A meglepetéssiker bentmaradást érne… • SportTV

A meglepetéssiker bentmaradást érne…

2023. 05. 21. 12:38    
Olvasási idő: < 1 perc

Utolsó előtti mérkőzését játssza válogatottunk a jégkorong elit-vb tamperei A-csoportjában. Bár az aktuális ellenfél, Németország inkább az erősebb ötbe számít, amelytől a pontszerzés a bravúr kategóriájába tartozna, az esetleges szuperbravúr még jobban jövedelmezne: egy normál játékidős, három pontos siker csaknem biztosan garantálná a jövő évi elit-vb-s tagságot…

A favorit németek csak kínnal-keservvel tudték megverni az osztrákokat. Hátha a mieinket nem is tudják!... (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A bevezetőben emlegetett esetben – játsszunk el a gondolattal, olyan jólesik – 5 pontos lenne együttesünk, az osztrákok pedig akár le is győzhetnék hétfőn a mieinket, behozni már nem tudnák az előnyt. Egy esetleges kétpontos sikerrel is jó pozícióba kerülnénk, de „sima” (kétcsapatos) és hármas holtverseny is kialakulhatna…
… de ne menjünk ennyire előre! Mert a valós erőviszonyok alapján a három nagytól egyaránt kikapó, de azóta a kisebbek ellen kettőből két győzelmet arató, soraiban három stabil NHL-játékost is felvonultató németek lényegesen esélyesebbek a mieinknél, ők amúgy a franciák ellen fejezik be a csoportkört hétfőn.
Apropó, franciák, korábban legyőzött ellenfeleink vasárnap este a továbbra is százszázalékos amerikaiakkal játszanak ugyanannyi vagy egy kicsit kevesebb eséllyel, mint a mieink délután a németekkel. (Természetesen azt a mérkőzést is élőben közvetítjük.)

Kapcsolódó

Magyar–német hokimúlt

Maguk a számok is sokat elárulnak az esélyekről. A 20 eddigi német–magyar csatából egyetlenegyet nyertek meg a mieink, 15-ször a németek voltak a jobbak, 4 döntetlen született, a mieink 29-szer a németek 62-ször találtak a másik kapujába.  nyitány az 19433-as vb-n volt, akkor 4:0-ra kapott ki együttesünk, a világháborúig eltelt tő évtized alatt két szűk egygólos vereségek is akadtak, meg egy döntetlen (2:2) is a londoni tornán 1937-ben. A modern kori három elit-vb mindegyikén összekerültünk velük. 2009-ben Klotenben 1–2, 2016-ben Szentpétervárott 2–4 lett a vége. Csak a világbajnokságokon a balansz: 7 összecsapás, egy döntetlen, 6 vereség, 8–21-es korongkülönbség.

JÉGKORONG-VB, csoportkör. A-csoport, Tampere. Sport2 14:45  Németország–Magyarország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Gallai „Galuska” László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Gebei Péter és Szélig Viktor); Sport2 19:15  Egyesült Államok–Franciaország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)