Utolsó előtti erőpróba Sheffieldben • SportTV

Utolsó előtti erőpróba Sheffieldben

2023. 05. 11. 11:23    
Olvasási idő: 2 perc

Az alapszakasz utolsó előtti erőpróbája következik a 2023-as darts Premier League-sorozatban a sheffieldi Utilita Arenában. Ennyi forduló után már halmozódik az ismételt találkozók száma. Most például már a negyeddöntőben sor kerül az előző heti döntő „replikájára”, azaz vagy a világbajnok, vagy a hatszoros PL-győztes, ötödik alapszakasz-elsőségre törő Michael van Gerwen pont nélkül marad az este…

Nathan Aspinall csak győzelemmel maradhat versenyben a playoffért (Fotó:PDC/Lawrence Lustig)

Smith és Van Gerwen Manchesterben már csatlakozott Gerwyn Price-hoz, a trió már kivívta a  londoni O2-ben május 25-én rendezendő playoffban szereplés jogát. Már csak egy hely kiadó, arra meg két játékos pályázik, Nathan Aspinall és Jonny Clayton. A mezőny három további tagja, Dobey, Van den Bergh és Wright csak a 6-8. helyeket osztja el egymás közt a hátralévő két alapszakasz-minitornán.
Smith a szezon elején Glasgow-ban és Leedsben is nyerni tudott, a múlt héten  110-nél magasabb átlaggal győzött a döntőben Clayton ellen, 2018 óta először kvalifikálta magát a playoffba.
„Az elmúlt néhány évben a világbajnok nem jutott be a legjobb négy közé, úgyhogy túl vagyok azon, hogy ezen kelljen rágódnom” – mondta Smith, aki jelenleg a 3. helyen áll, öt ponttal lemaradva Price mögött. „Minden elromolhatott volna, ha veszítek Nathannel szemben. Lecsúszhattam volna az ötödik helyre, de most megnyugodhatok, amikor Sheffieldbe megyek. Kezdek jól lenni. Megnyertem a harmadik napot Glasgow-ban, majd hét-nyolc hétig küzdöttem, de jókor kezdtem beindulni. A kemény munka most újra kezdődik. Két hetem van, hogy felkészüljek a
rájátszásra, és remélhetőleg kész leszek.
Eközben Van Gerwen elkerülte a három egymást követő negyeddöntős kiesést az AO Arenában, legyőzve az aktuális listavezető Price-t, ám az elődöntőben kapitulált Smith ellen. A holland zseni ez elmúlt 10 szezonból nyolcszor megnyerte az alapszakaszt, esetleges sheffieldi győzelmével akár vissza is térhet az élre.
MVG vagy Smith Clayton vagy Van den Bergh ellen vívja az elődöntőt, a 2021-es bajnok célja harmadszor egymás után bejutni a legjobb négy közé. A walesi a múlt hónapban Berlinben és Birminghamben egymást követő két tornagyőzelemmel visszatért az élmezőnybe, majd Manchesterben Dobey és Wright legyőzésével visszatért a playoffot jelentő negyedik helyre. Véglegesítheti is döntős részvételét, ha megszerzi a győzelmet Sheffieldben, s közben Aspinall elveszti a negyeddöntőjét.
„A darts egy vidám, régi játék, mi mindannyian tudunk világszínvonalon játszani, ezért nem veszek semmit természetesnek. Nagyon lassan kezdtem az idén, de ez a két éjszakai győzelem óriási változást hozott, és visszahelyezett a versenybe. Először a saját munkámat kell elvégeznem, de ha Nathan holnap este kikap Gerwyntől, és én megnyerem a meccsemet Dimitri ellen, akkor biztosan ott leszek a fináléban. A múlt héten bejutottam a döntőbe Manchesterben, a hétvégén pedig jól játszottam az European Touron, így megnőtt az önbizalmam, és jól megy a dartsom. Ha játszom az igazi játékomat, jó esélyem van a sikerre” – értékelte helyzetét a walesi éljátékos.

Az ötödik Aspinallnak kis túlzással sorsdöntő meccse lesz a sheffieldi negyeddöntőben az éllovas Price-szal. Az idén négyszer küzdöttek meg egymással, mindketten két győzelmet arattak. Kettő ezek közül döntő volt, Cardiffban a walesi nyert, az angol a rotterdami fináléban vágott vissza, A Jégember egyelőre két pont előnnyel vezet és mindenképpen szeretne a sorozat történetének ötödik játékosa lenni, aki megszerzi az alapszakasz elsőségét.
Az Aspinall–Price csata győztese Dobey-val vagy Wrighttal mérkőzik meg. Az újonc angol és a sorozaton erősen alulteljesítő kétszeres skót világbajnok korábban csak egyszer játszotta PL-ben az évben, akkor Dobey sikerrel küzdött meg az egyébként 103-as átlagot produkáló, de rosszul kiszállózó Snakebite-tal. Az angol a múlt héten öt elbukott negyeddöntő után győzni tudott Van den Bergh ellen, ezzel meg is előzte a 6. helyen a belgát. Csak a tabella három éllovasának jobb a tornaátlaga Dobey-nál, aki nyolcból hat mérkőzést is elvesztett 100 körnél magasabb átlaggal. Wright tizedik PL-idényében egyetlen döntőbe tudott eljutni, 14 hét alatt mindössze öt mérkőzést sikerült megnyernie.

A NAP MŰSORA

AZ ÁLLÁS

PREMIER LEAGUE, 2023, Sheffield Utilita Arena. Sport1 20:00 a 15. forduló minitornája (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)