Keddi kupafellépők: Frankfurt, Bayern, Juve, Inter • SportTV

Keddi kupafellépők: Frankfurt, Bayern, Juve, Inter

2023. 04. 04. 14:15    
Olvasási idő: 3 perc

Nemzeti kupanapokat tartanak Európában, mi a Német Kupa negyed- és az Olasz, valamint a Spanyol Kupa elődöntőjéből közvetítünk mérkőzéseket. Három korábbi BEK-/BL-, illetve egy UEFA-kupa és El-győztes csapat is fellép a négy találkozó résztvevői közül – meg egy ugyanebben a két sorozatban vesztes döntős is –, azaz a „brandek” garantálva. Most már csak az kell, hogy a nagynevű csapatok színvonalas mérkőzéseket vívjanak egymással…

Ilyen vidám lesz a sokadvirágzását élő Thomas Müller és Leon Goretzka kedden késő este is? (Fotó: Getty Images)

FRANKFURT–UNION BERLIN

Ha csak a kupamúltat nézzük, a hazai Eintracht jóval esélyesebbnek tűnik, hiszen a DFB-kupa hármas holtversenyben (a Schalkéval és a Dortmunddal együtt) harmadik legtöbbszörös győztese (5), csak a 20-szosos védő és a 6-szoros első Werder szerezte meg nála többször a DFB-, illetve a jogelőd Tschammer-kupát. Ezzel szemben a berlini együttesnek csupán egy vesztes döntője, valamint az egykori NDK kupasorozatából, az FDGB-kupából egy győzelme és ugyancsak egy vesztes dönntője szerepel az eredménylajstromban. Az idénybeli bajnoki szereplés azonban az Union esélyeit erős1ti. A Bundesliga 3. helyén – azaz BL-pozícióban – áll, 26 forduló után kerek 10 ponttal gyűjtött többet a 6. frankfurtiaknál. A bajnokságban már mindkét egymás elleni meccsüket letudták, egyaránt 2–0-ra végződött a két találkozó, egyformán hazai sikerrel.
A kupában a Frankfurt a 2. Bundesligás Magdeburg és a jelenleg Oberligás, korábban magasabban is jegyzett Stuttgarter Kickers ellen idegenben gólt sem kapott (4–0, 2–0), a nyolcaddöntőben már jobban meg kellett harcolnia otthon a Darmstadttal, 2–2-es félidő után Kolo Muani, az ifjú vb-ezüstérmes francia sztár csak a 90. Percben véglegesítette a 4–2-es győzelmet.
Az Unionnak az első fordulója volt a legnehezebb, a Regionalliga Nordostban (5. osztály) szereplő Chemnitz – egykor a jogelőd FC Karl-Marx-Stadt és az Union együtt szerepeltek az NDK élvonalát jelentő Oberligában –  ellen Behrens csak a 114 percben szerezte meg a továbblépést jelentő második gólt. A második körben a másodosztályú Heidenheim ellen már könnyebb 2–0 következett, végül az egyetlen Bundesligás ellenfelet, a Wolfsburgot 2–1-re sikerült legyűrni, a meccsdöntő ismét Kevin Behrens volt, aki ezúttal a 79. percben döntött 2–1-re. Az őszi találkozókon még szerepelt válogatott középpályásunk, Schäfer András, a februári nyolcaddöntőben már nem, s most is még felépülésben van a január végi visszatérésen elszenvedett újabb lábsérüléséből? A másik „ismerős”. A Fradival kétszeres bajnok és BL-résztvevő, a vb-n még a zöld-fehérek játékosaként remeklő  Aissa Laidouni egyelőre a cserepadon kezd, ha hinni lehet a Kicker online változata meccselőzetesének.

BAYERN–FREIBURG  

A keddi második negyeddöntőn is a hazaiak az esélyesebbek, s itt is beszélhetünk magyar érdekeltségről, sőt effektív részvételi esélyről is, méghozzá mindkét oldalon. A Bayern frissen kinevezett edzői stábjának tagja ugyanis Lőw Zsolt is, a vezetőedző Thonas Tuchel egyik állandó munkatársaként, az SCF-ben pedig pályára léphat Sallai Roland is, ha visszaszerzi  edzője Christian Streich bizalmát. Legutóbb bajnokin ugyanis csak március 4-én, azaz egy hónapja játszott a Mönchengladbach elleni 0–0-n, kezdőként 78 percet, a Hoffenheim, a Mainz és legutóbb a Hertha elleni találkozót a cserepadon töltötte. Igaz, utóbbiba belejátszhatott az is, hogy Streich mester nem nagyon kedveli a válogatott szüneteket, többször is előfordult – s nem csak Sallaival – , hogy a nemzeti csapatokból visszatérő játékosokat a rá következő találkozón a kispadon „jegeli”. Igaz, most Vincenzo Grifót, Matthias Güntert és Ricu Doant is végig játszatta, az olasz gólt is szerzett a kiesőjelölt Hertha elleni hazai 1–1-en.
Persze a rekord (20-szoros) kupagyőztes Bayern „tuti” esélyese a találkozónak, s az előzetesek szerint Tuchel legerősebb csapatát nevezi  a kupanegyeddöntőre is. A mérkőzés „érdekességi faktorát” növeli, hogy négy nap múlva a bajnokságban újra összecsapa a két együttes, igaz, akkor nem az Allianz Arenában, hanem a freiburgi Europa-Park Stadionban mérkőznek meg egymással.

JUVENTUS–INTER

Filip Kostic gólja döntötte el a Derby d’Italiát március 19-én a San Siróban (Fotó: Getty Images)

Tizenhat nappal a San Siro-beli 1–0-s vendéggyőzelemmel véget érő bajnoki után az Allianz Stadionban következik a futballév harmadik Derby d’Italiája. A bajnokság eddig a Juvéé volt, oda-vissza győztek a zebrák, ám a kupában a legutóbbi összecsapásukon, a tavalyi döntőn a neroazzurri bizonyult jobbnak, amely a normál játékidő 2–2-je után a hosszabbításban nyerte el a trófeát Perisic egy-egy tizenegyesével és akciógóljával a római Olimpicóban.
Öszszes0tésban amúgy ez a Coppa Italia eddig legtöbbször egymással játszó párosa, az 1936 májusi premier óta már 34 (!) összecsapáson vannak túl, a mérleg a Juve számára kedvező (16 győzelem, 11 Inter-sikerrel szemben, 7 döntetlen mellett). Csak a döntőket figyelve is a Juvéé az előny, 1959-ben és 1965-ben 4:1-re és 1:0-ra a torinóiak voltak a jobbak (utóbbiban az akkor már kétszeres BEK-győztest verte meg az „öreg hölgy”), tavaly meg az említett meccsen az Inter. Az elődöntőben ez lesz a hatodik összeakaszkodásuk és a 10. mérkőzésük, 1938-ban egy meccsen a Juve nyert, azóta négy oda-vissza párviadaluk volt, két-két sikerrel. A legdrámaibb kétségtelenül a 2004-es és a 2016-os duellum volt, mindkettőn 11-es párbaj döntött, mindkettőn Milánóban, előbb kétszer 2–2 után 5–4-re,  másodszor 3–0 és 0–3 után 5–3-re nyerte meg a csatát a Juve  (hogy aztán a döntőben kikapjon a Laziótól, majd hosszabbításban legyőzze a Milant.
A pillanatnyi formákat tekintve persze a Juve áll jobban, legutóbbi 8 bajnokijából 7-et megnyert, ugyanakkor az Inter ezt megelőző öt Serie A-meccséből négyet is, közte a legutóbbi hármat elvesztette. Igaz, a kupákban – mind a nemzetiekben, mind a nemzetköziben – a milánóiak szerepeltek jobban. Sok jel utal arra, hogy az első meccsen aligha születik döntés, alighanem a finalista kiléte csak az április 26-i, milánói visszavágón dől el.

A Spanyol Kupából is láthatják az egyik elődöntő visszavágóját, a második legtöbbszörös országos Kupa-győztes Athletic Bilbao és a ”szomszéd” navarrai Osasuna mérkőzését a pamplonai  0–1 után az AMC Mikrón mutatjuk élőben és kora éjszaka a Sport1-en, felvételről.

NÉMET KUPA, negyeddöntő. Sport1 17:45 Eintracht Frankfurt–1. FC Union Berlin (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 FC Bayern München–SC Freiburg (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila).
OLASZ KUPA, elődöntő, első mérkőzés. Sport2 21:00 Juventus FC–FC Internazionale (kommentátor. Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri Dániel).
SPANYOL KUPA, elődöntő, visszavágó. AMC Mikro (felv.  Sport1 23:00) Athletic Bilbao–CA Osasuna (kommentátor: Gyulai Miklós)