Csoportkörsorsolás, díjátadással • SportTV

Csoportkörsorsolás, díjátadással

2023. 08. 31. 07:19    
Olvasási idő: < 1 perc

Már-már hagyományosnak mondható módon az UEFA a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását összeköti az előző kupaidény legjobbjainak díjazásával. Az ünnepélyes alkalomra három esztendő után az esemény Nyonból visszatér egy igazán elegáns színhelyre, a monacói Grimaldi Forum színpadára és nagytermébe.

A gálába ágyazott csoportkörsorsolás visszatér Monacóba, a Grimaldi Fórumba (Fotó: Uefa.com)

Miközben nyolc négycsapatos csoportba sorolják a 32 főtáblás együttest, a program keretében átadják az év férfi és női játékosa, valamint az év férfi és női edzője címet. A most már szokásos szisztéma szerint korábban nyilvánosságra hozták az első három helyezett személyét kategóriánként, akik közül az este folyamán adják át a győzelmi trófeát a legjobbnak. A férfijátékosok triója Kevin De Bruyne, Erling Haaland és Lionel Messi, az edzőké Pep Guardiola, Simone Inzaghi és Luciano Spalletti. Az UEFA elnökének szokásos különdíját is kiadják, Ceferin prezident Miroslav Klosénak adja át.
A 32 együttes nevét rejtő golyócskákat négy külön urnából húzzák ki, meghatározott kiemelési rendszer szerint. Az első nyolc kiemelt a BL-címvédő Manchester City, az El-győztes Sevilla, valamint az UEFA-országkoefficiens-listáján az első hat ország bajnokcsapata, a Barcelona, Napoli, a Bayern München, a Paris-SG, a Benfica és a Feyenoord. A további urnák („kalapok”) klubkoefficiensek sorrendjét követik, a másodikban lesznek kiemelteken kívüli sorrend szerinti 1-8., a harmadikba a 9-16., az utolsóban 17-24. helyezettek. Azonos csoportba egy nemzetbeliek nem kerülhetnek.
A mezőny elképesztő erejét jelző számadatok: a 32 között

14 korábbi BEK- vagy BL-győztes, 3 BEK-/BL-döntős,
10 KEK-győztes, két KEK-döntős,
17 VVK-/UEFA-kupa-/Európa-liga-győztes és két döntős

a tagja (persze, a győzelmek számaiban átfedések is vannak, egy klub többféle trófeát is nyerhetett),  csupán hat csapat (RB Leipzig, FC Köbenhavn, Young Boys, Real Sociedad, Union Berlin és Lens) nem járt még egyetlen európai kupafináléban sem. Az abszolút újoncok, azaz BL-csoportkörben még sosem szereplők száma mindössze kettő, az antwerpeni és a berlini együttes.
Nem mellesleg: az Európa-liga és az Európa-konferencialiga csoportkörének sorsolását ugyanott, a Grimaldi Fórumban  rendezik, pénteken kora délután.

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 17:45 a csoportkör sorsolása és az esztendő díjainak átadása (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor)