A nagyok közül Japán is beszáll a kvázi világbajnokságon • SportTV

A nagyok közül Japán is beszáll a kvázi világbajnokságon

2023. 03. 09. 12:06    
Olvasási idő: 2 perc

A baseball olimpiai játékokra kerülésekor szánta el magát a sportág világszövetsége, az IBAF, hogy a foci- és a rögbi-vb mintájára létrehoz egy olyan versenyt, amelyen a föld legjobb válogatottjai mérik össze a tudásukat. Az első 2006-os viadal után 2023-ban már a negyedik ilyen szupertornára kerül sor World Baseball Classic néven, a csoportmeccseket három ország négy stadionjában bonyolítják le, a rájátszást az egyikben, a miami Loan Depot Parkban rendezik meg.

Minden MLB-csapat ad játékos(oka)t a "nem hivatalos vb-re", azaz a World Baseball Classicra (Montázs: mlb.com)

A torna már szerdán megkezdődött két A -soportos mérkőzéssel a tajvani Tancsung Stadionban, legutóbbi tornán elődöntős  hollandok 4–2-re legyőzték Kubát, a csoportházigazda Tajvan  12–5-re kikapott Panamától. A csütörtöki programban itt Hollandia már megverte Panamát is (2–1), az időeltolódás miatt ez az európai hajnali órákban került sorra, később szállnak be az olaszok, aki Kinával mérkőznek meg.
A B-csoport (házigazda: Japán, helyszín. Tokió Dome) csütörtökön kezdett, egy roppant szoros meccsel (Ausztrália–Dél-Korea 8–7), itt rajtol a csúcsfavoritok egyike, Japán (az eddigi négy torna mindegyikén szerzett érmet), amely Kínával csap össze. – ez a mi mai közvetítendő meccsünk. A kvintett ötödik csapata Csehország lesz, az egyik újonc a versenysorozaton. Amely a két selejtezőtorna egyikének döntőseként kvalifilkált a 20-as mezőnybe.

A C-csoport helyszíne az amerikai Phoenix, a Chase Field Stadio, az első körben szombaton Kolumbia–Mexikó és Egyesült Államok–Nagy-Britannia meccsekre kerül sor – az amerikaiak szintén a csúcsfavoritok közé tartoznak, a britek újoncok, az európai selejtezőtorna győzteseként jutottak el a 20-as döntőig. A csoport ötödik részvevője Kanad lesz,

Végül a D-csoport sz1nhelye Miami, ahol majd s rájátszást is megrendezik. A csoport esélyese a 2013-as bajnok Dominikai Köztársaság, amely szombaton a későbbi mérkőzést játssza Venezuelával, aznap korábban még egy Nicaragua–Puerto Rico meccsre is sor kerül, az ötödik csapat Izrael lesz.

A további lebonyolítás klasszikus kieséses, a négy csoportelső játssza keresztbe a negyeddöntőt a másodikakkal jövő szerdától szombatig, az elődöntőt vasárnap és hétfőn, a finálét kedden vívják Miamiben.
A torna egyébként pénzdíjas, a győztes együttes 1 millió dollárt kap, az elődöntősök csapatonként 500 ezret, a negyeddöntősök 400-at, a csoportgyőzelemért és a puszta részvételért is 300 ezer jár a résztvevő együtteseknek.
Az eddigi négy WBC-torna három győztese – Japán kétszer győzött, Dominika és az UDA egyszer-egyszer ott van a mezőnyben.

Valamennyi ország a legerősebb csapatával áll fel, egy korábbi cikk szerint az MLB valamennyi csapata ad egy vagy több játékost a nemzeti válogatottakba.

Kapcsolódó

Az eddigi World Baseball Classicok érmesei

2006: 1. JAPÁN, 2. Kuba, 3. Dél-Korea
2009: 1. JAPÁN, 2. Dél-Korea, 3. Venezuela
2013: 1. DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG, 2. Puerto Rico, 3. Japán
2017: 1. EGYESÜLT ÁLLAMOK, 2. Puerto Rico, 3. Japán

WORD BASEBALL CLASSICS, csoportkör. Sport1 11:00 Kína–Japán (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Birinyi Péter)