Írja vajon tovább a csodát a Boston Celtics? • SportTV

Írja vajon tovább a csodát a Boston Celtics?

2023. 05. 27. 14:26    
Olvasási idő: 2 perc

Két napja azt mondtuk, minimális esélye van a Celticsnek fordítani 1-3-as hátrányból. Most, hogy már 2-3 az állás, ez a minimálisnál egy picit több lett ismét. A Nuggets meg közben készülget a június elsejei döntős rajtra.

Tatum és Butler óriási párharca zajlik. (Fotó: Getty Images)

Két napja viccelődgettünk, hogy a Boston Celtics szurkolói a lehetetlennél picit több esélyben bizakodhattak a 0-3 után kialakult 1-3-as állás miatt. Nos, a tamáskodók megkapták a magukét, hiszen a Celtics nyerni tudott az ötödik meccsen is 110-97-re. Az állás így most 3-2 a Miami Heat javára.

Abból a cikkből azt az egyet kihagytuk, hogy 150-0 az összesített mérlege azoknak a csapatoknak, akik valaha 3-0-ra vezettek az NBA rájátszásában, de azt nem említettük meg, hogy három csapat vissza tudott kapaszkodni 0-3-ról 3-3-ra, de mindhárom esetben elbukták a hetedik meccset. Ez a három csapat pedig az 1951-es New York Knicks, amely a döntőt bukta így el a Rochester ROyalsszal szemben, az 1994-es Denver Nuggets, amely a Utah Jazz ellen visszajött 0-3-ról, de nem jött össze a bravúr számára. Tegyük hozzá, hogy az a Nuggets nyolcadikként jutott a playoffba, és az első körben 0-2-es hátrányból fordítani tudott az alapszakaszt ligaelsőként záró Seattle Supersonics ellen. Legutóbb, a 2003-as Portland Trail Blazers kapaszkodott vissza a szakadék széléről, amikor 0-3-as hátrányban a negyedik meccs harmadik negyedében csinált egy 21-0-s futást a Dallas Mavericks ellen, és így nem söpörték ki. Aztán nyert még két meccset, de a hetedik meccsre elfogyott a szufla.

Amennyiben a Celtics ma éjjel győz a Miami Heat ellen, már eléri azt, ami ennek a három csapatnak sikerült, de nyilván ezt szeretné még felülmúlni. Ha pedig már elkezdtük a számolgatást,

annak az esélye, hogy egy csapat 2-3-ról nyerni tudjon egészen pontosan 16,08 százalék.

342-szer volt ez az állás az NBA rájátszások történetében, és 287-55 arányban azok a csapatok nyertek, akik előnyben voltak. A legutóbbi két alkalommal épp a Boston Celtics fordított 2-3-ról. Ugy pár nappal ezelőtt a Philadelphia 76ers ellen, illetve a 2022-es rájátszás második körében a Milwaukee Buckst győzték így le. Az NBA-ben eddig egyébként 15 csapat volt képes nyerni legalább két meccset az elbukott első három után, legutóbb 2022-ben a Toronto Raptors a Philadelphia 76ers ellen. Íme a teljes lista. 

A feladat és a cél ismeretében parázs hatodik meccsre számíthatunk Miamiból. A Sport1-en hajnali 2:30-tól élőben közvetítjük majd, de meg lehet nézni barátibb időpontban is felvételről. Lesz továbbá Alley-oop és NBA Action is a hétvégén. Június elsején (másodikán) pedig jön az NBA-döntő.

Alley-oop: május 27., szombat 19:45, Sport1 (élő)

Miami Heat – Boston Celtics: május 28., vasárnap 2:30, Sport1 (élő); 12:15, Sport1 (felv.)

NBA Action: május 28., vasárnap 17:00, Sport1

Trash Talk: június 1., csütörtök 18:00, Sport2 (élő)

NBA-döntő, 1. mérkőzés: június 2., péntek 2:30, Sport1 (élő); 12:30, Sport1 (felv.); 20:30, Sport2 (felv.)

A Nuggets közben csendben készül:

Miközben a Heat és a Celtics birkózik egymással, a Nuggets halálosan nyugodtan készül a döntőre. A denveri játékosoknak szabadnapja is volt, de erősítenek, gyógyulnak, és persze azért edzenek is. Jamal Murray (aki kanadai, ugye) még NHL-t is nézett a közelmúltban. Az edző, Michael Malone azt mondta, most már tényleg ne a Lakersről kelljen beszélnie, mert ők már pecáznak, míg a Nuggets NBA-döntőt fog játszani. Ez azért valahol jogos. Azt viszont még nem tudják, ki lez az ellenfél, és hogy hazai pályán (ha a Miami nyer) vagy idegenben (ha a Boston nyer) kezdik a döntőt.