Élesedik a playoffverseny • SportTV

Élesedik a playoffverseny

2023. 04. 27. 10:10    
Olvasási idő: 3 perc

A tizenharmadik játéknapra nagyjából három részre szakadt a Premier League mezőnye. Az élen Price és Van Gerwen viaskodik az alapszakasz-győzelemért, mögöttük hárman – a két jobbik angol és a másik walesi – a maradék három dartsos meg részsikerekért, egy-egy estés győzelem 10 ezer fontos bónuszért, no meg az önbecsülésért küzd a rájátszás előtt még hátralévő négy éjszakán.

Nathan Aspinall ha már felkapaszkodott a harmadik helyre, ott is maradna… (Fotó: Getty Images)

Nathan Aspinall lendületet vehet a szenzációs rotterdami siker után, amellyel felugrott a playoffért versengő trió élére. A jelenlegi legjobb angol a belga Dimitri Van den Bergh ellen kezdi meg 12. minitornáját Nyugat-Yorkshire központjában, miután múlt csütörtökön hatodikként ünnepelhetett részgyőzelmet, már csak VDB-nek és a kétszeres világbajnok Wrightnak sincs egyetlen esti diadala sem. A PL korábbi másodikja a nagy esélyes Van Gerwen után éppen a belgárt verte meg az elődöntőben az előző héten, majd a fináléban a címvédő világbajnoknál bizonyult jobbnak. Eközben Van den Bergh véget vetett a négy egymást követő negyeddöntős bukássorozatának, de az Aspinell elleni elődöntő elvesztése is  8 pontos hátrányba juttatta az utolsó még playoffhelyen álló versenyhöz, Claytonhoz képest. A stockporti csillag tovább növelné saját ráétszáseséyeit, ha egymás után harmadszor is jobbnak bizonyulna a belgánál, s úgy véli, az Ahoy-beli győzelem szezonmeghatározónak is bizonyulhat.
„Nagy teljesítményre volt szükségem. Ezzel voisszakerültem a versenybe, most a többiek üldöznek engem, és nem én őket. Annyira keményen dolgoztam. Változtattam valamicskét hogy megtaláljam azt, amit meg kellett találnom, hog0 nyugodt maradjak a kulcshelyzetelben és ez Rotterdamban sikerült is. Mindig abban a hitben voltam, hogy tornákat tudok nyerni és fordulókat is a Premier League-ben, de a brightoni este után nem gondoltam, hogy visszakerülök a színpadra, Pedig elég vacakul voltam. Az emberek talán nem is hinnék, min mentem keresztül az elmúlt két-három hónapban – cudar kemény volt… Egyértelmű hibák voltak a játékomban, de olyan emberekkel dolgozom, akik segítenek a korrekcióban” – zárta kis visszapillantóját a rotterdami bajnok.

Gerwyn Price viszont azon dolgozik, ha már sikerült megelőznie éppen „hazai pályán” Van Gerwent, akkor meg is maradna az élen. Ehhez azonban honfitársát, Jonny Claytont kellene most az első körben megvernie, amely nehéz feladat, mert csapatvilágbajnok társ már nyert két egymást követő fordulót nem is olyan régen, három és két héttel ezelőtt. Ha netán három győzelmet is aratna, jó esélyes lenne az alapszakaszsikerre is, s pályafutása során először jutna be a PL négyes döntőjébe. A Jégember győzelmet ünnepelhetett Cardiffban, Birminghamben, Newcastle-ben és Brightonban is, így már 12 pnt az előnye az ötödik Michael Smith előtt négy éjszakával a csoportköre vége előtt.
A két walesi egyébként az elmúlt hat estből együtt ötöt nyert, Clayton egymás után győzött Berlinben és Brightonban, azaz tulajdonképpen dominálják a csoportkör második felét eddig. A 2021-es bajnok negyedszer egymás után szeretne eljutni a playoffba, de Price mind a négy sikere a hetedik hét óta következett be.

A regnáló bajnok Michael van Gerwen természetesen szintén mag akarja tartani final four-helyét, a negyeddöntőben a 2017-es második, most azonban jelentős hullámvölgyben lévő Peter Wrighttal mérkőzik meg, aki Leedsben már matematikaikóla is elbúcsúzhat továbbjutási reményeitől. MVG elvesztette vezető helyét Rotterdamban Aspinalltól elszenvedett vereségével, de eltökélt szándéka, hogy visszatérjen a győzelem ösvényére a First Direct Arenában.
„Volt néhány jó javításom, néhány jó játékom, egész kiegyensúlyozott voltam” – értékelt MVG, aki az első tíz éjszaka után nyolcszor vezette a táblázatot.  „Élesnek kell maradni, mert a Premier League nem sprint, hanem inkább maratoni. A fő cél az, hogy biztosan bejuss a rájátszásba, s azt hiszem, már benn vagyok. A tabella élén zárás azt mutatja, hogy igazán következetes voltál és te voltál a legjobb játékos tizenhat hét alatt. Természetesen az élen akarok végezni, de nem a rekordokra hajtok – mondta a sorozat legtöbbszörös, hétszeres bajnoka.

 Az est első meccsét két honfitárs játssza, a világbajnok Michel Smith és a Masters bajnoka,  Chris Dobey. Mindkét játékos a rotterdami első körös kudarc után javításra készül. Smith a második forduló óta először csúszott ki az első négyből Aspinall hollandiai hőstette következtében, annak ellenére, hogy két hete bejutott a brightoni 11. hét döntőjébe. Dobey álma, hogy megállítsa hármas vereségsorozatát, bár legutóbbi három televíziós meccsét megnyerte Smith ellen, beleértve az idei PL mindkét összecsapását.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2023, A TIZENHARMADIK NAP MŰSORA

Negyeddöntő
Michael SMITH (angol)–Chris DOBEY (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Peter WRIGHT (skót)
Gerwyn PRICE (walesi)Jonny CLAYTON (walesi)
Nathan ASPINALL (angol)Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Elődöntő
SMITH/DOBEY–VAN GERWEN/WRIGHT
PRICE/CLAYTON–ASPINASLL/VAN DEN BERGH
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzéseket az egyik fél hatodik győzelméig játsszák, a pontozás: a győztes 5, a döntős 3, az elődöntősök 2-2 pontot kapnak, a negyeddöntő veszteseinek nem jár pont.)    

ÁLLÁS A 12. FORDULÓ UTÁN

DARTS PREMIER LEAGUE, Leeds, First Direct Arena. Sport1 20:00 a tizenharmadik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)