Mennyit ér a „hazai pálya” Mighty Mike-nak? • SportTV

Mennyit ér a „hazai pálya” Mighty Mike-nak?

2023. 04. 19. 22:50    
Olvasási idő: 3 perc

A 12. Premier League-est következik – Rotterdamban. Egyetlen holland lévén a mezőnyben, a hatszoros bajnok, idén háromszoros fordulógyőztes, a táblázatot vezető Michael van Gerwen ígérkezik az egyértelmű főszereplőnek…

Hiába öltözik narancssárgába Price, a rotterdami közönség azért Van Gerwené, s ilyen ünneplést szeretne… (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Nyilvánvalóan a vélhetően telt házas Ahoy Arena közel 11 ezres publikumának túlnyomó többsége a tar holland zseni sikeréért szorít majd. A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen két pont előnnyel vezet a szintén háromszoros minitornagyőztes Gerwyn Price előtt, s továbbra is az az első kitűzött célja, hogy kilencedszer is megnyerje a liga alapszakaszát. A hazai szupersztár a liverpooli 6. este óta nem nyert forduló, s abban reménykedik, a publikum támogatásával ismét visszatalál a győzelem ösvényére.
„Mindig jó hazai közönség előtt játszani. Ez ugyan extra nyomással is jár, de feltétlenül plusz örömérzettel is. Volt jó néhány feltámadásom és számos jó játékom is az idényben. Elég kitartó voltam., de ez kell is, hiszen a Premier League nem sprintverseny, hanem igazi maratoni. Fantasztikus lenne itt nyerni, de ügyelni kell, hogy két lábbal a földön álljak, be repítsen el a hangulat. Jól érzem magam, megfelelő a komfortérzetem, azt hiszem, csodálatos este lesz” – fejezte be előérzeteinek összefoglalását MVG, aki a negyeddöntő utolsó mérkőzését játssza majd Nathan Aspinall ellen.

A kiváló formában lévő Gerwyn Price keresztülhúzhatja Van Gerwen számításait, igaz, csak a döntőben találkozhat a csúcsfavorittal, mert más elődöntőágon vannak. Először azonban Michael Smithen kellene túljutnia, csatájuk egyben a múlt heti brightoni döntő megismétlése is lesz. A Jégember szenzációsan játszott a déli parton, egy 115-ös és egy 108-as átlagú győzelem után a fináléban 6–3-mal múlta felül a regnáló világbajnokot.
Smith is élvezte a győzelmeket Brightonban, megverte sorrendben egymás után Claytont és Wrightot, az azt megelőző hét berlini döntőseit, s a szerzett három ponttal fel is ugrott a táblázat harmadik helyére. Bár Price telve van önbizalommal éppúgy, mint máskor: „A legjobb helyzetben és a legjobb formában vagyok, amiben valaha is voltam a Premier League-ben, szóval jól állnak a dolgaim. Továbbra is jól kell játszanom és gondoskodnom kell arról, én jussak legelőször a rájátszásba, de Michaelt is üldözöm a legjobb helyért. Öt hét van hátra, tovább kell koncentrálnom. Vagyon várom Rotterdamot. Különleges narancssárga pólót fogok viselni, remélem, tetszik majd a holland szurkolóknak” – fogalmazta meg reményeit a walesi bajnok.

A belga Dimitri Van den Bergh célja, hogy lángra lobbantsa rájátszási reményeit, amikor barátjával és patrónusával, Peter Wrighttal találkozik a csütörtöki utolsó előtti negyeddöntőben. Wright két héttel ezelőtt bejutott a birminghami 9. este döntőjébe, majd a múlt heti drámai negyeddöntőben 0–4-ről nagyszerűen visszatért Nathan Aspinal ellen.Van den Bergh remekül kezdte az idei roadshow-t, de négy egymást követő vereség után Rotterdam felé veszi az irányt, de nyolc ponttal elmarad az első négy helytől. A belga élversenyző azonban megnyerte kettejük  előző Premier League-találkozóját a glasgow-i harmadik napon, s most reménykedik benne, hogy Rotterdamban ismételni tud. „Játszottam itt 2019-ben, amikor még beugró voltam, és ez micsoda élmény volt” – emlékszik VDB,  aki döntetlent játszott (akkor ez még lehetséges volt) James Wade-del.
„Szó szerint narancstenger volt, rengeteg támogatást kaptam, és nagyon jól éreztem magam odafent, szóval a terv az, hogy ezt a remek élményt felidézzem, és szerezzek pár győzelmet. A legjobbak legjobbjai ellen játszol. Valamiért Premier League-nek hívják. Téged kiválasztanak az elit tagjává, és meg akarod mutatni, miért vagy az. Ebben a pillanatban valami nincs meg, de tovább fogok ásni, és nem adom fel, mert néhány hét múlva minden megváltozhat” – bizakodott Dimitri.

Az est nyitányán Chris Dobey a 2021-es bajnok Jonny Claytonnal mérkőzik meg, aki a múlt heti brightoni negyeddöntőbeli kiesést követően a negyedik helyre csúszott a tabellán. Jonny előtte a legjobb négy közé katapultált a berlini és birminghami győzelmekkel a kilencedik, illetve a tizedik éjszakán, mivel sorozatban harmadik éve célul tűzte ki a rájátszásba való bejutást. Dobey eközben a 8. forduló óta nem nyert, annak ellenére, hogy az elmúlt két hétben 106 és 103-as átlagot ért el, de kikapott Van Gerwentől és Price-tól.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGIE 2023, A TIZENKETTEDIK NAP MŰSORA

Negyeddöntő
Chris DOBEY (angol­)–Jonny CLAYTON (walesi)
Michael SMITH (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Peter WRIGHT (skót)
Michael VAN GERWEN (holland)–Nathan ASPINALL (angol)
Elődöntő
DOBEY/CLAYTON–SMITH/PRICE
VAN DEN BERGH/WRIGHT–VAN GERWEN/ASPINALL
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(Minden mérkőzés az egyik játékos 6. győztes legjéig tart)

ÁLLÁS A 11. FORDULÓ UTÁN 

DARTS PREMIER LEAGUE,  Rotterdam, Ahoy Arena. Sport1 20:00 a tizenkettedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)