Megállítja-e a kétszeres világbajnok a PL királyát? • SportTV

Megállítja-e a kétszeres világbajnok a PL királyát?

2023. 03. 16. 19:49    
Olvasási idő: 2 perc

A hatszoros PL-győztes Michael van Gerwen címvédőként fantasztikus formát fut. A legutóbbi három estét egyaránt megnyerte, sorozatban 9 kilenc győzelemnél jár, nyolc pontos előnnyel vezeti a táblázatot. Kérdés, lesz-e, aki megállítja. Az első próbálkozó az amúgy ötös vesztősorozattal kezdő Peter Wright lesz a estén, a nottinghami Motorpoint Arenában?

Két korábbi vb-döntő után most egy PL-forduló elődöntőjéért játszik MVG és Peter Wright (Fotó: Getty Images)

Wright reménykedik benne, hogy saját fellángolását „tartós égéssé” teszi azzal, hogy legyőzi a már-már legyőzhetetlennek látszó Michael van Gerwent. MVG már azzal is sorozattörténetet írt azzal, hogy amióta az új, minitornás rendszerben folyik a vetélkedés, ő lett az első, aki három egymást követő estét nyert meg sorozatban. A holland zseni a dublini és az exeteri diadal után a Merse partján is a legjobbnak bizonyult, előtte az elődöntőben éppen Wrightot győzte le. Az extravagáns skótam ült héten Gerwyn Price ellen szerezte meg első győzelmét a 2023-as évadban, megakadályozva egy össz-walesi elődöntő kialakulását.  A 2017-es ezüstérmes így is négy pontnyira van az első négytől, és reméli, a múlt heti bravúr afféle katalizátor lesz az új formába lendüléshez.
„Végre leráztam a balszerencsét, szóval, kezdjünk el már nyerni! Most már regember vagyok, kezdek közeledni a hatvanhoz” – viccelkedett a pénteken 53. évét betöltő skót. „Idén eddig sokszor dobtam gyengébb átlagokat, engedtem ellenfelemet nyerni, vagy három meccsdartsot is kihagytam, ami végül vereséghez vezetett. Még egyszer nem, ronthatok két környi duplát, túl kell lépnem az eddigi határaimon” – fogadkozott a hetedik kanyar előtt.

MVG a múlt heti elődöntőben tovább hosszabbította győzelmi sorozatát Michael Smith ellen, adott esetben Nottinghamben újra találkozhatnak az elődöntőben. A világbajnok az idei PL-ben először játszik Chris Dobeyval, aki amúgy teljes időd újoncként megnyerte az 1. fordulót Belfatban. A bedlingtoni játékos egymást követő öt negyeddöntős vereség után megy, annak ellenére, hogy ezekből háromszor 100 fölötti meccsátlagot produkált. Nála csak MVG tornaátlaga magasabb, s most abban bizakodik, hogy hamarosan elkezdi learatni teljesítménye jutalmát.  „Másik jóbarátommal játszom Michaelben. Folyton azt mondom magamban, hogy az eredmények hamarosan a javamra fordulnak, s még csak a hetedik éjszaka lesz, szóval van időm bőven. Nem élvezem, ha megvernek, de nem fogom hagyni, hogy a játékom cserben hagyjon, megpróbálom a győzelmet megcélozni, de mindaddig, míg tisztességes átlagot hozok, elégedett leszek.

A csütörtöki este Dimitri Van den Bergh és Nathan Aspinall összecsapásával kezdődik, utóbbi korábbi két nottinghami meccsét elveszítette. Az angol a harmadik helyről folytatja a sorozatot Nottinghamben, jól kezdett a visszatérése után a sorozatban, hat negyeddöntőjéből ötöt megnyert. Van den Bergh azonban 105 fölötti átlaggal győzte le Aspot a harmadik körben, s a belga tudja, ha ismét győz, két pontra megközelíti stockporti riválisát.

A vb-csoporttársak (World Cup of Darts), Jonny Clayton és Gerwyn Price összwalesi rangadón csapnak össze, hogy játszhassanak DVB vagy Asp ellen az elődöntőben. Ők ketten Van Gerwentől, illetve Wrighttól kaptak ki Liverpoolban, mindketten azonnal visszatérésre készülnek, a PL-idénybeli első meccsük előtt. Clayton a tavalyi alapszakaszban remekelt, négy győzelmet is aratott, Price viszont egy ponttal vezet honfitársa előtt, öt fellépés óta másodszor célozza meg a playoffot.
(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)    

DARTS PREMIER LEAGUE, Nottingham, Mororpoint Arena. Sport2 20:00 a hetedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

Kapcsolódó

A PL 7., NOTTINGHAMI ÁLLOMÁSÁNAK MENETRENDJE

Negyeddöntő
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Nathan ASPINALL (angol)
Jonny CLAYTON (walesi)–Gerwyn PRICE (walesi)
Peter WRIGHT (skót)­–Michael VAN GERWEN (holland)
Chris DOBEY (angol)Michael SMITH (angol)
Elődöntő
VAN DEN BERGH/ASPINALL–CLAYTON/PRICE
WRIGHT/
VAN GERWEN–DOBEY/SMITH­
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ KÉT GYŐZTESE

AZ ÁLLÁS