Mindkét férficsapatunk szuper ellenféllel kezd • SportTV

Mindkét férficsapatunk szuper ellenféllel kezd

2023. 09. 14. 10:21    
Olvasási idő: 3 perc

Szerdán a 2021-es döntő két résztvevőjének győzelmével kezdtük meg közvetítéssorozatunkat a 2023–24-es BL-sorozat csoportköréről. Csütörtökön emeljük a tétet: következnek a magyar BL-csapatok, méghozzá olyan ellenfelekkel, amelyek az idei kölni final fourban szerepeltek: Szegeden a 4. helyezett PSG vendégszerepel, a Veszprém pedig a címvédő Magdeburg nyitó találkozóján lép fel riválisként.

Matej Geber (középen) koncentrált játékkal és szurkolói segítséggel lát esélyt a pontszerésre is (Fotó: pickhandball.hu)

SZEGED­–PSG (A-csoport)

A két együttes 2016 óta zajló BL-párharcában eddig 8 mérkőzést váltottak, ötször a PSG, Kétszer a Szeged nyert, egy döntetlen mellett. Az előző ki0rásban a francia sztárcsapat eljutott Kölnig, de nemhogy a régóta vágyott végső sikert, de még a döntőt sem sikerült elérnie, hanem az elődöntőt a Kielce, a bronzmeccset a Barca ellen egyaránt elbukta, s csak a 4. helyen végzett. A Szeged – először a BL-históriában – magyar házi örökrangadót vívott a Veszprémmel a rájátszásban, és kettős, együtt 18  gólos vereséggel még a negyeddöntőbe sem sikerült bejutnia. A két csapat egymás közti tranzakciót bonyolított le a nyáron: a svéd születésű norvég vb-ezüstérmes Kent Robin Tönnesen kétéves szegedi szereplés után költözött Párizsba. A Pick edzőt is váltott az idényszünetben, a világbajnok edző Juan Carlos Pastor egy évtizedes szegedi edzősködés után – amelyben magyar bajnoki címeket és kupagyőzelmeket is szerzett, de a BL final fourba nem sikerült eljuttatnia együttesét – Egyiptom válogatottjának vezetését vette át, a helyére Kárpáti Krisztián került a magyar bajnoki ezüstérmes kispadjára.
A PSG kettős győzelemmel indította az új idényt, a szuperkupában a Nantes-nál (35–26), a bajnokság (Starligue) első versenynapján a Limoges-nál (37–27) bizonyult jobbnak, egyformán tíz góllal. A Szeged a Gyöngyös (37–28) és a Ferencváros ellen (36–24) szintén két sikeres tétmérkőzéssel  kezdte versenyszezonját.
„Mindenki győzni szeretne, mi is, a szurkolók is, ez nem is lehet kérdés. Nyugodtnak kell maradnunk, hiszen ez még csak az első meccs lesz a BL csoportkörében, azaz sok a bizonytalanság, nem tudjuk, ki milyen formában érkezik a mérkőzésbe. Amit viszont tudok, hogy szívvel és akarattal küzdve lehet esélyünk, azaz ha az elejétől a végéig koncentrálunk, okozhatunk meglepetést. Ehhez a szurkolók segítségére is szükségünk lesz!” – nyilatkozta Matej Gaber, a szegediek nyolcadik szezonját a klubnál megkezdő szlovén beállós klasszisa, aki eddig 97 gólt szerzett a BL-ben a délmagyarországi csapatban.
A szurkolókon aligha fog múlni…

MAGDEBURG–VESZPRÉM (B-csoport)

Rodrigo Corrales szerint a Veszprémnek legjobb játékára lesz szüksége a Getec Arenában (Fotó: handballveszprem.hu)

Tavaly is azonos csoportban volt a két együttes, Veszprémben remiztek (35–35), Magdeburgban azonban sima, 32–25-ös győzelmet aratott  a később a második BL-trófeáját is megszerző német csapat. Amúgy ez volt a párosítás a magdeburgiak első BL-döntőjében, 2002-ben. Akkor még nem volt final four, oda-vissza páros mérkőzést rendeztek a fináléban, akkor a Magdeburg a veszprémi 21–23 után otthon 30–25-ös sikerrel szerezte meg először az első számú európai kupát – hogy aztán 21 esztendőót kelljen várnia az újabb  BL végső sikerig.
Az SCN egyik klasszisa, a final four legjobbjának választott Gisli Kristjánsson vállműtéten esett át, ezért hosszabb időszakon keresztül nem játszhat. Érdekesség, hogy mindkét klub a dán GOG-ból igazolt új játékost, a két korábbi csapattárs, az egyformán svéd  Felix Claar (Magdeburg) és Liukas Sundell (Veszprém) most egymás ellen lépnek pályára.
Az SCM négy Bundesliga-bajnokijából eddig hármat megnyert az idényben, de kikapott Európa-liga-címvédő Füchse Berlintől 31–26-ra a német fővárosban. A hétvégén harmadik bajnoki sikerét szintén egykori BL-győztes (2013), a Hamburg ellen aratta, 35–24-gyel. A Veszprém három győzelemmel kezdte szezonját, legutóbb  Tatabányán nyert szombaton 31–24-re.
Asz EHF honlapja a magdeburgi edzőt és a Veszprém klasszis kapusát is megszólaltatta a rangadó előtt.
„A kölni diadal fantasztikus és történelmi jelentőségű volt számunkra, de ez az előző szezonban volt. Csütörtökön új sorozat kezdődik. És mi mást kívánhatna kézilabda-rajongó, mint egy hazai meccset egy olyan élvonalbeli csapat ellen, mint a Veszprém a nyitányra?” – mondta Bennet Wiegert.
„Lesznek esélyeink, mert a csapatunk is jó. A Bajnokok Ligája meccsei mindig szorosak, ezért szilárd védekezésre van szükségünk, különösen az egy-egy elleni szituációkban. Ki kell használnunk a helyzeteket támadásban, hiszen tudjuk, hogy Portner remek formában van. Összegezve a legjobbunkat kell mutatnunk a Magdeburg ellen” – vélekedett. Rodrigo Corrales. És a Veszprém legjobbja a világ legjobbja, a BL- és Világkupa-győztes ellen is elég lehet…

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 1. forduló. Sport1 18:00 OTP Bank-Pick Szeged Hungaria–Paris Saint-Germain Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Császár Gábor és Deli Rita); Sport1 20:30 SC Magdeburg–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor és szakértő: Császár Gábor és Deli Rita)