El Clásico a Sport1-en: kupaelődöntőben csap össze a Real és a Barca • SportTV

El Clásico a Sport1-en: kupaelődöntőben csap össze a Real és a Barca

Sport TV avatar Sport TV 2023. 03. 02. 13:53    
Olvasási idő: 2 perc

A Spanyol Kupa elődöntőjében találkozik idén a Real Madrid és az FC Barcelona. A sorozat lebonyolítása szerint épp ez a kör az, amelyben két mérkőzést játszanak a csapatok és mindkettőt élőben közvetíti a Sport1. Az első találkozót Madridban rendezik csütörtök este.

Legutóbb januárban rendeztel El Clásicót. (Fotó: Getty Images)

Csütörtök este 20:30-tól a világ minden futballszurkolója Madridra, a Santiago Bernabéu stadionra figyel, hiszen itt rendezik a 252. El Clásicót. Felfogni is hihetetlen, hogy a spanyol gigászok, a Barcelona és a Real Madrid 1902 óta vívják a derbijeiket. Az elsőt még az úgynevezett Koronázási Kupa (Copa de la Coronación) elődöntőjében rendezték 1902. május 13-án. Ugyan az nem tekinthető hivatalosan Copa del Rey-mérkőzésnek, de mégis egy kupatalálkozón csaptak össze először, és épp egy elődöntőben, akárcsak most. Ráadásul akkor is Madridban, igaz még nem a Bernabéuban, hanem a madridi lóversenypályán.

121 év telt el azóta, és az El Clásico fogalom lett a világ labdarúgásában, egy meccs, amire mindenki kíváncsi. A két sztárcsapat bezsebelt rengeteg trófeát az évek során, és eddig 251 alkalommal találkozott hazai és nemzetközi tétmeccsen. Az örökmérleg egy nagyon picit a madridiaknak kedvez, hiszen 52 döntetlen mellett 101-szer hagyták el győztesen a gyepet, a katalánok pedig 98-szor. Azonban, ha csak a Spanyol Kupára szűkítjük le a meccseket, ott nyolc döntetlen mellett 15-12 a Barcelonának, ráadásul a Barcelona 31-szer (rekord) meg is nyerte a kupát, míg a Real Madrid 19-szer (harmadik az örökranglistán) diadalmaskodott.

A forma alapján nehéz esélyt latolgatni, mert a bajnokságot a katalánok vezetik 59 ponttal épp az 52 pontos ősi vetélytárs előtt, azonban ezzel egy időben a BL-ben a Real Madrid már fél lábbal a negyeddöntőben van, míg a Barcát az EL-ben búcsúztatta a Manchester United. Az egyenlő erőviszonyokra utal az is, hogy a bajnokságban 3-1-re a madridiak nyertek (gólok: Benzema, Valverde, Rodrygo, ill. Ferrán Torres), ellenben a Spanyol Szuperkupában pontosan ugyanennyire a Barcelona diadalmaskodott (gólok: Gavi, Lewandowski, Pedri, ill. Benzema). A gránátvörös-kékek számára azért lehet fontos ez a meccs, mert a kupaszereplés – és egy Real elleni siker – valamelyest feledtetheti a szurkolókkal az EL-kudarcot, a királyi gárdának pedig jelen állás szerint könnyen lehet, hogy odahaza csak a kupát van reális esélye megnyernie ebben a szezonban. A Szuperkupában ugye elbuktak, és a 7 pontos hátrány a bajnokságban tetemesnek tűnik.

A találkozót – ahogyan majd a visszavágót is – a Sport1-en lehet majd élőben megnézni, a mérkőzés kommentátora Fülöp László lesz, míg a stúdióban Takács Rita mellett Hajdu Attila és Hegyi Iván elemzi a látottakat.

A meccsel kapcsolatos részletesebb elemzésünk ITT olvasható.

Real Madrid – Barcelona (Spanyol Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés): március 2., csütörtök 20:30, Sport1 (élő); kommentátor Fülöp László

Barcelona – Real Madrid (Spanyol Kupa, elődöntő, 2. mérkőzés): április 5., szerda 22:00, Sport1 (élő)