Háromnapos dartsfesztivál, újra Hollandiában • SportTV

Háromnapos dartsfesztivál, újra Hollandiában

2023. 09. 15. 14:29    
Olvasási idő: 3 perc

Szép lassan a major tornák sorában került az immár háromnapos, 24 versenyzőt felvonultató Word Series of Darts-döntő, amelynek összes mérkőzését közvetítjük péntek estétől vasárnap estig az amszterdami AFAS Live csarnokban.

A Jegesember az idén is szívesen fényképezkedne a trófeával… (Fotó: pdc.tv)

A sorozatnak, amely hat versenyt ölel fel, megvan a maga saját ranglistája (order of merit), amelynek első nyolc helyezettje alkotja a kiemeltek csoportját. Ők csak a második napon, szombaton kapcsolódnak be a küzdelmekbe, a pénteki első versenyrész (session)  mérkőzéseit a meghívottak és a Tour Card Holder-selejtezők legjobb játékosai vívják egymással.
A címvédő Gerwyn Price tavaly Dirk van Duivenbode döntőbeli legyőzésével szerezte meg második WSD-címét, szombaton este Simon Whitlock vagy Keegan Brown ellen mérkőzik meg a negyeddöntőbe jutásért. A walesi sikeres periódust tudhat maga mögött, az elmúlt három hétben három Pro Tour-versenyt is megnyert, így érthető önbizalommal néz a verseny elé. „Jól alakul a játékom. Magabiztosnak érzem magam. Ae elmúlt tizenkét hónapban nem mindig tudtam százszázalékosan a dartsra koncentrálni, de most az új házam építése a végéhez közeledik, kezd visszatérni a formám és még sok minden vár rám. Alig várom a hétvégét. A győzelem önbizalmat szül, bármilyen versenyen veszek részt, győzni szeretnék, és remélhetőleg építhetek a ProTouron szerzett önbizalomra. Szeintem Simon és Keegan közel egy szinten játszik, nekem azonban a saját játékomra kell koncentrálnom, ha a legjobbamat játszom, biztosan sikeres leszek most is” – vélekedett a címvédő, akinél senki sem nyert több PDC-versenyt az idényben.

Michael van Gerwen az induló holland kvartett éljátékosa, vagy a német rangelső Gabriel Clemensszel, vagy a már csapat vb-döntőt is játszó ír Will O’Connorral mérkőzik meg. MVG az év elején győzött a nyitó Lengyel Mastersen és az US Mastersen is, most pedig ötödször is megnyerné a WSD Finalst Amzterdamban. „Néhány hét szabadságot engedélyeztem magamnak, kellemes időt töltöttem a családommal” – mondta Mighty Mike, aki tehát pihenés miatt hagyta ki a sorozat új-zélandi és ausztráliai versenyét. „Néha újra kell tölteni az akkumulátorokat, hogy friss energiát kapj a szezon hátralévő nagy erőpróbáira, ezt így érzem. Annyi fontos verseny következik, szóval gondokodnom kell arról, hogy a játékom eljusson odáig, ahová karo, de ehhez egy kis időre szükség lesz, ezt tudom. Szeretném újra megnyerni a tornát, persze, hazai környezetben mindig nagyobb a nyomás, ami rajtam lesz, de meg kell győzödnöm arról, hogy szombaton már élesen tudok kezdeni és nem követek el hibákat.” (Amúgy egy lehengerlő statisztikai tény: eddig 2013 óta a részversenyeket és a döntőket egybe számítva összesen 56 versenyt rendeztek a World Series of Farts sorozat keretei közt, ebből 19-et (!) – a 8 eddigi döntőből négyet – Michael van Gerwen nyert meg.)

Danny Noppert ismét szeretne felnőni Van Gerwen mellé – tavalyelőtt a WSD döntőjéig is eljutott (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A péntek esti nyitányon 8 meccset játszanak, köztük egy parádésnak ígérkező holland házi rangadót Danny Noppert és Dirk van Duivenbode között. A páros együtt képviselte Hollandiát a júniusi csapat-vb-n, msot egyással csatáznak, hogy melyikük küzdjön meg szombat este Nathan Aspinall-lal.
„Mindig jó a hazai közönség előtt játszani. A hangulat mindig nagyszerű, nagyon várom már a holnapot” – mondta Noppert, aki amúgy 2019-ben döntős volt az AFAS-ban, amikor szintén házi csatában vesztett MVG ellen. „Kínlódtam egy kicsit a formámmal, de nagyon keményen dolgozok. Most a top 10-ben vagyok a ranglistán szóval még ékell dolgoznom, de én ezt szeretem.  Nagyon jól kell játszanom, mert Dirk kiváló játékos. Jó barátok vagyunk, de a színpadon kemény ellenfelei leszünk egymásnak. Szinte behunyt szemmel is tud 180-ast dobni. A kiszállói igen erősek, de nekem sincs bajom ezekkel az utóbbi időben, szóval nagyszerű játékot várok” – bizakodott Noppert.
A hazai legendák egyike, Raymond van Barneveld ezen a hétvégén tér vissza egy otthoni színhelyre, 2021-es újrakezdése óta először játszik tévés tornán Hollandiában. Az ötszörös világbajnok az US Masters döntősével, Jeff Smithszel mérkőzik meg az első körben, a továbbjutónak Michael Smith lesz az ellenfele a negyeddöntőben.
Az első kiemelt Rob Cross Jonny Claytonnal vagy a német Martin Schindlerrel vív meg a negyeddöntőben, a walesi klasszis a három korábbi Finals-győztes egyike a 24-es mezőnyben.  Krzysztof Ratajski, a múlt hétvégi German Darts Open győztese Daniel Klose ellen mérkőzik a nyitó napon, a továbbjutó „jutalma” a Luke Humphries elleni csata lesz szombaton. A WSD Finals kétszeres döntőse, Peter Wright Haupai Puhával vagy Graham Usersszel játszik szombaton, Dimitri Van den Bergh ellenfele pedig Damon Heta vagy Ricky Evans lesz.
A szombati 2. forduló után a 350 ezer font összdíjazású torna vasárnap délután a negyeddöntővel folytatódik, mielőtt este az elődöntőre és a fináléra sor kerül. (Az első és második forduló meccseit 6, a negyeddöntőt 10, az utolsó három mérkőzést 11 nyert legig játsszák.)

Az első két forduló párosítása, illetve sorsolása

WORLD SERIES OF DARTS FINALS, Amszterdam. Sport1 19:00 a selejtező első forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)