A Liu fivérek Kínában sokkal autokratikusabb rendszerben sportolnak, mint itthon • SportTV

A Liu fivérek Kínában sokkal autokratikusabb rendszerben sportolnak, mint itthon

2023. 09. 27. 14:12    
Olvasási idő: 2 perc

Liuék Kínában a magyarhoz képest autokratikus rendszerben sportolnak, kollégiumban laknak, amit nyilván megszenvednek, de nekik most az eredményesség a fontos, mondta az olimpiai bajnokokról korábbi mentoruk, a magyar short track válogatott szakmai vezetője, Bánhidi Ákos a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Azt is kifejtette, hogy távozásuk után a válogatott felkészítése hogyan változott.

Bánhidi Ákos a Mai helyzetben.

A Liu fivérek (Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang) Kínába való távozása után több gondolat is ébredt, például kettévált a szakmai felkészítése a hölgyeknek és a férfiaknak, de gyakran azért így is közös munkát végeznek. A válogatottak több edzőtáborban is részt vettek, ami nagyon jót tett mindenkinek, kétszer voltak Olaszországban is. A közelmúltban a hollandokkal közösen készült 10 napig a nemzeti csapatunk Budapesten, ami hihetetlen impulzust jelentett, és nagyon hasznos volt mindkét félnek. A férfiak hamarosan egy hetet edzőtáboroznak majd Hollandiában. Ezekről a magyar short track válogatott szakmai vezetője, Bánhidi Ákos beszélt a Sport TV mai helyzet című műsorában, ahol azt is elárulta, örülne, ha sikerülne idén megismételni azokat az eredményeket, amiket tavaly sikerült elérni, és bízik benne, hogy a kemény felkészülés ehhez önbizalmat adhat.

A Liú fivérek is szóba kerültek a beszélgetésben, kifejtette, hogy hatalmas ismertséget hozott a sportágnak az az eredménysor, amit ők elértek. Ennek köszönhetően most is odafigyelnek a magyar sportolókra. „Az a lenyomat, amit ők képeztek úgy az edzésmorálban, mint abban, hogy mit is jelent az az út, aminek a végig járásával el lehet jutni ilyen szintekre. Azért ezeknek a lenyomata még itt van, tudják és látják a fiatalok is, mit kell ahhoz melózni, ami oda vezethet, hogy hasonló eredményeket lehessen elérni. A két véglet között vagyunk, abszolút érezhető a hiányukat, de még itt van a lenyomata annak, amit itt hagytak nekünk, hogy tudjunk belőle táplálkozni.”

„Borzasztó kemények ők, és természetesen Kínában egy sokkal erősebben autokratizált rendszerben működik ez az egész. Kollégiumi élet, sok olyan szabály van, ami itt európai szinten végrehajtva akár az életvitel, akár az edzések végrehajtása tekintetében azért sokkal szabadabb levegővételhez engedi az embert. Ilyen szempontból biztos, hogy ők is megszenvedik, megszenvedték azokat a különbözőségeket, amik ott érték őket. De ők rendkívül céltudatos emberek, és az ő céljuk az eredményesség, és ennek az oltárán minden más kevésbé jön számításba” – fogalmazott a szakember már arról, hogyan élnek most a sportolók Kínában. – Heti kapcsolatban vagyunk, és alapból azért jól vannak, nemrég volt válogatóversenyük, ahol jól szerepeltek. Úgy tudom, mindketten tagjai a világkupára utazó keretnek. Ez azt jelenti, hogy fognak a magyar válogatottal is találkozni majd.”