Déli lecke a nyolcaddöntő jegyében • SportTV

Déli lecke a nyolcaddöntő jegyében

2023. 08. 07. 01:39    
Olvasási idő: 1 perc

Hétfőn már a középdöntő szerepel a férfi kézilabda ifjúsági világbajnokság műsorán Horvátországban. Mi két mérkőzéssel jelentkezünk – természetesen a magyar csapat II. számú csoportjának mérkőzéseivel.

A vb-középdöntős U19-csapat – irány a negyeddöntő! (Fotó: ihf.info/mksz.hu)

A csoportot a csoportkör A- és B-csoportjának továbbjutói alkotják. Az A-jelű alapnégyest a házigazda Horvátország nyerte meg, amely viszi magával a másik továbbjutó, Portugália elleni 38–27-es győzelmét. Hasonlóképpen a mieink is 2 ponttal rajtolnak a szlovénok elleni 29–25-tel. Az előzetes irányított párosítás alapján a csoportelsők a -másodikokkal játszanak a középdöntő első napján Varasdon.

Az első találkozó a mieink mérkőzése lesz a portugálokkal. Egy évvel és két nappal ezelőtt a két együttes még az U18-as Eb-n találkozott egy másik exdélszláv országban, Montenegróban ugyancsak egy középdöntő négyes csoportban. Akkor a mieink 24–23-ra nyertek Podgoricában, góljaink felét Csörgő Kristóf szerezte, aki most is kerettag. Nyolc másik mostani játékosunk is szerepelt, a Kárpáti Kristóf vezette együttes másodedzője a mostani „főnök” Kis Ákos volt. Mivel a portugáloktól hasonló a részvételi arány, aligha változtak egy év alatt annyira az erőviszonyok, hogy most ne szoros csatában dőljön el a két pont sorsa. (Amúgy a magyar együttes a tornán végül 4. lett, a portugál a 7. helyet szerezte meg.)
Ha a mieink nyerni tudnak, szinte biztosra vehető legalább a második hely megszerzése, s ezzel legalábbis egy újabb esély a versenyben maradásra. Ugyanis innen is a két jobbik megy tovább, a mi csoportunk „párja” a III. számú kvartett (Dánia, Norvégia, Észak-Macedónia és Ausztria), a két első játszik a két másodikkal klasszikus negyeddöntőt.
A magyar–portugál csata után ugyanott a Varasdi Arenában következik a horvát–szlovén találkozó. A közvetlen tornaelőzményeket már említettük, a „vonatkozási pontot” jelentő tavalyi ifi EB-n déli szomszédaink csapata az 5., a délnyugatié a 11. helyen fejezte be a versenyt. S ha ehhez hozzávesszük a hazai pálya előnyét is, a sanszok itt jobban eltolódnak – a hazaiak javára.

FÉRFI U19 KÉZILABDA-VB, Horvátország. Középdöntő I. csoport, Varasd. Sport1 17:15 MAGYARORSZÁG–Portugália; Sport1 19:15 Horvátország–Szlovénia (mindkét mérkőzésen kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő és szakkommentátor: Borsos Attila és Kopornyik Zsolt)