Nyugat-kelet párharc a BL-döntőért • SportTV

Nyugat-kelet párharc a BL-döntőért

2023. 06. 17. 13:31    
Olvasási idő: 4 perc

Tizennegyedik alkalommal bonyolítják le a mai, négyes döntős rendszerben a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligáját állandó helyszínen, a kölni Lanxess Arenában. Az idei szupernégyest két-két nyugat- és kelet-európai együttes alkotja. A rekordbajnok, az elédkupa BL-lel együtt 11-szeres győztes Barca és a mindig esélyes, de eddig sosem győztes PSG (egy vesztes döntő) PSG alkotja a nyugati, a háromszoros kupavédő (két BEK-, egy final four előtt BL-siker), valamint az egy-egy győztes és vesztes FF-finálét felmutató Kielce a keleti kontingenst. Utóbbi a Veszprém „helyén” jutott az idei elitbe, a bakonyi együttes ez elmúlt évtizedben harmadszor kénytelen távol maradni a kölni csúcskvartettől. A párosítás: a két keleti a két nyugatival mérkőzik meg a vasárnapi döntőért.

Lesz-e ismétlés a BL-döntőben, azaz újra összecsap-e vasárnap a Barca és a Kielce a kupáért? (Fotó: ehf.eurohandball.com)

MAGDEBURG–BARCA

Ebben az idényben egyetlenegy csapatnak sikerült legyőznie a Basrcát: tavaly novemberben a Soper Globe (a tulajdonképpeni klubvilágbajnokság) döntőjében az SCM verte meg a katalán sztáregyüttest hosszabbításban 41–39-re. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy évvel korábban is a németek nyertek ugyanott, (33–28) az elmúlt két idénybeli három kudarcából kettő a németek által érte a Barcát. Az SCM 17 év után tért vissza a Bajnokok Ligájába. Tavalyelőtt megnyerte a az Európa-ligát, tavaly is eljutott a döntőig, azaz egyértelműem elfoglalta helyét ismét a kontinens csúcselitjében. Hihetetlen idényt futott, megverte a PSG-t, 7 góllal a Veszprémet, a  negyeddöntőben a Plock ellen szoros küzdelemben bizonyult jobbnak. Elvileg az „esélytelenek nyugalma” segíthet a keleti német együttesnek.
Néhány súlyos sérülésen is túl kellett tennie magát az idényben, északi klasszisai, Magnusson, Saugstrup,  később Kristjánsson is kidőlt a sorból, időleges kérdőjeleket rajzolva az FF-be jutásra. Ám ekkor előlépett Kay Smits, a holland jobbátlövő, aki átvette a vezér szerepet. Afféle „mesterkurzust” tartott a tavaszi szezonban, olyan csúcspontokkal, mint például a Plock elleni 14 gólos mérkőzés. Smits lehet, hogy a nyáron Flensburgba távozik, de mielőtt elhagyná 2021 óta szolgált klubját, még van egy küldetése…
Ahogy futballban a Real Madridnak, vagy vízilabdában a Reccónak, férfi kézilabdában a Barcának van a „génjeibe kódolva” a BL-győzelem. Olyanok a győztes hagyományai, hogy szinte lehetetlen megverni. A barátságos felkészülési meccstől a BL döntőjéig a Blaugrana mószere az, hogy győztesen hagyja el a pályát. Ebben a szezonban mindenki láthatta, amikor a Barca a sikerért küzdött Kielben, amikor szinten nem volt veszítenivalója. Vagy ahogy küzdött Kielcében, amikor vesztésre állt, nem volt hajlandó feladni akkor sem, amikor rossz helyzetben volt. A „győztes kultúra” mindig előbbre vitte a csapatot a fontos meccseken, a final fourban pedig igazán fontos meccsek vannak.
A Barca kapuját a világ legjobbjai közül két játékos védi. Míg Gonzalo Pérez de Vargas évek óta a Blaugranában a világelitbe tartozik, Emil Nielsen szeptember óta tartozik a csúcselithez. A dán kapus ebben az idényben lenyűgöző teljesítményt nyújtott, különösen a Kiel és a Kielce ellen a csoportkörben. Noha korábban már a Nantes-ban felhívta magára a figyelmet, úgy tűnik, hogy Katalóniában tovább fejlődött, főként kapuusedzőjének, Tommy Svenssonnal köszönhetően, Ha a Barca ismét nyer, Gonzalo és Emil főszerepet játszhat benne.
Az előző idény előtt egyetlen csapaznak sem sikerült a címvédés a final fourban, a Barca törte meg ezt az „átkot”. A sorozat teljes történetében egyetlen csapat tudott háromszor egymás után nyerni korábban – a Barca 1996 és 2000 között ötször. Egy mostani siker még mélyebbre vésné a klub nevét a BL történeti rekordjába…

 PSG–KIELCE

Talant Dujsebajev végtelen tapasztalatára és edzői zsenijére is szükség lenne ahhoz, hogy a Kielce kiüsse a PSG-t a nyeregből (Fotó: ehf.eurohandball,com)

Egy évvel ezelőtt Alex Dujshebaev hagyta ki a döntő 7 méterest, amely címvédővé tette a Barcát. A Kielce játékosai azóta többször elmondták, erősen kellett koncentrálniuk az idényben, hogy elfelejtsék, ami Kölnben történt és az aktuális ellenfélen jussanak túl. De a Veszprém elleni visszavágó utáni ünneplésen látszott, nem akarnak megállni az utolsó akadálynál.
A kispadról a lengyeleknél a világ egyik legsikeresebb edzője irányít, csalk Valero Rivera (6) szerzett több BL-trófeát Talant Dujsebajevnél (4). A korábban játékosként spanyol válogatott mester ebben az idényben bizonyította, hogy képes taktikai meglepetéseket okozni és új játékosokat is a rivaldafénybe állítani. Igen sok jó játékossal „gazdálkodhat” – fiai, Alex és Daniel, Igor Karacic, Andreas Wolff,  Arkadiusz Moryto és Arcjom Karaljok is jelen volt tavaly a kölni final fourban.
A Covid előtti időkben a Vardar – és persze a Veszprém – szurkolói teremtettek frenetikus hangulatot, a szkopjeiek két győzelemig juttatták kedvenceiket, a veszprémieknek eddig sajnos még nem sikerült – most a Kielce rajongói teremtenek kiváló atmoszférát.  Sárgába öltözve énekelnek a kölni dóm előtt, az igazi FF-hangulat egyik fontos elemét alkotva…

A PSG egyik kulcsembere Dainis Kristopans lehet, a lett óriás 2019-ben elnyerte a trófeát a Vardarral, csapattársa, Elohim Prandi szerint „akkor ő volt a világ legjobb játékosa”. Míg „Kristónak” időbe telt, hogy alkalmazkodjon Párizshoz, ebben az évadban nap, mint nap jól teljesít. Lövési kísérleteinek több mint 80 százalékát szerezte, ami messze a legjobb eredmény a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban az átlövők között. 80 szerzett góljával ő a második legjobb párizsi góllövő ebben a szezonban, anélkül, hogy egyetlen hétméterest lőtt volna. Lehet, hogy a nyáron Németországba távozik, de most igencsak motivált, hogy megnyerje a második Bajnokok Ligája-címét.

A PSG megmutatta rugalmasságát most is, pedig minden nyáron elterjed a hír: „A Paris nem lesz olyan erős, mint az előző szezonban, mert ez a játékos és ez a játékos távozott.” És minden szezonban a PSG továbbra is az EHF Bajnokok Ligája negyeddöntőjében van, és valódi esélye van a Kölnbe jutásra. Tavaly nyáron sem volt ez másképp, hiszen Vincent Gérard, Nédim Rémili és Benoit Kounkoud távozott. De Raúl González ragaszkodott a „fegyvereihez”, és olyan csapatot épített fel, amely ki tudott tenni magáért. A Telekom Veszprém, az SC Magdeburg és a THW Kiel sem tudta megállítani a csapatot, annak ellenére, hogy különböző időpontokban hiányoztak olyan kulcsjátékosok, mint Kamil Syprzak vagy Luc Steins. Nikola Karabatic már kiesett a szezon záró tornájáról, és Elohim Prandinak is ki kell szállnia. De számítani lehet arra, hogy a francia rekordbajnok ott lesz a végelszámolásnál.
Ahogy telik az idő, egyre csökken az esélye Nikola Karabaticnak, hogy négy különböző klubbal megnyerje a negyedik címet. A balátlövő ezúttal visszérgyulladás miatt nem tud segíteni csapatának, de társai kétségtelenül a bajnoki címmel akarják majd meglepni. Karabaticot februári sérülése óta minden hazai meccsen láthatták szurkolni a lelátón, és kétségtelenül Kölnben is a kispadok mögé ül majd, és csapattársai minden pozitív akció után ránéznek majd…

 FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, négyes döntő, Köln, Lanxess Arena. Sport1 14:30 SC Magdeburg–Barca (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1  17:30 PSG-Handball–Lomza Industria Kielce (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor és szakértő mindkét mérkőzésen: Borsos Attila és Császár Gábor)