Napoli-visszatérés (?) a győzelmi ösvényre • SportTV

Napoli-visszatérés (?) a győzelmi ösvényre

2023. 03. 11. 12:36    
Olvasási idő: 3 perc

Szinte hihetetlen vereséget szenvedett a múlt pénteken a Napoli a Laziótól a Maradona Stadionban, most nyolc nappal azután ugyanúgy hazai pályán el kell dőlnie, csupán apró mellélépés történt-e vagy ott lapul egy gödör is…

Luciano Spalletti most bizonyíthatja, csapata éppúgy túl tudja tenni magát a múlt heti 0–1-en, mint januárban az Inter ellenin (Fotó: Getty Images)

A bajnokjelölt korábban sorozatban öt mérkőzését kapott gól nélkül megnyerte, s a múlt héten hazai pályán azzal léphetett pályára, hogy előnyét akár 21 pontra is megnövelheti. De nem követte a „forgatókönyvet”, Vecino surranó jobb alsó sarkos lövését Meret nem tudta hárítani a 79. percben, a túloldalon Osimhen fejesével csak a kapufát találta el. Az, hogy január óta gólt kapott, ritka eset bajnokin a Spalletti-csapatnak, főleg hogy azzal el is vesztették e mérkőzést, négyből a másodikat, amelyet az első hat helyen álló csapat valamelyikével vívtak. Mindazonátal a nápolyiaknak nemcsak a Serie A hatodik helyezettjével kell összecsapniuk, hanem négy nap múlva visszavágót is játszanak a BL nyolcaddöntőjében az Eintracht Frankfurttal, amelyben 2–0-s előnyüket kell megőrizniük, ugyancsak hazai pályán. Amellett, hogy jó úton vannak az európai csúcssorozat negyeddöntőjébe, a hazai bajnokságban 25 mérkőzésből 21-et megnyertek, 58 gólr szerezve, amellyel szemben csak 16-ot kaptak. Ugyanakkor a legutóbbi négy hazai meccsükből csak egyet nyertek meg a bergamóiak ellen, 2021 decemberében, legutóbbi találkozójukon viszont a Partenopei 3–2-re legyőzte az Atalantát.
A bergamói együttes a legutóbbi három meccsen csupán egy pontot szerzett, miközben öt összecsapásából hármat is elveszített, egyre nehezebben tudja tartani a lépést a versenyfutásban, amely a Napoli mögötti három BL-hely valamelyikéért zajlik. Az álmok még jobban kezdtek szertefoszlani, amikor a múlt héten a gyengélkedő Udinesét sem sikerült legyőzni a Leccétől és a Milantól elszenvedett vereség után. Januárban kiszálltak a Coppa Italiából, is a címvédő Inter ellen, s ha nem sikerült a negatív tendenciát megállítani, még az El- vagy Ekl-részvételről is lecsúsznak, második egymást követő évben. A 2023-as kiválóan induló esztendő oda torkollott, hogy a legutóbbi két meccsen eredménytelen maradt, három ilyen találkozót Gasperini edzősége alatt csak egyszer játszott a gárda 2018-ban, azóta sem volt példa rá. A bergamóiak azonban a Napoli elleni 9 legutóbbi mérkőzésük mindegyikén legalább egyszer a kapuba találtak – ez a lehosszabb ilyen sorozatuk a liga históriájában – s mindent megtesznek azért, hogy ezt a szép szériát két számjegyűre hízlalják.

Matteo Politano visszakerülhet a kezdőbe Nápolyban. Az igazi az lenne, ha a két idénybeli góljához hozzá tudna tenni egy harmadikat (Fotó: Getty Images)

Az Empoli ellen kiállított Mario Rui hiánya mellett Spalletti a sérült Hirving Lozanóra sem számíthat Spalletti, utóbbi megnyitja Politano előtt az utat a kezdőbe kerülésre, a balhátvédet továbbra is Oliveira helyettesíti. Miután nyolcmeccses gólszériáját Osimhennek nem sikerült 9-esre növelnie, most azért küzd, nehogy csapata kétszer egymás után eredménytelen maradjon. A nigériainak van a legjobb perc/gól aránya azok közül, akik legalább ötször betaláltak az idényben a kapuba. A lista másodikja, a honfitás Looikman éppen Osimhenék kapuját ostromolja majd, lévén az Atalanta játékosa.
Höjlub és Boga lesz Looikman társa a bergamói támadótrióban, utóbbi nemmszerzett gólt, de öt assziszttal járult hozzá csapata találataihoz. Gasperininek másutt is változtatnia kell, Zappacosta és Koopmeiners is combsérüléssel küszködik, s nem uzathat Nápolyba. Helyettesül Ederson, illetve Ruggeri lesz nagy valószínűség szerint

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Csak egyetlen meccs végződött döntetlenül a két együttes 12 legutóbbi összecsapásából (2–2 2019. október 30-án), emellett 8-at nyer meg a Partenopei, hatot a fekete-kékek. 2. A Napoli kettőt elvesztett legutóbbi négy olyan csatájából, amit az első hat helyen álló csapat ellen vívott, miután előtte 5 mérkőzésen veretlen maradt az élcsoportbeli riválisok ellen (4 gy., 1 d.). 3. Victor Osimhen eredménytelen maradt a Lazio ellen, legutóbb szeptemberben fordult elő vele, hogy két egymást követő találkozón nem talált be; a nigériai csatársztár kétszer betalált legutóbbi három bergamóiak elleni találkozóján, beleértve első gólját ebben a ligában (2020.október 17-én).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

EMPOLI–UDINESE

+ Az Empoli kettőt megnyert legutóbbi négy Udinese elleni bajnokijából (1 d., 1 v.) azután, hogy asz azt megelőző ötből csak egyszer sikerült győznie. o A két együttes legutóbbi öt meccse átlagosan 3.8 gólt hozott, az előző 7 viszont meccsenként csupán 2-t. = Az Udinese a liga döntetlenkirálya, október óta 18 meccsből 10-szer játszott remire, az öt európai topbajnokságból csak a Reimsnek van ugyanennyi. + Francesco Caputo öt Serie A-gólnak volt közvetlen részese az Udinese ellen (3 gól, 2 assziszt), csak a Torino és a Bologna ellen jegyez többet (6–6), viszont a legutóbbi három találkozójukon gólközelbe sem jutott.

BOLOGNA–LAZIO

+ A Lazio négyet megnyert legutóbbi 6 Bologna elleni találkozójából (2 v.), beleértve a legutóbbi kettőt, a rómaiak ha nyernek, összesen másodszor érnek el hármas győzelmi sorozatot, az első 1999–2000-ben fordult elő. o Az Inter elleni 1–0 után másodszor maradhat kapott gól nélkül hazai pályán a Bologna, ez legutóbb 2019 áprilisában sikerült a piros-kékeknek (a Chievo és a Samp ellen akkor). = Luis Alberto 6 gólpasszt adott a Serie A-ban a bolognaiak ellen, ez kettővel több mint bármely más Serie A-csapat ellen, ugyanakkor a Bologna tőle kapta a legtöbb asszistot az ellenfelek játékosai közül. + Ricardo Orsolini  közvetlen részese volt hatnak a Bologna legutóbbi 7 góljából a Serie A-ban (4 gól, 3 gólpassz), az olasz csatár 7 találata az idényben csak eggyel van elmaradva  saját idénycsúcsától (8), amelyet kétszer ért el, 2019–20-ban és egy évvel korábban.

SERIE A, 26. forduló. Sport1 14:45 Empoli FC–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 SSC Napoli–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 FC Bologna–SS Lazio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)