MVG „fájdalmas” győzelemhalmozásra készül • SportTV

MVG „fájdalmas” győzelemhalmozásra készül

2023. 07. 15. 00:04    
Olvasási idő: 3 perc

Ha elfogadjuk az alaptételt, hogy nagy dartstornák vitathatatlan legnagyobbika a világbajnokság, a többi major verseny közül is kiemelkedik a World Matchplay, ha másért nem, múltjának patinája miatt. A viadalt első ízben 1994-ben rendezték meg, azaz harmincadik alkalommal feszül egymásnak ezúttal a világ 32 legjobb dartsjátékosa, hogy maratoni leghosszúságú csatákban eldöntsék, július második felében éppen ki közülük a legjobb.

Mighty Mike a "kétszer 4-re" készül (Fotó. Getty Images)

Még a Covid sem tudta legyűrni a WMP-t, abban az esztendőben is megrendezték, egyedüliként a sportág – és általában a „Matchroom-sportok” – „vészhelyszínén”, a Milton Keynes-i Marshall Arenában – , egyébként előtte és azóta is konvencionális színhelyén a blackpooli Winter Gardensben kerül sorra. A pénzdíj méltó az esemény rangjához, az összdíj 800 ezer font, a győztes ennek negyedét, a döntős a nyolcadát kapja, de még ez első forduló vesztesei is mind a 16-an ezer fontot kapnak a bankszámlájukra.
Ez a legnagyobb leghosszúságú viadal fordulónként növekvő győztes legszámmal, kötelező kétleges különbséggel, plusz 2-2 játék nyerése után döntő leggel. Az első körben még csak 10, a döntőben már 18 leget kell nyerni a mérkőzésért. (Döntőben győztes legig egyszer sem mentek el, a legközelebb ehhez öt éve kerültek, amikor Dimitri Van den Bergh 21–19-re győzte le Mensur Suljovicot, azaz egy legre voltak a maximális 41-től.)
Nem véletlenül nevezték el a trófeát Phil Taylorról, Mr Darts az eddigi 29 viadalból 16-ot nyert meg, aki amúgy búcsúviadalán, ellentétben a vb-vel,  2017-ben elhódította a két évvel később a nevét viselő kupát, méghozzá a Peter Wright elleni 18–8-as sikerrel. Az örökrangsor második helyezettje mint sok más major tornán „természetesen” Michael van Gerwen, a holland zseni kétszeresen is negyedik sikerére készül. Egyrészt negyedszer nyerné meg a WMP-t, másfelől a Premier League, az a New York-i és a varsói World Series of Darts-viadal után sorrendben negyedik tévés PDC-tornáján aratna sikert, amely az ő fényes győzelmi listáját tekintve is párját ritkító bravúr lenne. Mindezt úgy, hogy hetekkel ezelőtt előre megtervezett, szájsebész által végrehajtott fájdalmas és nehéz fogműtéten esett át. MVG Varsóban 110-es, 104-es és 113-as átlagot produkálva nyert úgy, hogy fájdalomcsillapítókkal a szervezetében versenyzett a két napon.
„Nemrég tértem vissza a műtétről, és nagyon nehéz pár hetem volt. Sok energiába kerül, de mindig azt mondom, ha valamilyen tornán versenyezek, meg akarom nyerni, és ez a verseny sem lesz másként. Már nagyon várom a World Matchplayt. Ez az egyik legnagyobb versenyünk, jól akarok játszani, és meg akarom védeni a címemet” – mondta a verseny topfavoritja, akinek a győzelmére a címadó szponzor 4-szeres pénzt fizet.
MVG az egyike annak a hatosnak az idei 32 fős mezőnyben, amelynek tagjai legalább egyszer megnyerték a World Matchplayt, a hollandnak ez tavaly harmadszor sikerült elsőként Taylor után. A 2022-es döntőben 5–9-ről felállva 18–14-re győzte le Gerwyn Price-t, 101-es átlaggal, tizenöt 180-assal és több 100 feletti kiszállóval. „A vb-címeim után a tavalyi World Matchplay-győzelem legalább olyan siker számomra, mint a mikor a Premier League-ben először sikerült megvernem Philt. Ez egy hatalmas trófea és hatalmas érzés volt nekem újra megnyerni. Továbbra is hittem a saját képességemben és a saját formámban, és ezt úgy megnyerni, ahogy tettem, nagyszerű érzés volt. Mindig élvezek itt nyerni, és még nem fejeztem be. Imádom, amit csinálok, és még több van hátra.”
Tavaly egyébként négy tv-es eseményt nyert meg, a Premier League-és a World Matchplay-győzelmét a World Grand Prix és a Players Championship Final megnyerése követte. Idén is hasonló diadalmenetben reménykedik, szeretné visszaszerezni a világelsőséget, amelyet 2014 és 2021 januárja között hét esztendeig viselt.
A világrangsor jelenlegi harmadikja vasárnap este Brendan Dolan ellen kezdi meg címvédő hadjáratát.
„Természetesen tavaly fenomenális szezonom volt, különösen a nagy versenyeken, és remélem, idén pontosan ugyanezt tudom teljesíteni, fantasztikus lenne. Ha megnézzük a legutóbbi televíziós tornáimat, a világbajnoki döntőt elveszítettem Michael Smith-szel, a UK Open döntőjét pedig Andrew Gildinggel szemben, ami nagyon kiábrándító volt. Azóta sokkal jobb nekem. Megnyertem a Premier League-et, nyertem New Yorkban és Lengyelországban, szóval jól játszom és jól érzem magam. Brendan nagyon jó játékos, ezért meg kell győződnem arról, hogy koncentráltam, és a megfelelő pillanatokban csinálom a megfelelő dolgokat, de ha úgy játszom, mint a múlt hétvégén, akkor újra győznöm kell” – fejezte be nagyinterjúját a holland szuperklasszis, amely írás egyébként a verseny műsorfüzetében megtalálható.

A címvédő színre lépéséig azonban még ott a szombati nyitó este, amelyen szintén nagy sztárparádé várható. A négy párban csekélység három korábbi világbajnok is a színpadra kerül, Rob Cross, Gerwyn Price és Gary Anderson, közülük az angol 2019-ben, a skót egy évvel korábban nyerte meg a World Matchplayt, a walesi gyűjteményéből még hiányzik a Phil Taylor Trophy.

DARTS WORLD MATCHPLAY 2023, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 20.00: az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakértő: Vereczkey Lajos