Indul a legnagyobb szabású darts major torna • SportTV

Indul a legnagyobb szabású darts major torna

2023. 03. 03. 10:50    
Olvasási idő: 3 perc

Minden darts major tornának megvan a maga különlegessége. A UK Opennek az óriási indulólétszám és a 3. forduló utáni random sorsolás a specialitása, amelyért roppantul kedvelik a sportág rajongói.…

Danny Noppert c0mvédére készül Mineheadben (Fotó? PDC/Lawrence Lustig)

A torna színhelye állandó, a Butlin Minehead’s Resort. Gyakorlatilag az összes PDC-kártyabirtokos elindulhat rajta, a Challenge Tour, a Development Tour és a Riley’s Amateur Tour legjobbjaival  egészítették ki a mezőnyt 158 tagúra – ennyien indulnak neki pénteken délelőtt a trófeáért és a vele járó 110 ezer fontos pénzdíjért. A nyitó napon valamennyi versenyző akcióban lesz, mivel az első négy forduló nyolc szakaszon keresztül zajlik a 13 órás kezdet után. Az első körben a 97-126. közötti kártyabirtokosok és a ’22-es  Challenge és Development Tour játékosai és 16 Riley’s amatőr  selejtezős vesz részt. Az első kör győzteseihez a 65-96. helyezett kártyabirtokosok csatlakoznak, a 32 második kör győzteshez meg a harmadik körben a 33–64 kiemeltek.
A negyedik körben száll be az első 32 versenyző, köztük a címvédő Danny Noppert, a háromszoros győztes Michael van Gerwen és a világbajnok Michael Smith, aki tavaly Nopperttől kapott ki a fináléban.  A korábbi bajnokok, Peter Wright, James Wade, Nathan Aspinall, Gary Aspinall és Raymond van Barneveld is ebben a fázisban száll be a versenybe.
Tavaly Danny Noppert drámai döntőben szerezte meg első televízós tornagyőzelmét, előbb túlélt egy meccsnyilat, majd egy 13 nyilas döntő leggel tett pontot az MVG elleni küzdelemre. A kevésbé dekorált holland azóta bekerült a világranglista legjobb nyolc játékosa közé, miután még két további tv-s torna elődöntőjébe jutott be, és jó hangulatban vág neki az idei küzdelemnek. “Tavaly igazán különleges volt megnyerni a címet. Nem akarom túl nagy nyomás alá helyezni magam a hétvégén, ez egy szép torna nekem és izgatott vagyok, hogy visszatérhetek. Nem minden dartos mondhatja el, hogy megnyert egy televíziós nagy tornát, szóval az egy nagy pillanatom volt. A győzelem hitet adott nekem. Azt hiszem, jó évem volt, sokkal magabiztosabb voltam a tévés versenyeken, mert egy ilyen győzelem nagy önbizalmat ad” – mondta Noppert, aki 2022-ben negyedik hollandként érte el a végső sikert a 2003 őta évente megrendezett nagy tornán.
A 2021-es döntős Luke Humphries neve is természetesen ott szerepel az indulók listáján. A többi nagy játékossal együtt a negyedik körben kezd, miután az áttörést jelentő 2022-es esztendőben a világ legjobb öt legjobb dartsosa közé emelkedett. A 28 éves angol tavaly négy Europe Tour-címet szerzett, s most arra pályázik, hogy megszerezze első nagy tornagyőzelmét a Brit-sziget délnyugati részében. “A nagy tévés cím megszerzése lehet a követlező lépés a karrieremben” – mondta a dartsos, aki a tavalyelőtti fináléban a háromszoros győztes honfitárs James Wade-től szenvedett vereséget. “Minden mást megnyertem már, ez lenne a következő igazi feladat. Ha úgy fogok játszani, ahogy tudok, előbb-utóbb csak megnyerek egy tévés nagy tornát. Imádok Mineheadben versenyezni, tavalyelőtt döntős voltam a UK Openen, tavaly bejutottam a Players Championship Finals elődöntőjébe, így remélhetőleg folytatni tudom itteni jó eredménysoromat. Nagy előrelépés lenne megszerezni a trófeát. Jól játszom, máskor is jó voltam itt, szóval ez egy nagyszerű lehetőség.”
A kétszeres világbajnok Adrian Lewis nyerte meg 2014-ben az első a jelenlegi színhelyen megrendezett tornát, a harmadik fordulóban kezd majd Jack Murnan ellen. A stoke-on-trenti versenyző kerek számhoz érkezett, most ünnepli 20. részvételét a tornán, azt reméli, stílusosan megjelöli ezt a mérföldkövet a pocsék évkezdetét követően.
“Azt hiszem, 97-es átlagom ebben az idényben több győzelemre adott volna lehetőséget, de csak néhányszor nyertem, de hát ilyen a darts” – ismerte el Lewis, a verseny korábbi 8 most induló győztesének egyike. “Hiszem, hogy a szerencse megtalál, ezért is dolgozom keményen tovább.  Nagyon várom már a hétvégét. Imádom a UK Opent. A nyílt sorsolás izgalmas és ez egy olyan torna, amelyről szép emlékekek őrzök. Szeretném még egyszer megnyerni. Ez az egyik legnehezebben megszerezhető cím, ha sikerülne, túllendítene bizonyosan a holtponton.
A harmadik kör után először, majd az összes kört követően azonnal a nagyszínpadon sorsolják a következő fordulót, mindenféle kiemelés nélkül (Ez egyébként a legősibb brit futballtorna, az FA-kupa sorsolási szisztémája már az 1800-as évek vége, azaz több mint százhúsz év óta.)

Az idei tornán 150 ezer fonttal több a pénzdíj, eléri a 600 ezret, a győztes ebből 110 ezerrel részesül és először a viadal histótiájában már a 128 között szereplő, azaz az “előselejtező” 1. fordulót túlélő játékosok is pénzdíjat kapnak, fejenként 1000 fontot (kb. 430 ezer forint).

DARTS OK OPEN, Minehead. Sport2 13:00  az 1-3. forduló , Sport2 20:00 a negyedik forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)