Smith duplázni készül • SportTV

Smith duplázni készül

2023. 02. 23. 11:00    
Olvasási idő: 2 perc

Ismét átköltözik a Premier League az Ír-szigetre, ezúttal Észak-Írország után az Ír Köztársaság fővárosa látja vendégül a dartssport csúcsmezőnyét. A múlt heti világbajnokhoz méltó fellépés után Michael Smith azt tervezi, ha már ilyen hamar felért a csúcsra, egy ideig ott is marad…

A regnáló világbajnok Michael Smith ha már a PL-ben is eljutott (egyszer) a csúcsra, ott is maradna… (Fotó: Getty Images)

A vb-címvédő Michael Smith Glasgow-ban parádés döntőben, 109 feletti átlaggal múlta felül Van den Berghet nagy izgalmak közepette, s ezzel átvette a vezetést a táblázaton honfitársától, Nathan Aspinalltól. A St. Helens-i sztár Dublinban a kétszeres vb-első Peter Wrighttal kezd, aki egyedüli nullás, azaz győzelem nélküli az egész nyolctagú mezőnyből. Egyszersmind a világelső találkozik a ranglista második helyezettjével
„Dublin az egyik kedvenc helyszínem a Premier League-ben” – árulta el a regnáló világbajnok, aki három éve a Zöld szigeten dobta első televíziós kilencnyilasát.
„Most megvan az első siker a táblán, nem hajszolom a győzelmeket. Megnyugodhatok és remélhetőleg a következő 13 hétben már a legjobb dartsomat láthatják. Kétségkívül szívesen visszatérnék az O2-be, de most minden fordulóban arról van szó, hogy először túljussunk a negyeddöntőn, bejussunk a döntőbe és megnyerjük az adott tornát. Most csak az aktuális hétre gondolok, de pillanatnyilag a világ tetején érzem magam. A győzelem a legjobb érzés.”
Eközben Wright borzasztóan kezdett az idényben, miután a negyeddöntőben sorban egymás után vereséget szenvedett Dobeytól, Aspinalltól és Van den Berghtől. A világranglista másodikja a glasgow-i visszatérésen a belga élversenyzőtől szenvedett vereséget, akivel amúgy kiváló kapcsolatot ápol. De nem aggódik a lomhán induló PL-idény miatt. „Arra számítottam, hogy Glasgow-ban nyerek, de egy döntő pillanatban nem tudtam hat nyíllal sem kiszállni, és ez sokba került” – emlékezett a PL hat évvel ezelőtti döntőse. „Extra nyomás nehezedett rám, mert én vagyok a mezőny egyetlen skót játékosa. Általában Gary a skót darts nagykövete és Garyt nehéz pótolni. Kikészültem. A szurkolók kedvesen fogadtak, és úgy érzem, cserbenhagytam őket, de nem aggódom a formám miatt. Tudom, hogy elég jó vagyok, hogy megnyerjem a Premier League-et és elégedett vagyok azzal, ahogy játszom, szóval ez számít igazán.”

A második negyeddöntőben Dimitri Van den Bergh először találkozik a PL-idényben Gerwyn Price-szal, a második nap bajnokával, mindketten 5 ponttal állnak a táblázaton. Csak a címvédő Van Gerwen és a világbajnok Smith tudta az eddigi három estén legyőzni a belgát, aki 2021-ben az 5. helyen végzett, s aki örül a visszatérésnek a sorozatba. „A fejem rendben van. Magabiztosnak érzem magam, szeretem a dartsomat és egyszerűen élvezem ezt a nagyszerű mezőnyt. Tizenhat éjszakát játszhatsz a legjobbak között. Szívesen tanulok, de nem érzek nyomást. Nagyon meg akarom nyerni az egyik estét. Ennek valamikor meg kell történnie. Addig, ameddig jól érzem magam, nem értem, miért nem jön össze. Nagy0on várom már, hogy játszhassak Gezzyvel. Mindig nagy meccseket játszunk, s nem hiszem, hogy ez Dublinban másképp történne.”

A Premier League tavalyelőtti bajnoka, Jonny Clayton Nathan Aspinall-lal játszik, aki az egyetlen, az eddig három este mindegyikén legalább egyszer nyerő játékos. A walesi már megszerezte első pontjait Dobey ellen Glasgow-ban, míg a 2020-as döntős Asp a múlt héten már az első meccsen megakadályozta Van Gerwent,hogy folytassa kiváló rajtját.
A negyedik mérkőzést az első körben a hatszoros PL-bajnok Michael van Gerwen a Masters-győztes Chris Dobey-val vívja az első nap döntőjében már összecsaptak Belfastban, s az újonc akkor döntő leges fináléban jobbnak bizonyult a sorozat legtöbbszörös trófeabirtokosánál.
(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)

Kapcsolódó

A PL 4., DUBLINI ÁLLOMÁSÁNAK MENETRENDJE

Negyeddöntő
Michael SMITH (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Gerwyn PRICE (walesi)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Jonny CLAYTON (walesi)–Nathan ASPINALL (angol)
Chris DOBEY 
(angol)–Michael VAN GERWEN (holland)
Elődöntő
SMITH/WRIGHT–PRICE/VAN DEN BERGH
CLAYTON/ASPINALL–DOBEY/VAN GERWEN

Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ KÉT GYŐZTESE

 A PL 2023. évi állása:

     

DARTS PREMIER LEAGUE, Dublin, 3Arena. Sport2 20:00 a negyedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd.)