Szlovénia ellen már középdöntő pontokért • SportTV

Szlovénia ellen már középdöntő pontokért

2023. 08. 05. 10:32    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton már be is fejezik az alapszakaszt a csapatok a horvátországi ifjúsági vb-n. Minden csoportban eldől a két továbbjutó kiléte, illetve azokban, ahol már két játéknap után eldőlt, az, hogy hány pontot visznek magukkal a vasárnapi szünnapot követő hétfőn kezdődő középdöntős szakaszba.

Kathi Sándot öt góllal vette ki a részét az Új-Zéland elleni 49-ből. Gyaníthatóan a szlovénok ellen nehezebb dolga lesz neki és persze a csapatnak is (Fotó: ehf.info)

Az első kora délutáni találkozónk az egyetlen, amelyben nem láthatunk középdöntős csapatot, lévén hogy a mi csoportunk 3. és 4. helyezettje, Marokkó és Új-Zéland játssza. Minthogy a vb lebonyolítása „tükrös” szerkezetű, a 17–32. helyért ugyanolyan rendszerben küzdenek az együttesek az úgynevezett Elnök-kupáért, mint fent a mezőny jobbik fele. Azaz itt is az dől el, ki kezdi a lenti négyes csoportot egyáltalán ponttal, hiszen azt még nem sikerült szerezniük eddig a szlovénok és a mieink ellen.
A következő meccsre Kaproncára kapcsolunk, ahol Egyiptom és Izland közül az egyik vagy mindkettő felül folytathatja. Itt a három erős(ebb), egy gyengébb felállású csoport játszik, Japánt eddig már a mi meccsünk két csapata korábban legyőzte, s vélhetőleg a kora délutáni időpontban a csehek is megteszik. Ez esetben Izland csak győzelemmel juthat tovább, méghozzá egy kétgólos vagy nagyobb sikerrel, mert éppen annyival kaptak ki az első játéknapon meglepetésre a csehektől. Persze, akkor viszont az észak-afrikaiak esnek ki, akik az egyetlen olyan országot képviselik, amely Európán kívüliként nyert ifi-vb-aranyat, még 2019-ben, a legutóbbi lejátszott tornán. (A 2021-es Görögországban a Covid miatt elmaradt.)
A harmadik meccset várjuk mi a legjobban, hiszen itt, Varasdon játszik klasszikus csoportdöntőt a magyar válogatott a szlovénokkal. Mindkét csapat 4 pontos, legyőzve a két gyengébb riválist. A szlovénok gólkülönbsége 15-tel jobb, azaz döntetlen esetén ők nyernék a csoportot, s mindkét csapa egy-egy pontot vinne magával az I. középdöntő kvartettbe.
Gyakorlatilag ugyanez igaz a záró mérkőzésünkre, a másik, ugyancsak varasdi csoportjának (A) utolsó meccsére. Ott a két négypontos a házigazda Horvátország és Portugália, és a „döntetlenelőny”, azaz a 11-gyel jobb gólkülönbség a hazaiaké, akik éppúgy a középdöntős két pontra hajtanak. Azaz estére kiderül, a horvát, magyar, portugál, szlovén kvartettből melyik együttes hány pont birtokában kezdi a középdöntőt hétfőn és milyen párosításban. (A csoportelsők játszanak a -másodikokkal.)

FÉRFI U19 KÉZILABDA-VB, Horvátország. Sport1 13:15 Marokkó–Új-Zéland (B-csoport – kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell); Sport1 15:15 Egyiptom–Izland (C-csoport – kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell); Sport1 17:15 MAGYARORSZÁG–Szlovénia (B-csoport – kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Fülöp Marcell); Sport1 19:15 Portugália–Horvátország (A-csoport – kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fülöp Marcell; az összes találkozón szakkommentátor, ill. szakértő: Borsos Attila, Deli Rita és ifj. Kiss Szilárd)