"Büszke vagyok, hogy ezt az életpályát csaknem tizenöt éve előre láttam, és szívből gratulálok!" • SportTV

„Büszke vagyok, hogy ezt az életpályát csaknem tizenöt éve előre láttam, és szívből gratulálok!”

2023. 05. 25. 12:13    
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 2023-ban Gyulai István-díjjal jutalmazta Takács Ritát. A díjátadón a Sport TV főszerkesztője, Máté Pál méltatta a műsorvezetőt. Alább olvashatják a teljes beszédet. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 2023-ban Gyulai István-díjjal jutalmazta Takács Ritát. A díjátadón a Sport TV főszerkesztője, Máté Pál méltatta a műsorvezetőt. Alább olvashatják a teljes beszédet.

Takács Rita és Máté Pál Szöllősi György, Mravik Gusztáv és Gyulai Márton társaságában. (Fotó: MSÚSZ/Cseh Peter)

Azt el sem lehet képzelni, hogy egy lány, egy csaj, egy feleség, egy édesanya milyen nehéz helyzetben van, ha sporttévézéssel foglalkozik. Mit keres ott? Mit okoskodik? Csakazértis?? Ezer kérdés vetődik fel a tévénézőben, és a jóindulat messze nem az első, ami felsejlik ezek mögött a dobozos sörrel a kézben feltett kérdések mögött. Szóval itt az esélyek egyáltalán nem a kísérletező kedvű hölgyek mellett szólnak. Olyasmi lehet, mint remegő kezű fiúként elindulni egy matyó hímzőversenyen…

De, mint az élet minden területén, itt is voltak és vannak úttörők, akik szorgalommal, extra kitartással, nem törődve a fájdalmas ellenállással, kitaposták/kitapossák az utat a későbbi generációknak. Csisztu Zsuzsa, Mérei Andrea, Horváth Mariann vagy Fazekas Bözsi már megtette ezt. Hozzájuk csatlakozik most mai főhősnőnk, aki hol elsöprő szélvész, máskor maga a megtestesült nyugalom a munkájában, nem mellesleg háromgyermekes édesanya, futballrajongó, riporter, műsorvezető, vagy ahogy Pajor-Gyulai Laci írta róla a Magyar Nemzetben: az ország talán leghíresebb „futball-ladyje”

Réges-régen – na jó, nem túlzok, inkább pár évvel ezelőtt – szakmai gyakorlatra jelentkezett a Sport TV-be, és valamilyen csoda folytán be is került a szerkesztőségbe. Teniszműsorokat szerkesztett Rochy Zoli szárnyai alatt vagy mellett, s ha a mentor néha napján (munka közben) megpihent, hát ő vette saját kezébe az ügyeket, és meg is oldotta őket hiba nélkül. Azután lejárt a gyakorlati ideje, de mégis maradt. Talán túlzottan is megszerette, amit csinált, pedig pénzt akkor még nem kapott érte. 2009-ben befejezte a főiskolát. Kérdezte, most mi lesz, én pedig éreztem, hogy nem engedhetem el azt a csajt (bocsánat, fiatal hölgyet) aki már addig is annyi mindent bizonyított. Műsorokat szerkesztett, majd riporterkedett, élő focimeccseken is!

És milyen az élet, már akkor sem kezdte ki őt ez a kevéssé befogadó közeg, ami sok mindent megmutatott a tehetségéből. Alázata, szorgalma, szakértelme átsegítette a kezdeti problémákon, és mindenki fénysebességgel fogadta el a nemrég felbukkant kedves kislányt, aki okosan, hozzáértőn és empatikusan kérdezett. És még csak ezután jött a hatalmas filmstúdiókat is megtöltő élő show, a Harmadik Félidő, aminek ő lett az egyik háziasszonya, de ez sem fogott ki rajta! A labdarúgásban élők respektálják, a nézők szeretik, a kollégák elismerik makulátlan felkészültségét. Büszke vagyok, hogy ezt az életpályát csaknem tizenöt éve előre láttam, és szívből gratulálok, nemcsak a mai ünnephez, hanem minden eddigi munkanaphoz is!

2023-ban az MSÚSZ egyik Gyulai István-díjasa Takács Rita!