Az Inter őrizné késő tavaszi csúcsformáját • SportTV

Az Inter őrizné késő tavaszi csúcsformáját

2023. 05. 12. 22:44    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton két BL-elődöntős csatája között bajnokin lép fel mindkét milánói gigaklub. A minden tekintetben jobban álló Inter erősebb ellenfelet is kapott a Sassuolóban, azt a mérkőzést közvetítjük a Sport2-n élőben, s azzal foglalkozunk egy kicsit részletesebben is.

Dzeko és Lautaro alkotta az Inter támadóduóját szerdán a San Siróban. Változtat-e szombatra Simone Inzaghi? (Fotó: Getty Images)

Április 4. óta az egy nap híján eltelt 40 napban az Inter egyetlen meglepetésvereségen (Monza 0–1) kívül minden tétmeccsét figyelembe véve hétszer nyert és háromszor remizett, közben bejutott az Olasz Kupa döntőjébe, és jóval közelebb áll az isztambuli Bajnokok Ligája-fináléhoz is örök városi riválisánál. A San Siró-beli BL-csata aligha alakulhatott volna jobban a neroazzurrinak, legfeljebb azt sajnálhatja, hogy az első félidőben megroppantott Milant nem sikerült teljesen kiütnie a játékrész végére. A két veterán, Dzeko és Mihitarjan gólja mellett Calhanoglu telibe találta a kapufát, a Lautarónak megítélt 11-est visszavonatta a VAR – ezekkel akár K. O. is lehetett volna a szerdai találkozó vége.
Mindezekkel együtt az előny masszívnak mondható, de a keddi visszavágó előtt Inzaghi csapatának tovább kell szilárdítania helyét az ősztől is BL-t jelentő 2-4. helyek valamelyikén. Ez a pozíció aktuálisan a negyedik, két ponttal a Milan előtt, mindössze kettővel a rekordbajnok Juventus mögött, köszönhetően az elmúlt időszak nagy ívű formajavulásának. Ez a hullám azonban nem fedheti el az előző időszak rosszabb időszakait, hiszen a csapat az idényben már 11 vereséget szenvedett, ráadásul ebből ötöt otthon a San Siróban. Az aktuális ellenfél, a Sassuolo ellen utolsó 7 hazai találkozójukból csak kettőt nyertek meg a fekete-kékek, 2–1-re 2021 áprilisában.
Noha az elmúlt időkben jól szerepelt a San Siróban – a Milant például 5–2-re verte meg – , mindent egybevéve a Sassuolo leguóbbi 8 meccséből csak egyet tudott megnyerni az Inter otthonában. Az ellentétes párosításban Reggio Emiliában Dzeko duplájával az Inter győzött (2–1), ez az egyik volt a mindössze öt vereségből, amit a neroverdi a Mapei Stadionban elszenvedett. Idegenben azonban a Sassuolo nem kevesebb mint 9 kudarcot szenvedett el, főként a védelem bizonytalankodott sokat, a legutóbbi négy csatából egyet sem úsztak meg két kapott gólnál kevesebbel. Ha ez most ismét megtörténne, az a klub történetének legrosszabb futását jelentené, márpedig erre azért jócskán megvan az esély.
A két fontos BL-Madonnina között Inzaghinak valószínűleg törődnie kell a keddel is a bajnokin, így némi rotáció elkerülhetetlennek tűnik. Csak Skriniar hiányzik sérülés miatt, de Gosens és D’Ambosio is visszatért a csapathoz, és a legutóbbi edzéseket már a társakkal végezte, mindketten bevethetőek szombat este. A Lautaro, Lukakő duó brillírozik az elmúlt meccseken, de így is könnyen előfordulhat, hogy a belga izomember helyén egy másik argentin, Correa lesz Lautaro csatártársa. Brozovic szerdán csak csereként lépett pályára, most kezdhet, akárcsak a másik, Milan elleni később pályára lépő védő, Stefan de Vrij.
A Sassuolo kétmeccses eltiltását követően visszakapja első számú csatárát, Andrea Pinamontit, aki amúgy hivatalosan az Inter tagja, így nevelőegyesülete ellen kezd. A francia csatár Defrel ezzel kiesik a kezdőből, a vendégek csatártrióját Bajrami és Laurentié mellett Berardi alkotja, aki Griezmann mellett a másik játékos az európai öt topligában, aki 2023-ban legalább 6-6 gólt szerzett és gólpasszt adott. A 8-szor betaláló, 6 asszisztot bemutató csatár lehet a harmadik játékos a Serie A-ban Ciro Immobile és Lautaro Martínez után, aki négy egymást kövező idényben is kétszámjegyű gólt jegyez a legfelső olasz bajnoki osztályban. Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Négy egymást követő győzelem után a legutóbbi 8 találkozójukból csak egyet tudott megnyerni a Sassuolo az Inter ellen (2 d., 4 v.), azon az egyen 2–0-ra győzött 2022 februárjában. 2. Az Inter az egyetlen csapat, amely legalább 5 gólt ért el minimum 16 érintéses passzsorozat után ebben az idényben. Kettő ezek közül a legtöbb érintéses két találat volt, benn a rekord góllal, amelyet 47 Inter-labdaérintés után lőtt Dimarco a Roma kapujába. 3. Április eleje óta nincs játékos a ligában, akinek több gólhoz volt közvetlen köze, mint Inter csatárkettősének, Romelu Lukakunak ( 3 gól, 4 gólpassz) és Lautaro Martíneznek (5 gól, 2 assziszt).

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

SALERNITANA–ATALANTA

+ Abból a 14 meccsből, amelyet a Serie A-ban, B-ben és a Coppa Italiában vívtak egymással, a Salernitana egyetlenegyet sem nyert meg. Az Atalanta 7-szer győzött, beleértve a fordított párosítás bergamói 8–2-jét (!) is. = Az Atalanta legutóbbi 9 mérkőzése mindegyikén kapott legalább egy gólt, ilyen hosszú hasonló sorozata még sosem volt a csapatmnak Gasperini irányítása alatt. o Krzysztof Piatek a múlt héten betalált az Empoli kapujába, véget vetve 184 napos gólcsendjének. A lengyel csatár egymást követő két meccsen legutóbb 2022 februárjában volt eredményes, amikor második gólját szerezte meg az Atalanta ellen. + Ademola Lookman már 13 gólos az idényben, hatot ebből (43%) a második félidők első negyedórájában szerzett, beleértve a salernóiak elleni előző meccsen elértet is, ezzel minimum hárommal több gólt jegyez ebben a periódusban, mint bármely más játékos a 2022–23-es idényben.

SPEZIA–MILAN

+ A Spezia és a Milan egyszer sem remizett hat egymás elleni mérkőzésükön, négyser győztek a vörös-feketék (3 bajnoki, beleértve a fordított párosítást novemberben és egy Coppa Italia) és kétszer a Spezia (mindkétszer a Serie A-ban). = Csak 46%-át szerzete idénybeli pontjainak ebben a naptári évben a Milan (28/61), ez a legalacsonyabb részarány az összes élvonalbeli klub közül. o M’Bala Nzola legutóbbi három mérkőzésén eredménytelen maradt, a csatár ebben az idényben egyszer sem marad négy egymást követő találkozóján góltalan ennem az idényben.  + Théo Hernandez négy gólt szerzett már az idényben, amióta a Milanban játszik (2019–20) a francia a legeredményesebb védőjátékos az egész ligában labdavezetést követően szerzett gólokból.

SERIE A, 34. forduló. AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 2:00) UC Salernitana 1919–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard); AMC Mikro 18:00 (felv. Sport1 4:00) Spezia Calcio–AC Milan (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45 FC Internazional–Sassuolo Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)