Clayton telhetetlen: utolérné MVG-t • SportTV

Clayton telhetetlen: utolérné MVG-t

2023. 04. 13. 11:23    
Olvasási idő: 2 perc

Jonny Clayton harmadikként tudott ismételni, azaz két minitornát nyerni a darts Premier League-ben az idén: A walesi játékos ezzel utolérte honfitársát, Gerwyn Price-t és Michael van Gerwent, a PL hatszor megkoronázott királyát. Ám MVG a kettő után rátett egy harmadikat is, Dublin és Exeter után Liverpoolban is győzött. Adva van tehát a cél Jonny számára…

"Menj, Johnny, menj" – mondja a walesi klasszis bevonuló zenéje. És Johnny egyelőre megy is – rendületlenül… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A pazar formában lévő Jonny Clayton a vb-címvédő Michael Smith-szel csap össze a 11. este negyeddöntőjében a Brighton Centerben. Az elmúlt két hétben új lendületet adott idei szereplésének, egymást követő győzelmeket ünnepelhetett Brightonban és Birminghamben, ezekkel egészen a harmadik helyig tört előre. Múlt csütörtökön legyőzte Nathan Aspinallt, Van Gerwent és Peter Wrightot, hogy megszerezze a zsákmányt West Midlandben. Ezzel kétpontos előnyt szerzett éppen Smith és Aspinall előtt a májusi négyszemélyes playoffba jutásért folyó versenyfutásban.
„Nincs nehezebb, mint éppen a világelsővel játszani, de ha be akarsz kerülni a legjobb négy közé, akkor a legjobb játékosokat kell legyőznöd. Fantasztikus újra látni magamat a legjobb négy között, miután két hete még a hetedik helyen álltam. Ez a mostani hely az, ahol a döntő éjszakán is szeretnék lenni. A szezon első felében semmi sem a kedvemre történt. Még mindig nem a legjobb dartsomat játszom, de túljutok a meccseken, és ez az, ami számít. Bízom benne, hogy bejutok a rájátszásba, de ez továbbra is nehéz feladatnak látszik. Azt hiszem elég jó vagyok, hogy ott kólegyek, de mind a nyolc játékos ugyanezt az álmot kergeti” – mondta a 48 áves walesi játékos, aki két éve megnyerte az alapszakaszt.
Smith 6–1-es vereséget szenvedett Wrighttól Birminghamben, de húsvéthétfőn a Német Darts Nagydíjon megszerezte hatodik European Tour-tornagyőzelmét.

Peter Wright eközben múlt csütörtöki teljesítményére építene, mivel a jó formában lévő Gerwyn Price-t is legyőzte, és bejutott a döntőbe, első ízben a szezonban. Az újjáéledő skót az 5. helyezett Nathan Aspinall ellen kezd Brightonban, hogy megőrizze vékonyka playoffreményeit. Csak egyetlen győzelmet aratott az első kilenc versenynapon annak ellenére, hogy tízpontos a hátránya a negyedik mögött, nem hajlandó feladni egy éles fordulat reményeit.
„Azt hittem a múlt héten és a megelőző héten, hogy még bejuthatok a rájátszásba” – szögezte le a kétszeres világbajnok, aki tizedszer szerepel a Premier League-sorozaton. „Csak be kell kattannia és remélhetőleg ezen a héten be is kattan. A múlt hét pozitív volt. A Premier League-formám nem volt jó, ezért kellett egy-két győzelem. Nem számítottam arra, hogy legyőzöm Gezzyt, mert a csúcsformája közelében játszik, de kockáztattam, és bejött, még őrizhetem a reményeimet. Azt hiszem, ez fordulópont lehet nekem. Úgy gondolom, a többi srác, ki ezután játszik velem, kicsit óvatosabb lesz ahelyett, hogy megpróbálna letarolni” – nyilatkozta az extravaganciájárol (is) elhíresült Snakebite.

Az est nyitó mérkőzésén a liga éllovasa, Michael van Gerwen Dimitri Van den Berghgel játszik afféle németalföldi rangadót. A belga három egymást követő negyeddöntős vereség után megállítaná negatív sorozatát. Van Gerwen 12 hónappal ezelőtt tornagyőzelmet ünnepelhetett Brightonban, elképesztő rekordot mondhat magáénak VDB ellen: 18 meccsükből 17-et meg tudott nyerni, beleértve az idei PL-ben megvívott két csatát is.

A győztes az elődöntőben Chris Dobey vagy Gerwyn Price ellen küzd meg. Price továbbra is ötpontos hátrányban van Van Gerwen mögött a második helyen, míg az újonc Dobey a 6. helyről szeretne egy kissé előbbre lépni. Pedig a múlt héten 106 fölötti átlagot dobott, de azzal is alulmaradt MVG elleni mérkőzésén.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2003, A TIZENEGYEDIK NAP MŰSORA

Negyeddöntő
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Michael VAN GERWEN (holland)
Chris DOBEY (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Peter WRIGHT (skót)–Nathan ASPINALL (angol)
Jonny CLAYTON (walesi)–Michael SMITH (angol)
Elődöntő
VAN DEN BERGH/VAN GERWEN–DOBEY/PRICE
WRIGHT/ASPINALL–CLAYTON/­SMITH
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)      

+

AZ ÁLLÁS A 10. FORDULÓ UTÁN

DARTS PREMIER LEAGUE, Brighton, Brighton Centre. Sport1 20:00 a tizenegyedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)