Kupa-Clásico, első felvonás • SportTV

Kupa-Clásico, első felvonás

2023. 03. 02. 10:44    
Olvasási idő: 3 perc

A szerdai baszk rangadó (Osasuna–Athletic Bilbao 1–0) után „a” rangadó következik, a legnagyobb spanyol, sőt túlzás nélkül világrangadó, az el Clásico a Copa del Rey elődöntőjének másik ágán. Egy meccs, amelyre mindenki mindig kíváncsi, függetlenül attól, aktuálisan milyen tétért zajlik.

Xavi, a futblltörténelem egyik legdekoráltabb játékosa és Carlo Ancelotti, a legeredményesebb edzők egyike kölcsönösen tisztelik egymást. Idén most másodszor csapnak össze tanítványaik a pályán (Fotó: Getty Images)

A nagycsapatok barátságos/felkészülési/bemutató meccsekkel együtt a 286., tétmérkőzésen a 252., a Copa del Rey, pontosabban a spanyol nemzeti kupasorozat keretei közt a 36. el Clásico következik csütörtökön este a Santiago Bernabéu Stadionban. Az eddigi 35 kupameccs közül 12-szer győzött a Real Madrid, 15-ször a Barcelona, 8 alkalommal remiztek. (Volt egy még korábbi „előmérkőzésük” is, egy nem hivatalos rajt, erről itt  olvashatnak.) Az első hivatalos Copa-Clásicót viszont 1916-ban rögtön egy négymeccses, két ráadásos elődöntő első tételeként játszották, a premieren március 26-án a barcelonai Camp del carrer Muntaneren a hazaiak 2:1-re győztek a legelső gólt a 17. percben maga Santago Bernabéu, a későbbi ikonikus elnök és stadionnévadó szerezte – aztán fordított a házigazda. A visszavágón a Madrid ugyan 4:1-re győzött (azon a meccsen Bernabéu mesterhármast ért el), de az akkori szabályok szerint a gólok mennyisége nem számított, jöhetett az első rájátszás, amely a hosszabbításban 6:6-ra (!) végződött (két Bernabéu és három Alcántara-góllal), végül a második rájátszásban ugyancsak a Madrid, ugyancsak otthon a fővárosi Campo O’ Donnellben, ugyancsak hosszabbításban 4:2-re győzött – aztán a döntőt 4:0-ra elvesztette Barcelonában az Athletic Bilbao ellen.
Ez volt a nyitány, versenyfázisok közt elosztva a 35 találkozóból 7 volt egymeccses döntő, 8 az elődöntő, 5 a negyeddöntő, a legalacsonyabb értékű az 1996–97-es nyolcaddöntő, ez utóbbiban a Barca volt a jobb 2–2, 1–1-gyel.
A hét fináléból a Realé az előny, négyszer (1936, 1974, 2011, 2014) a királyi gárda győzött, a Barca háromszor (1967, 1983, 1990) volt jobb, egyetlen fináléban alakult csak ki két gólnál nagyobb különbség (1974, Real 4–0). Ebben az évszázadban döntőt csak a Real nyert – mindkettőt semleges pályán – , a fővárosban legutóbb éppen a 4–0-s meccsen nyert a Real 1974-ben a Vicente Calderónban, saját pályáján, a Bernabéuban még régebben, az 1970-es negyeddöntő első találkozóján tudta a Madrid legyőzni a Barcát! (május 30-án 2–0-ra Grosso és Amancio góljával, akkor éppen Copa Generalissimónak nevezték a mindenkori spanyol államfőről elnevezett kupasorozatot). A döntők tehát a Realéi voltak, a legutóbbi kupapárharcot viszont négy éve a Barca nyerte meg, a mostanihoz hasonlóan az elődöntőben, barcelonai 1–1 után madridi 3–0-val.
A múltbeli kalandozás után ugorjunk gyorsan a jelenbe! Ebben az idényben ez lesz a negyedik összecsapásuk, a harmadik tétért zajló. Az előszezonban a nevadai Paradise-ban bemutatón a Barca volt a jobb, 1–0-ra, Raphinha találatával. A bajnokit októberben a Bernabéuban a Real nyerte meg 3–1-re (gólok: Benzema, Valverde, Rodrygo, ill. Ferrán Torres), a Szuperkupa fináléjában január 16-én Rijádban a Barca ugyanannyival vágott vissza (g.: Gavi, Lewandowski, Pedri, ill. Benzema)

A pillanatnyi formákat tekintve a királyi gárda a jobb. Igaz, a bajnokságban 7 pont a hátránya ősi vetélytársa mögött, de a BL-ben 0–2-ról 5–2-re nyert az Anfielden, utána pedig 1–1-re játszott a madridi derbin az Atléticóval ugyancsak a Bernabáuban. A Barca rosszabbuil járt, egy másik angol ikonikus stadionban, az Old Traffordban kikapott 2–1-re a ManUnitedtől és kiesett az Európa-ligából, majd fennállása során először kikapott az Almeríától a LaLigában, az idényben először két egymás utáni tétmeccsen vereséget szenvedve. (Összesen sincs sok neki, ősszel a Clásico mellett a Bayern Münchentől kapott ki kétszer, ebben az évben pedig ez volt az első és második kudarca.)
Ami a lehetséges összeállításokat illeti, a Real az Atlético elleni negyeddöntőben elveszítette Ferland Mendyt egy súlyosabb combérülés miatt, azóta lényedében kényszerbalhátvédekkel játszik. A tartósan sérült franciához csatlakozott Rodrygo és Alaba, ők az Anfielden dőltek ki a sorból. A brazil hamar felgyógyult, az osztrák azonban nem játszhat csütörtökön. Modric a Betis elleni hét végén nem szerepelhet eltiltás miatt, de az a kupára nem vonatkozik. Az influenzájából teljesen felgyógyuló Tchouaméni szerepelhet a középpályán, Asensio helyett esetleg Valverdét tolja fel Ancelotti a támadósorba, jobb oldalra.
A Barcábók három fix kezdő estt ki, Lewandowski, Dembélé és Pedri személyében, egyikük pótlása sem fejfájás nélküli Xavinak. A mester azonban reménykedik benne, hogy zúzódása után Ansu Fati már visszatérhet, Esteleg ő próbálja meg helyettesíteni a lengyel klasszist középen vagy Ferrán Torres lesz a center és Raphinha a jobbszélső, aki a ManUnited-meccsen különös sérülést szenvedett: lecserélése után dühébe belerúgott a hűtőszekrénybe az öltözőben. Szerencséjére a dühe nagyobb volt, mint a rúgása… – ezért ha a mestere beállítja, szerepet kaphat a kupa-Clásicón.

COPA DEL REY, elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:30 Real Madrid CF–FC Barcelona (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván)