Angol háziderbi a rájátszásért • SportTV

Angol háziderbi a rájátszásért

2023. 05. 04. 08:59    
Olvasási idő: 2 perc

Angliában marad a darts PL, a 14. minitornát Manchesterben rendezik. A három angol játékos közül az újonc Chtis Dobey az alsóházban harcol egy jobb helyezésért, a két nagymenőnek, a regnáló világbajnok Michael Smithnek és a kétszeres vb-elődöntős Nathan Aspinallnak az útja meglehet egymáson keresztül vezet Londonba az O2-be…

Az angol házirangadó győzutese alighanem már a playoffban érezheti magát, persze egy-két további győzelem nem ártana az AO Arenában (Fotó: pdctv.com)

Nathan Aspinall és Michael Smith azonos pontszámmal áll a két gyengébb továbbjutó helyen a táblázaton. A világbajnok második minitorna-győzelmét ünnepelhette a múlt héten, ezzel éppen Aspinallt előzte meg a harmadik helyen, miután a stockporti sztár egy héttel korábban Rotterdamban diadalmaskodott. Aspinall három hellyel áll az ötödik Clayton előtt a tabellán, a 2020-as másdoik helyezett pedig arra készól, hogy első ízben fellépjen Manchesterben Premier League-karrierje során. Smitht és Aspinallt egyetlen pont választja el egymástól, mindössze három hét van hátra az alapszakaszból, a St. Helens-i bajnok meg igyekszik megerősíteni playoff-helyét.
„Jól érzem magam. Most pole pozícióban vagyok a legjobb négyben” – jelentette ki a világbajnok, aki öt éve először van döntőt érő helyzetben. „A világbajnokság megnyerése és a bahreni győzelem óta a magam mércéje szerint gyenge formában voltam, de a múlt héten nagyon jól játszottam. Nagy győzelem volt ez nekem. Van még egy kötelező meccsen Manchesterben Nathan ellen, remélhetőleg megszerzem a győzelmet, ezzel kis rést csempészek kettőnk közé. Úgy érzem, most a helyemenn vagyok. Egyszer jutottam csak be a rájátszásba de a döntőben alulmaradtam MVG-től, aki szinte nevetségessé tett aznap este, szóval jó volna visszatérni oda és újra megpróbálni elnyerni a trófeát.

 Gerwyn Price ergy másik negyeddöntőben Michael van Gerwennel mérkőzik, azaz az aktuális első és második is összecsap ezen az estén. A walesi véglegesítette már a helyét a rájátszásban a múlt heti leedsi döntővel, MVG korai kiesésével pedig már négy pontra növelte előnyét a táblázat élén. A holland ebben az évben először kapott ki egymás után kétszer a negyeddöntőben, azaz maradt pont nélkül, Price pedig sorozatban hatodszor verte meg a Green Machine-t és tovább pályázik az első helyre.
„Tudom, az jár Michael fejében, hogy egy ideje nem vert meg. Korábban tizenkilenc vagy húsz alkalommal mindig kikaptam tőle, szóval ha sikerül túljutnom rajta, boldog leszek. A következő hetekben megszűnik a nyomás, de minden este van újabb tízezer font, ezért továbbra is szeretném megnyerni minden éjszakát és nyomás alatt tartani a többieket, akik még nem érték el a kvalifikációt. Jó érzés a tabella élén lenni, de őszintén szólva nem aggódom az első hely miatt. Csak arra vágytam, hogy bejussak a legjobb négy közé és remélhetőleg tovább is nyerhetek” – mondta a walesi szuperklasszis.

Az est nyitányán Peter Wright Jonny Claytonnal a birminghami 10. esti döntő megismétléseként tuva, hogy az esetleges vereség véget vet a rájátszásba jutás igen karcsú reményének.  A skót az elmúlt hetekben ígéretes jeleket mutatott, de az AO Arena felé tartva 13 ponttal van elmaradva a negyedik Aspinalltól, s mindössze kilenc pontot gyűjtött a gyengén sikerült idényben. Eközben walesi ellenfele kicsúszott a legjobb négyből, ám idénybeli harmadik tornagyőzelmével javíthat, ismét versenybe kerülve a final fourért

Kettejük csatájának győztese Chris Dobey-val vagy Dimitri Van  den Berghgel játszik az elődöntőben, ők ketten sem mondtak még le a továbbjutás reményéről. As első nap győztese, a teljes jogon újonc Dobey hét egymást követő negyeddöntős vereséggel ugyancsak visszaesett, egészen a 7. helyig, annal ellenére, hogy ezekből háromban (!) is 100 feletti körátlagot ért el. VDB mindössze két pontot szerzett ugyanezen idő alatt, bár a páros egyetlen idei PL-összecsapását megnyerte olyan mérkőzésen, amelyen mindketten 104-es átlag felett teljesítettek. Dobey a múlt héten az európai körversenyen 6–2-vel visszavágott a belgának – ezzel együtt a csütörtöki negyeddöntő vesztesének utolsó playoffálma is szertefoszlik.

A TIZENNEGYEDIK NAP MŰSORA 

AZ ÁLLÁS

DARTS PREMIER LEAGUE, Manchester, AO Arena. Sport1 20:00 a tizennegyedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Zigenhám Medárd)