A „keleti kérdés”: a Magdeburg negyedszer vagy a Kielce másodszor • SportTV

A „keleti kérdés”: a Magdeburg negyedszer vagy a Kielce másodszor

2023. 06. 18. 11:06    
Olvasási idő: 2 perc

Kölnben három esztendő után újra hazai együttesnek szurkolhatnak a hazaiak a Lanxess Arenában, a korábbi háromszoros győztes, a final four-érában újonc Magdeburg lesz az esti döntő egyik réstvevőve, a másik meg az eddig egyszer egyőztes, egyszer – tavaly – vesztes Kielce lép a pályára. Előtte még persze lejátsszák azt a párosítást is, amelyet előzőleg a döntőre jósoltak a szakemberek: a 11-szeres győztes Barca küzd meg az „örök lúzerrel”, a négyes döntős érában hatodszor fellépő ,de csak egy elődöntőt megnyerő, s a követő finálét elvesztő PSG-vel.

A csúcsfavorit Barca legyőzése után felteszi-e a koronát bravúros BL-comebackjére az SC Magdeburg? (Fotó: ehf.eurohandball.com)

BARCA–PSG

Miután egymás után kétszer is megnyerte a német bajnoki címet, s a hóükevésé fontos kupasorozatban, a Super Globe-ban  (a tulajdonképpeni klub-vb)  kétszer is legyőzte a Barcát, a legnagyobb presztízsű klubsorozatban is sikerólt letaszítania a trónról a BL-ben 25 mérkőzés után bukó katalán óriást. (Statisztikailag lebdarúgásban a 11-es párbajban eldőlő meccseket ugyan döntetlenként regisztrálják, de a kézilabdában többnyire győzelemként és verségként számolják el.) A 40–39-cel végződő (7-esek beszámítva) német–spanyol elődöntőhöz jóhasonló hatalmas csatában bukott az örök esélyes, de (eddig) sosem nyerő PSG is a Kielce ellen (25–24).

2013 óta a két együttes 9 BL-csatájából a Barca 7-et nyert meg, a PSG egyet, egyszer pedig remiztek. Kölnben, a négys döntőben ebből csupán egyszer találkoztak, a 2020 decemberi, „meghívásos” torna elődöntőjében a katalánok  37–32-re nyerték meg.

A párizsiak eddig négyszer küzdöttek meg a 3. helyért és mind a négy összecsapásukat megnyerték. A Barca háromszor játszott eddig bronzmeccset, legutóbb 2019-ben, kétszer megnyerte a „vigaszmérkőzést”, egyszer elbukta.
A PSG lengyelje, Kamil Syprzak (96 találat) továbbra is Emil Madsennel (107) áll haecban a gólkirályi címért, 11-szer kell betalálnia, hogy utolérje, eggyel tönnször, hogy meg is előzze a GOG dán klasszisát.

 MAGDEBURG–KIELCE

A Magdeburgé volt a szorosabb elődöntő, de a Kielcéé is torkollhatott volna 7-es párbajba, ha a lengyelek német kapusa, Andreas Wolff nem hárítja barvúrral az utolsó pillanatokban Elohim Prandi lövését.
A két csapar sosem találkozott még a Bajnokok Ligájában, premierjük tehát rögtön egy döntő lesz. Mindkét fél megnyerte korábban a BL-t, a Magdeburg 2002-ben, a Kielce 2016-ban (bár ne nyerte volna meg…), az SCM a jogelőd BEK-ben is kétszer a legjobbnak bizonyult (1978-ban éppen lengyel ellenfél, a Slask Wroclaw ellen, 1981-ben a jugoszláv színekben induló szlovén Slovan Ljubljana döntőbeli legyőzésével).
A Magdeburg lehet az első német győztes a Kiel 2020-as sikere óta, a Kielce viszont kiemelkedve a 16 egyszeres győztes (közte a Bp. Honvéd is) közül (a jogelőd BEK-et is ide számítva) csatlakozhatna a 7 eddigi kétszeres trófeabirtokoshoz (Zagreb, Steaua Bucuresti, Frisch auf Göppingen, Metaloplasztika, Grosswallstadt, Montpellier, Vardar Szkopje)
A Magdeburgnak az elődöntővben vállsérülést szenvedő, az idényben korábban is sérülés miatt sokat kihagyó Gísli Kristjánsson nélkül kell játszania.
A lengyelek legjobb gólszerzője Arkadiusz Moryto (95 találat) 12 góllal van elmaradva a BL-góllista éllovasától. Emil Madsentől.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ, Köln, Lanxess Arena. Sport1 15:30 Barca–Paris St.-Germain Handball a 3. helyért (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Petur András); Sport1 17:15 SC Magdeburg–Lomza Industria Kielce döntő (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András szakértő, ill. szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 20:00 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)