Hatodik menet: MVG tovább nyomul? • SportTV

Hatodik menet: MVG tovább nyomul?

2023. 03. 09. 10:58    
Olvasási idő: 2 perc

Az ötödik estén megtörtént az első duplázás: a hatszoros győztes Michael van Gerwen egy roppant szoros döntő után ismét bejutott a fináléba és még könnyebben nyert. A holland zseni Liverpoolban triplázásra készül.

A negyeddöntőben Jonny Clayton lehet az első, aki megakadályozhatja MVG triplázását (Fotó: pdctv.com)

Igazából a negyedik egymást követő döntőre hajt Michael van Gerwen, hiszen közben az esztendő második major tornáján, a különleges UK Openen is elérte a végküzdelmet, amelyben viszont szintén döntő legben alulmaradt Matthew Gildinggel szemben. Noha összességében pazarul kezdte ez esztendőt, Liverpool előtt a csalódás érzése erősebb benne az örömnél.

„Azért vagyok itt, hogy versenyeket nyerjek. Ha ezt nem tudom megtenni, az csalódás” – mondta MVG, aki az UK Openen dupla 16-os meccsnyilat is kihagyott Mineheadben. „Fájdalmas volt nekem. Fájt. Mindenki tudja, hogy nyerni akarok, ezt nem tudom olyan könnyedén venni. Most a csütörtökre koncentrálok. Hat tiszta pont előnyöm van, de ha elbizonytanodsz a Premier League-ben, ott is hatalmas csalódások érhetnek. Szeretnék a tabella élén maradni, minden héten nagy a nyomás, és mindig teljesítened kell.” MVG Jonny Claytonnal kezd az M&S Arenában , aki viszonylag koábn esett ki Mineheadben, már a nyolcaddöntőben kikapott Martin Schindlertől 10–8-ra.

A liverpooli műsor (Montázs: pdctv.com)

Az ő csatájuk előtt az estét egy világbajnokcsata kezdi, amely egyszersmind exvilágelső-csata is lesz, hiszen Smith vb-győzelme előtt másfél éven át Gerwyn Price és Peter Wright egymást előzgette a világrangsor élén. Mostani PL-formájuk köz azonban hatalmas a különbség, a walesi playoff helyen van, meg is nyerte a második estét, a skót viszont lenullázta magát, az első öt fordulóban egyetlenegy győzelmet sem aratott. Sőt Price jobban is állt korábban, de éppen az MVG elleni exeteri vereslég miatt csúszott vissza „csak” a negyedik helyre, míg a 2017-es döntőst Clayion verte meg ödidiknek Exeterben. „Alig várom már, hogy játszhassak Gezzyvel” – nyilatkozta Wright, aki januárban a Nordic Mastersen szerzett sikerélményt a walesi ellen, amikor 11–5-re szinte lesöpörte az őt megelőző világbajnokot a koppenhágai döntőben. „Még ha meg is nyertem volna az exeteri estét, akkor is a táblázat alsó felében maradok, de van időm megfordítani a helyzetemet. A legutóbbi két estén egyformán 6–5-re kaptam ki, szóval egyre közelebb vagyok a többiekhez.
A harmadik mérkőzésen Nathan Aspinall megerősíteni szeretné playoffhelyét, amikor az első forduló győztese, az újonc Chris Dobey ellen lép színpadra az elődöntőbe jutásért, s mellesleg bízik benne, hogy sikerrel járhat a tabellaharmadik Asp ellen.  „Elégedett vagyok azzal, ahol tart a játékom. Nem fogok összetörni, ha esetleg gyengébben megy” – mondta a Masters bajnok, aki egyébként 104-es átlaggal győzte le Van den Berghet a múlt héten. „Folyamatosan merítem ki az energiáimat, remélhetőleg az eredmények a javamra fognak fordulni, mert jól játszom. Szeretem a Premier League-et. Teljesen új élményem, hogy ilyen hatalmas helyszíneken játszhatok, csak abban reménykedem, hogy újra a topra kerül a játékom és több meccset is nyerhetek. Hiszek a képességeimben és úgy érzem, megvan az erőm, hogy vissza tudjam juttatni magam a palyoffhelyek egyikére” – reménykedett az angol, aki pillanatnyilag az utolsó előtti a táblázaton 5 ponttal.
Az első kör negyedik meccsét a világbajnok Michael Smith és Dimitri Van den Bergh játssza, a 3. napi glasgow-i döntő afféle visszavágójaként, amelyet az angol 109.42-es (!) átlaggal nyert meg 6–4-re a belga ellen. Van den Bergh azonban folytatta stabilan eredményes évkezdetét, a UK Openen is az elődöntőig jutott, csak ott tudta megállítani MVG. „Michael Smith a világbajnok – ő a világ egyik legjobbja. A PL-ről beszélünk – nincs benne gyenge játékos. Elképesztő volt, amit Michel elért tavaly. Nagyon tisztelem, amit művelt, példát mutatott mindannyiunknak. Ha Michael képes volt rá, én miért ne tehetném. Ha türelmes vagy és keményen dolgozol,  az álmaid is valóra válhatnak” – elmélkedett a táncos lábú belga, aki határozottan jobban dartsozik, mint ahogy ugrál a meccsek előtt a színpadon…

Az állás az 5. játéknap után (Montázs: pdctv.com)

DARTS PREMIER LEAGUE, Liverpool, M&S Arena. Sport1 20:00 a hatodik játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)