., 7 v.) – csak a BL-t nézve 18 találkozóból 3–6–9 a mérleg, a harmadik győzelmüket az őszi kettő előtt a Zenit ellen aratták a 2020–21-es kiírás 5. játéknapján.
A Bruges csak a második csapat, amely bejutott a BL nyolcaddöntőjébe, az első a Gent volt, amely azonnak kiesett a Wolfsburg ellen a 2015–16-os kiírásban.
Antonio Nusa 17 éves 139 napos korában a BL második legfiatalabb gólszerzője lett Portóban szerzett góljával, csak a barcelonai Ansu Fati talált be fiatalabban (17 év 40 nap). Miközben megszerezte 18. belga bajnoki címét – sorozatban a harmadikat –, májusban a klub Carl Hoefkenst nevezte ki vezetőedzőnek, a korábbi védőjátékosaz Ajaxhoz távozó Alfred Schreuder helyére került, aki csak négy hónappal korábban vette át a korábban irányító Philipp Clement helyét. Hoefkenst decemberben a játékosként korábban angol válogatott Scott Parker, a Fulham és a Bornemouth korábbi menedzsere váltotta. Az együttes hazai BL-mérlege portugál klubok ellen 1–2­–3, a vereségekből kettő az FC Porto ellen született.
Kiesés párviadala ez csak a negyedik a Bruges-nak portugálok ellen. Az első a már említett Sporting elleni VVK-duellum volt, majd 1971–72-ben az UEFA-kupa második körében alulmaradt a Portótól (0–3 i., 4–2 o), de 1985–86-ban ugyane sorozat első fordulójában kiütötték a nyeregből a Boavistát (3–4 i., 3–0 o), ez utóbbin Jean-Pierre Papin mesterhármast szerzett.
A Benfica 17.-szer rajtolt a BL-ben, a legutóbbi 13 idényből 12. alkalommal, csak a 2020–21-es idény maradt ki, amikor kiesett a selejtező harmadik körében a PAOK-tól. Hetedszer jutott el a kieséses szakaszba, 2016 és 2017 óta mádoszot egymást követő években. 2021–22-ban a „sasok” két selejtezőkörön keresztül jutott a csoportselejtezőbe, amelyben a Bayern mögött a második helyen végzett, kiejtve ezzel a Barcelonát. A nyolcaddöntőben aztán kiverték az Ajaxot (3–2 o, 1–0 i), végül a Liverpool ellen már nem tudták megnyerni a negyedöntőt (1–3 o, 3–3 i). Abban az idényben a portugál ligában csak a 3. helyen végzett (17 ponttal elmaradva a Portótól és 11-gyel a Sportingtól). A klub 1961-ben és 1962-ben mgnyerte a BEK-et, ám azóta öt döntőt is elvesztett az elitkupában, a legutóbbit a Milan ellen 1990-ben.
A portugál óriás az idényt új edző, Roger Schmidt irányításával kezdte el a harmadik selejtezőkörben, oda-vissza megverte a Midtjyllandot (4–1 o, 3–1 i), Gocalo Ramos mesterhármast ért el az első meccsen. Utána a selejtező playoffban a Dinamo Kijev következett (2–0 i, 3–0 o), azaz négyből 4 győzelemmel kvalifikált a csoportkörbe.
Ezután a H-csoportban hat mérkőzéséből négyet megnyert, a másik kettőn oda-vissza 1–1-re végzett a PSG-vel. A csoportelsőséget a 6. nap Maccabi Haifa ellen 6–1-e hozta meg számára, öt gólt szerezve az utolsó 31 percben aratta legnagyobb idegenbeli sikerét.
Az előző idény 4. játéknapján a Bayerntől elszenvedett 5–2 volt az egyik a legutóbbi 16 idegenbeli európai kupameccsen történt mindössze két veresége közül (7 gy., 7 d.). Ugyanakkor viszont a BL-re szűkítve csupán háromszor győzött idegenben legutóbbi 13 összecsapásán (most ősszel 2–1 a Juve ellen és a haifai 6–1, a harmadik az Ajax ellen volt 2021 őszén), 5-5 döntetlen és vereség mellett. A legutóbbi ötből viszont hármat megnyert, kettőt remivel zárt az SLB.
Az előző idényben volt a lisszaboniak első nyolcaddöntője 2016–17 óta, amikor a Luzbeli 1–0 a dortmundi 0–4-gyel megsemmisült. A 2005–06-os, 2011–12-es, 2015–16-os és 2021–22-es győzelmek mellett ez volt a gárda egyetlen vereségea BL ezen fátisában. Legutóbbi meccseit belga ellenféllel a 2021–22-es El csoportkörében játszotta a Standard Liege ellen, előtte idegenben 2–2-t játszott. Ez utóbbival zárult a „sasok” négymeccses győzelmi sorozataa belga klubok ellen, igaz, a legutóbbi öt mérkőzésük veretlen belgákkal. Előző 21 meccsükből 12-t megnyertek, négy verségük mindegyikét Belgiumban szenvedték el, beleértve az 1982–83-as UEFA-kupa döntőjének első felvonását, amelyet 1–0-ra vesztettek el, a trófeát meg 2–1-es összesítéssel. A 2004–05-ös BL-selejtező harmadik körében ugyanazzal a csapattal 3–0-ra elszenvedték legutóbbi 7 belgák elleni meccsük egyetlen vereségét (3 gy., 3 d.), ezzel a ki-ki párbajok mérlege 4 továbbjutás, 3 kiesésre alakult.

A Bruges BL-kerete is módosult a télen. Bekerült: Bursik, Hendry, Rits. Kikerült: Balanta, Larin, Sobol. A csapat januárban szerződtette Bursik kapust a Stoke-ból, Hendry visszatért neveélőegyesületébe, miután az idény első felét kölcsönben a Cremonesében töltötte. Sobol véglegesen a Strabourgba szerződött, Mbamba Leverkusenbe. Larin a Valladolidba, Balanta a Schalkébe ment kölcsönbe a szezon, végéig. A csapat a csoportkör 6. meccse óta játszott 12 meccséből csak kettőt nyert meg, de csak háromszor kapott ki. Legutóbbi hat találkozóján veretlen, ebből öt remire végződött, köztük a pénteki is, amikor hazai pályán 1–1-re végzett a St. Gilloise-zal. Vanaken szerezte az egyenlítő gólt, mellyel csatlakozott Jutglához, 14-14 góllal vezetik a házi góllistát, 8-cal van többjöük, mint a Skov-Olsen, Casper Nielsen duónak. A Zulte-Wagegem elleni január 29-i 2–1 a Bruges egyetlen győzelme a legutóbbi tíz meccsen (7 d., 2 v.). Hét hazai meccsén nem tudott nyerni, 4 döntetlent ért el a legutóbbi ötből, három közülük 1–1 volt. A klub december 28-án megvált Carl Hoefkens edzőtől, miután 6 meccsből csak egyetlenegyet nyert meg (3 d., 2 v.), három nappal később Scott Parkert nevezte ki a helyére. A kék-feketék december 21-én kiestek a Belga kupából is (1–4 a St. Truiden ellen). Rits, aki ősszel nem került be a BL-keretbe, a csapat 2023-as első meccsén csereként tért vissza (január 8., Genkben 1–3), május 1-jei keresztszalag-szakadása után. Tovább négy alkalommal szállt be a kispadrólm mielőtt febriuár 5-én az antwepeni 0–0-n kezdőként szerepelhetett újra. Jutgla csípősérülést szenvedett a Zulte-Waregem elleni találkozón, az utolsó két meccset kihagyta.

Januárban a Benfica Schjelderupot (Nordsjælland) és Tengstedtet (Rosenborg), valamint Gonçalo Guedest (Wolves) hozta kölcsön a szezon hátralévő részére. Fernández végleges szerződéssel csatlakozott a Chelsea-hez, míg Henrique Araújo és João Victor a szezon hátralévő részét a Watfordnál, illetve a Nantes-nál tölti kölcsönben. Távozott még Rodrigo Pinho (Coritiba), Diogo Gonçalves (Köbenhavn), Helton Leite (Antalyaspor), Tomás Tavares (Szpartak Moszkva), Brooks (Hoffenheim) és Gil Dias (Stuttgart).
A csapat december 30-án veszített ebben a szezonban először, 3–0-ra kikapott a Bragától a portugál ligában. Ez maradt azóta is a”sasok” egyetlen veresége az idényben, rekordjuk egyébként 29 győzelem, 7 döntetlen. Február 9-én kiesett a Portugál Kupából, a a bragai negyeddöntőt 1–1-es döntetlen után 11-esekkel 5-4-re elveszítette. Gonçalo Guedes szerezte meg a vezetést, ez volt a második gólja januári visszatérése óta. Roger Schmidt csapata nyolc meccséből hatot megnyert a bragai vereség óta, ebből zsinórban négyet a bragai kupakiesés előtt. Ez egyike volt annak a nyolc meccsnek, amelyen a Benfica gólt kapott, a másik pedig a lisszaboni rivális Sporting CP otthonában 2–2-es döntetlent hozott január 15-én. A gárda gólkülönbséggel kiesett a Portugál Ligakupából, miután december 17-én 11-es döntetlent játszott a Moreirense ellen idegenben. Az csapat hétvégi, Paços de Ferreira elleni mérkőzését előrehozták január 26-ra, a Benfica 2–0-ra nyert. A lisszaboni klub ebben a szezonban az összes sorozatban 90 gólt szerzett, és csak 26-ot kapott. Gonçalo Ramos a Benfica gólkirálya, összesen 18 gólt ért el az összes sorozatban, kettővel többet, mint João Mário. Utóbbi a Benfica legutóbbi három bajnoki mérkőzésén egyaránt gólt szerzett, összesen ötöt, és 12 gólt szerzett Ramos mellett. A 30 éves középpályás egyetlen korábbi bajnoki idényben sem tudott hatnál többet összehozni. Gonçalo Guedes január 21-én a Santa Clarában megnyert 3–0-s találkozón az utolsó góllal debütált a Benficában. Gonçalo Ramos combsérülést szenvedett a Paços de Ferreira ellen, félidőben csereként tért vissza a Braga ellen. Rafa Silva január 15. és február 4. között izomsérülés miatt kényszerült partvonalon kívülre. André Almeida, aki 2011-ben csatlakozott a Benficához, február 4-én, a Casa Pia elleni 3-0-s hazai győzelem előtt búcsúzott a klubtól.
Nicolás Otamendi mind a hét meccsen minden percét végig játszotta Katarban Argentína vb-győztes együttesében. Gonçalo Ramos mesterhármast lőtt első vb-mérkőzésén, így Portugália 6–1-re legyőzte Svájcot a torna nyolcaddöntőjében.

BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, első mérkőzés. Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport1 20:45 FC Bruges–SL Benfica (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János)