Most Wrighté a „hazai pálya előnye” • SportTV

Most Wrighté a „hazai pálya előnye”

2023. 02. 16. 10:12    
Olvasási idő: 3 perc

Cardiff bizonyította, mennyit ér a „hazai pálya”, Gerwy Price nyilatkozataiban nem győzte ecsetelni, milyen lendületet, elszántságot kölcsönzött neki a közönség rokonszenve. Most a hazai pálya előnyét Glaswow-ban csak Peter Wright élvezheti, hiszen ebben az évben Gary Andersonnak, a másik skótnak nem sikerült bejutnia a Premier League csúcsmezőnyébe.

Peter Wright szívesen megismételné Gerwyn Price múlt heti bravúrját: 0-ról 5 pontra ugrana fel "hazai" versenyén (Fotó: PDC/Kieran Cleeves)

Wright reménykedik benne, hogy plusz motivációs erő segít életet lehelni eddig halovány PL-idényébe. Két forduló után ugyanis „feje tetejére állt” a tabella, Van Gerwn kivételével a kiemelt négy a táblázat alsó felében tanyázik, a meghívott kvartettből három pedig MVG mellett, az élcsoportot képezi.
A második kiemelt Peter Wright csupán a 7. helyen szerénykedik, pont nélkül, az első körben az 5. Dimitri Van den Berghgel (2 pont) kell összecsapnia. A kétszeres világbajnok  extravagáns küllemű skót eddig mindkét meccsét elvesztette, Belfastban Dobey-tól, Cardiffban Aspinalltól szenvedett vereséget már elsőre.
„Remélem, a közönség varázslatos dartozásra inspirál, ami már korábban is sikerült, amikor Adrian Lewisszal játszottam Glasgow-ban. Ha újra megtehetem, boldog leszek” – ismerte el Snakebite, a 2017-es sorozat döntőse. „Dimi nagyszerű játékos. Nehéz meccs lesz, s mivel még nem nyertem, az önbizalom visszaszerzéséről van szó. Még tizennégy hetem van, szóval nem aggódom. Azt tervezem, hogy legalább öt tornát megnyerek, nagyszerű kezdet lehetne éppen Glasgow-ban. Furcsa lesz, hogy nincs ott Gary. A közönség mindig Gary mögött áll, ő most is keményen dolgozik a játékán, és remélhetőleg jövőre ismét feljebb kerül a ranglistán és visszatérhet a Premier League-be.”

(Montázs: pdctv.com)

A múlt heti győztessel csak a döntőben találkozhat továbbjutása esetén Wright, hiszen Gerwyn Price és Michael Smith a tábla alsó felébe kapott sorsolást. Ez a negyeddöntő tetszik a legrangosabbnak, hiszen egy korábbivilágelső játszik a jelenlegivel. Price a múlt csütörtökön legyőzte sorrendben az előző héten sikerrel rajtoló újonc Dobeyt, a hatszoros PL-győztes MVG-t és egy jó hangulatú, nevetgélős döntőben a kétszeres vb-elődöntős Aspinallt is.
„Cardiff határozottan jól jött nekem” – mondta Price, aki az egész torna nyitó éjszakáján már az első körben kikapott Aspinalltól. „Örülök, hogy nyertem a múlt héten, de nagyon szerencsés voltam. Tudom, jelenleg nem játszom a legjobb dartsomat, de adjatok néhány hetet, és hiszem, visszatérhetek az igazi játékomhoz. Alig várom már Glasgow-t, játszottam ott már párszor és mindig nagyon jó a hangulat. A Premier League igen kemény, de folytatom a küzdelmet, és tudom, ha jól játszom az első meccset, akkor bárkit le tudok győzni”­– mondta a Jegesember.

Price honfitársa, Jonny Clayton, aki Wrighthoz hasonlóan két nap után ugyancsak a nulláról indul, mert mindkétszer kikapott már a negyeddöntőben. A tavalyelőtti PL-bajnok tavaly is megnyerte az alapszakaszt, az idei roadshow rajtjánál azonban beragadt egy kissé. A 48 éves walesit Belfastban Van den Bergh verte meg, pedig Jonny 100-asnál nagyobb átlaggal végzett, csak éppen a kiszállózása bizonyult gyengének, aztán Cardiffban a világbajnok Smith hiúsította meg a hazai pályán remeklés reményeit.  „Annyira kétségbeesetten szerettem volna, hogy jól szerepeljek Cardiffban, de nem sikerült” – vallotta be 2021 bajnoka, aki most az első nap, Belfast újonc győztesével , Chris Dobey-val küzd meg az első kör utolsó mérkőzésén.
„Amikor lehetőséget kapsz, meg kell ragadnod, ez az, ami nem sikerült Dimitri és Michael ellen, szóval ezt helyre kell tennem Chis ellen. Tudom, hogy elég jó vagyok. Ez még csak egy bizonytalan kezdet volt, remélhetőleg helyre tudom rázni a dolgokat Glasgow-tól kezdve. Nem kell pánikba esni, ha néhány győzelmet aratsz, újra játékba jöhetsz. Tavaly négy estét nyertem meg, szóval nincs ok arra, hogy idén ne csinálhassam meg újra” – így Clayton.

A csütörtök este nyitó negyeddöntőjét a második nap döntőse, Nathan Aspinall játssza a hatszoros PL-bajnok Michael van Gerwennel. Mindkettejüknek 5 pontja van, a győztes nyilvánvalóan az élcsoport tagja marad. A holland nem mellesleg a címvédő is a PL-en. Tulajdonképpen a World Grand Prix tavaly októberi fináléjának megismétlődése a párosítás, azt a mérkőzést egyébként MVG nyerte meg, 5–3-as szettkülönbséggel.
(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)

Kapcsolódó

A PL 3., GLASGOW-I ÁLLOMÁSÁNAK MENETRENDJE

Negyeddöntő
Nathan ASPINALL (angol)–Michael VAN GERWEN (holland)
Peter WRIGHT 
(skót)­–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Gerwyn PRICE (walesi)–Michael SMITH (angol)
Jonny CLAYTON (walesi)–Chris DOBEY (angol)
Elődöntő
ASPINALL/VAN GERWEN–WRIGHT/VAN DEN BERGH
PRICE/SMITH­–CLAYTON/DOBEY
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ KÉT GYŐZTESE

A PL állása (2 forduló után): 1. Dobey 5 pont (+5, 8), 2. Van Gerwen 5 (+5, 7), 3. Price 5 (+3), 4. Aspinall 5 (+2), 5. Van den Bergh 2 (0), 6. Smith 2 (-2),  7. Wright 0 (-6), 8. Clayton 0 (-7)

DARTS PREMIER LEAGUE, Glasgow, OVO Hydro. Sport2 20:00 a harmadik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)