Serie A a rekordbajnokkal, DFB-kupa a rekord-kupagyőztessel • SportTV

Serie A a rekordbajnokkal, DFB-kupa a rekord-kupagyőztessel

2023. 09. 26. 10:43    
Olvasási idő: 2 perc

Tovább folytatjuk kedden két értékes sorozatunk élő közvetítéses követését egy-egy mérkőzéssel. A Serie A-ban a rekordbajnok a nagyobb – sokkal nagyobb – klubnév, a mostani csapatnak mégis előznie kellene az ici-pici Leccét. A német nemzeti kupaküzdelemben a győzelmi rekorder FC Bayern a nála csupán 7 évvel később alapított, most éppen harmadosztályú Preussen Münster otthonában kellene bejutnia a legjobb 32 közé.

Chiiesának és Vlahovicsnak meg kell ráznia magát a sassuolói gyengélkedés után, hogy a rekordbajnok esetleg véget vessen a Lecce veretlenségi sorozatának (Fotó: Getty Images)

JUVENTUS–LECCE

A Juvét erősen megrázta első bajnoki veresége a hétvégi fordulóban a Sassuolótól. A bianconeri az új forduló előtt negyedik a bajnoki táblázaton, 3 győzelemmel, 1-1 döntetlennel és vereséggel. Allegri nyomás alatt áll, hogy lehető legjobb csapatával álljon ki, de nincs semmi garancia erre, hogy ez elégséges lesz a Lecce legyőzéséhez. A délieket a szokatlan helyzet és a helyszín, az Allianz Arena légköre akadályozhatja meg egy újabb nagy bravúr elérésében, amelyre a Juve sebezhetősége ad lehetőséget.
A hazaiak szokás szerint De Sciglióra és Alex Sandróra sem számíthatnak, Pogbát a doppingügye miatt hosszabb időre felfüggesztették. Allegri alighanem továbbra is a 3–5–2-es felállást alkalmazza. Kulcsszerepet kaphat a két szélső középpályás McKennie és Kosztics, az amerikai felfelé ívelő formában van. A középpálya közepén Locatelli és Rabiot afféle „védőburkot” ad, Fagioli működik a pálya tengelyében. Elől a mester bízik a Vlahovics, Chiesa duóban, akik az első négy fordulóban remekeltek, Sassuolóban aztán látványos kudarcot vallottak.
A vendégektől Dermaku és Banda hiányzik, mindketten combizomsérüléssel küszködnek. D’Aversa is ragaszkodik kedvenc sémájához, ez a 4–3–3-hoz. A kapuban továbbra is Falcone, előtte a Gendry, Touba és Pongracic a három védő. A mostani kiváló szereplés kulcsa a parádésan futballozó Rafia, Ramadani, Kaba középpályás trió. Elől Krsztovics a kulcsember, aki a két villámszélsó, Almqvist és Strefezza kontráit igyekszik befejezni érkező emberként.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 9. 26.)

JUVE–LECCE

A Lecce egyetlenegy meccset nyert meg 14 Juve elleni találkozójából (3 d., 10 v.), 2–0-ra győzött 2011. február 20-án, Mesbah és Bertolacci góljával. A Serie A történetében először fordul elő, hogy egymás elleni meccs előtt a Leccének több pontja van a rekordbajnoknál. + Először Serie A-históriájában a Lecce öt játéknap után veretlen (3 gy., 2 d.) és klubrekordként 11 pontot gyűjtött. Az előző idényben a 14. fordulóban jutott el csak 11 pontig (pontosabban 12-ig jutott el akkor az Atalanta legyőzésével). + Remi Oudin négy gólt ért el legutóbbi öt Serie A-mérkőzésén (előtte nem volt még ennyije 27 találkozón). A középpályások közül csak Candreva (5 gól) szerzett többet a Lecce 10-esénél a bajnokságban május óta az olasz élvonalban.

MÜNSTER–BAYERN

Thomas Müller most csereként beállva ünnepelhetne gólt 9 év után ismét a münsteri stadionban (Fotó: Getty Images)

Már tavaly is úgy oldották meg a Szuperkupával egy hétvégén zajló első kupafordulót a németek, hogy a bajnok és a kupagyőztes egy későbbi szabad hétközi időpontban pótolja a mérkőzését. Tavaly mind a Bayern, mind a Leipzig – akkor is ők mérkőztek a Szuperkupáért, csak fordított előjellel végeztek – könnyed 8–0-val és 5–0-val oldotta meg a feladatot.
Most is alacsonyabb osztályú csapattal mérkőznek, az első körben valamennyi Bundesliga-együttes megkapja ezt az előnyt, azzal a ”hátránnyal” némiképp kompenzálva, hogy a meccset mindig a kicsi otthonában rendezik
A rekord-kupagyőztes bajorok most Poroszországba utaznak, a 3. ligás Preussen Münster vendégeként lépnek fel a Preussenstadionban. Egyszer korábban már megmérkőztek ugyanott, 9 esztendővel ezelőtt, ugyancsak az első fordulóban, akkor a Bayern 4–1-re győzött Götze, Thomas Müller, Alaba és Pizarro góljával, a hazaiak szépítő találatát Krohne érte el, a 89, percben 11-esből. Az öt akkori gólszerzőből négyen már nincsenek akkori csapatuknál. Müller azonban a tervek szerint ott ül majd Münsterben a Bayern kispadján, játékra készen, ha Tuchel mester pályára szólítja.
A münsteri csapat egyébként 7 játéknap után a 15. a harmadosztályban 8 ponttal, mindössze eggyel megelőzve a már kieső helyen lévő Lübeck, Halle duót. Legutóbbi bajnokiján otthon 1–1-re végzett éppen a Lübeckkel, a két gól az utolsó negyedórában született, a münsteri  Wegkamp a 79. percben szerzett vezetést, a vendégcsapat azonban a 84.-ben egyenlíteni tudott.
Az előzetesek szerint Tuchel három helyen változtat sztenderd kezdőjén. A kaput a Maccabi Tel-Avivtól igazolt Daniel Peretz védi, aki most mutatkozik be a csapatban, az előző három bajnokin már a cserpadon ült Ulreich tartalékaként. Upamecano kezd középen De Ligt helyén és Tel is bekerül az induló 11-be, aki többnyire csere ugyan, de 5 Bundesliga-mérkőzésén már 3-szor betalált az idényben, a Bochum elleni szombati 7–0-n ő jegyezte csapata hatodik találatát.

SERIE A, 6. forduló. Sport1 20:30 Juventus FC–US Lecce (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hajdu Attila)
NÉMET KUPA, 1. forduló. Sport2 20:45  Preussen Münster SC–FC Bayern München (kommentátor: Faragó Richard)