A kézitörténelem első férfi magyar-magyar BL-csatája • SportTV

A kézitörténelem első férfi magyar-magyar BL-csatája

2023. 03. 22. 09:27    
Olvasási idő: 3 perc

Természetesen a magyar csúcsrangadó a nap meccse, ám utána afféle levezetésként megmutatunk egy érdekesnek ígérkező lengyel-francia rájátszásmérkőzést is.

Senastian Frimmel, a szegediek házi BL-társgólkirálya (Fotó: pickhandball.hu)

SZEGED–VESZPRÉM

Sokáig bíztunk benne, hogy nem kertül sor erre a párharcra, a veszprémiek a selejtezősorozat nagy részében a közvetlen negyeddöntőt jelentő első vagy második helyen álltak, végül lecsúsztak a harmadikra. A másik nyolcas csoportban a Szeged gyengébb rajt után a közepe felé javítani tudott, de a hajrá nem sikerült annyira, ezzel a 6. hely jutott csak az idény közben szponzornevet is változtató Tisza-partiaknak.  Így tehát a két évtizede a magyar férfi kézilabdát uraló két együttes először a sportágtörténetben egymással meccsel a legrangosabb európai kupaküzdelemben. Természetesen itthon annál többször csaptak-csapnak össze. A bajnokságban a legutóbbi két befejezett idényben a szegediek bizonyultak jobbnak a bajnoki döntőben, a legutóbbi csatájukat viszont a K&H Ligában a Veszprém nyerte meg otthon 31–26-ra. A táblázation mindketten 36 ponttal állnak, de a Szeged egy meccsel többet játszott. Mindketten megnyerték legutóbbi bajnokijukat, egyformán idegenben, a Tisza-partiak 37–33-ra verte meg az FTC-t, a bakonyiak 38–29-re a Gyöngyöst.

A szélsők, Mario Sostaric és  Sebastian Frimmel a szegediek legeredményesebbjei, egyformán 45-ször találtak be a csoportküzdelmek alatt. A másik oldalon a dán olimpiai és világbajnok Rasmus Lauge a legjobb gólszerző, 66 találattal. A veszprémiek idény közben hajtottak végre klassziscserék, a szerb balátlövő Petar Nenadics elsősorban fegyelmi okokból távozott Párizsba, helyette egy másik olimpiai és világbajnok, a francia Nedim Remili érkezett a Telekomhoz.

Nedim Remili első ízben játszik veszpémi színekeben a Szeged ellen (Fotó: handballveszprem.hu)

Utóbbi a klubhonlapnak foglalta össze röviden a rangadóval kapcsolatos gondolatait: „Valójában játszottam már a Szeged ellen kétszer is, persze még a Kielce színeiben, de persze ez lesz az első, amit Veszprém mezben játszok. És az első Bl-mérkőzésem is itt Veszprémben… szóval mit is mondhatnék, már alig várom! Kemény meccs lesz az biztos, de készen állunk ezekre az összecsapásokra. Ez a legjobb része a szezonnak, szóval tényleg már alig várom. Keményen, okosan kell játszanunk, aztán meglátjuk hova vezet ez… A kulcs mindig ugyanaz, a kézilabdában az alapokat kell uralni, ha dominálod a védekezést, akkor tudsz közé tenni. Szóval nagyon, nagyon keményen kell küzdenünk védekezésben és azután jöhetnek a védések a kapuból, aztán rohanunk, ahogy csak bírunk. Ez lehet a kulcs, hogy uraljuk a játékot, mert ők egy jó csapat, jól játszanak felállt fal ellen, jól használják a beállót, ezt kell megállítanunk. Szeretnénk győzelemmel visszatérni Veszprémbe!”

„Elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor a sorsdöntő meccsek jönnek, és úgy tűnik, a legnagyobbat legnagyobb riválisunk, a Veszprém ellen vívjuk. Az első meccs egy ilyen összecsapáson nagy jelentőséggel bír, hogy értelmet nyerjen a visszavágó. Az aréna zsúfolásig megtelt, így jó lesz a hangulat” – idétze az EHF honlapja Juan Carlos Pastor, az idény végén búcsúzó szegedi tréner gondolatait.
Mi a magunk részéről igyekszünk a rangjához méltón tálalni a magyar BL-rangadót: háromnegyes órás felvezetéssel, Szegedre kihelyezett, helyi stúdióval, három szakértővel próbálunk rajta lenni minden apró rezdülésen és megvilágítani minden fontos mozzanatot.

PLOCK–NANTES

A Plock a hatodik helyen végzett csoportjában, az utolsó játéknapon szerezte meg a rájátszás lehetőségét a portói 28–27-es győzelemmel. A Nantes-nak nem kellett ilyen sokat várnia, 15 megszerzett ponttal biztos harmadik lett a B-csoportban.
A két együttes a 2017–18-as idényben mérkőzött meg egymással, a francia csapat mindkét csatát 32–30-ra nyerte meg. A nantes-i Jérémy Toto a 2020–21-es évadban a Plockban játszott, ő az egyetlen a jelenlegi keretekben, aki mindkét klub színeiben szerepelt. A Plock a múlt héten jelentette be, hogy a veszprémiek horvát kapusa, Mirko Alilovic a nyártól csatlakozik a csapathoz.

Mirko Alilovic most még a Szegedé, nyártól már Plockban véd (Fotó: ehf.eurohandball.com)

Mindkét gárda megnyerte legutóbbi bajnoki mérkőzését, a Plock a Szczecinnél (35–20), a Nantes pedig idegenben a Cesson-Rennes-nél bizonyult jobbnak.
„A Nantes ebben a szezonban megmutatja a francia bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, hogy nagyon erős csapat, nagyon komplett támadás és védekezés jellemzi. Ők a favoritok, nyomás nélkül játszunk” – mondta Xavier Sabaté, a lengyelek spanyol mestere.
„Amikor Plockban voltam, mi voltunk a szezon legjobban védekezú csapata az Európa-kupában. A Plock-védelem egészen különleges, igazi védjegye a klubnak. Két nagyon kemény meccs lesz, több mint százhúsz perc. Egységesek vagyunk, tudjuk, hova akarunk eljutni, és nagyon szép kilátások nyílhatnak meg előttünk” – idézi az európai szövetség honlapja Jérémy Totót, a nantes-iak beállóját.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, rájátszás a negyeddöntőért, első mérkőzés. Sport1 18:00 OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, riporter: Szél Tamás Pál, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Császár Gábor és Deli Rita); Sport1  20:45 Wisla Plock–HBC Nantes (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Kopornik Zsolt)