Középpontban a nagy latin derbi • SportTV

Középpontban a nagy latin derbi

2023. 10. 03. 14:25    
Olvasási idő: 5 perc

Négy élő tévés, egy AMC Mikrós meccsel folytatjuk monstre közvetítéssorozatunkat a Bajnokok Ligájáról a 2. forduló első versenynapján. A párosításokból kiemelkedik egy igazi BL-, azaz BEK-klasszikus. Az Internazionale és a Benfica a játékszámokat tekintve bent vannak a csúcskupa első tucatjában, ketten együtt ötször szerezték meg a BEK-trófeát (az Inter az utolsót már a BL-érában), s nem utolsósorban egy nagy döntőt is játszottak 1965-ben.

Lautaro gólt lőtt áprilisban a Benficának Lisszabonben, szíves-örömest megismételné ezt Milánóban is... (Fotó: Getty Images)

SALZBURG–REAL SOCIEDAD (D-csoport)

A Salzburg tapasztaltabb BL-részes, mint a baszkok egyik büszkesége, Gulácsi, Haaland és Szoboszlai korábbi csapata most hetedik alkalommal csoportkörös, míg a San Sebastian-i „királyi társaság” csak harmadik alkalommal játszik ebben a fázisban.
A két együttes egyszer került szembe eddig az európai porondon, 2018-ban az Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért csaptak össze. Az első találkozón Baszkföldön 2–2-t játszottak, Oyarzabal öngóljával az osztrákok vezettek, Odriazola és Januzaj fordított, de az utolsó szó a vendégeké volt, Minamino révén. Salzburgban egy félórás gólváltás – Dabbur találatára Raúl Navas válaszolt – után a továbbjutás Valon Berisha a 74. percben értékesített büntetőjével dőlt el.
Az első körben a Salzburg 2–0-s bravúrgyőzelmet aratott Lisszabonban, a Real Sociedad pedig a hajráig vezetett az Inter ellen, ám három perccel a befejezés előtt Lautaro Martínez egyenlíteni tudott.
Az azóta eltelt időben az osztrák bajnok fura vereséget szenvedett a  BW Linztől otthon, ám utána javított a Lustenau elleni idegenbeli 4–0-val. Ezzel 7 kör után vezeti is a Bundesligát 22 ponttal, csak eggyel megelőzve az előző éra sorozatbajnokát, a Sturm Grazot. A Real Sociedad ugyanezen időszakban két kapott gól nélküli győzelemmel rukkolt elő, a Valenciát a Mestallában 1–0-ra, majd a baszk szuperrangadón az Athletic Bilbaót 3–0-ra verte meg, ezzel felugrott a LaLiga táblázatán az 5. helyre.
Kérdés, a hazaiak szokásos fiatalos lendülete vagy a több tapasztalt labdarúgót felvonultató vendégek higgadtsága érvényesül-e jobban az Red Bull Arenában, azaz bocsánat, az UEFA szerint a Salzburg Stadionban…

UNION BERLIN–SC BRAGA (C-csoport)

Heroikus küzdelmet folytatott az egyik abszolút BL-újonc a rekordgyőztes Real Madrid ellen a Bernabéuban, de azután a fehér balett legújabb primadonnája (talán nem túl frivol a hasonlat), Jude Bellingham betalált a hosszabbítás 4. percében. Vereség ide, vereség oda, a berliniek erőt meríthetnek ebből a kiváló helytállásból. A realitás azt diktálja, éppen a Bragával lehetnek harcban a csoport 3. helyéért, azaz az El-ben versenyben maradásért. Bár az is lehet, inkább egy kicsit összetörte őket a last minute vereség, mert azóta a Bundesligában otthon a Hoffenheimtől 2–0-re  – ez még belefér – , aztán az újonc Heidenheimtől idegenben 1–0-ra kaptak ki. Utóbbi már nehezebben magyarázható, de legalább nem a 94., hanem az 58. percben kapták a szerencsétlen gólt – szabadrúgásból, persze azután az utolsó félórában nem tudtak egyenlíteni. Az eredmény következtében, egy hellyel legyőzőjük mögé kerültek a táblázaton, a 14.-re. Meg kell várni persze a Braga-meccset a véleményalkotással, de olybá tűnik, a csapat kerete nem elég mély a mindkét sorozatban folyamatos helytállásra.
A Braga ellentétes utat járt be a BL-nyitó forduló óta, amelyben otthon szűk vereséget szenvedett az olasz bajnok Napolitól. A Primeira Ligában kétszer is úgy nyert, hogy négy gólt is szerzett, otthon egyet kapott cserében a Boavistától, idegenben kettőt az Estrela Amadorától. Ezzel 7 játéknap után 13 ponttal ötödik a tabellán. Neki tehát „jobbkor jön” a csoportharmadik hely szempontjából fontos párviadal berlini felvonása, persze még igaz az a futballközhely, hogy „minden meccs más”, no meg hogy a nemzeti bajnokság és a nemzetközi kupa „más kávéház”.

MANCHESTER UNITED–GALATASARAY (A-csoport)

Bruno Fernandes, a ManUnited csapatkapitánya formájától nagy mértékben függ csapata eredményessége (Fotó: Getty Images)

Bár még csak alig több mint másfél hónap telt el az idényből, a ManUnited a szurkolók és a szakírók szerint nemhogy a várt előrelépést nem tette meg, de lehet, hogy rosszabb állapotba került, mint az előző idényben volt. Hiába a nyári több mint 200 milió eurós költés, a vörös ördögök 7-ből 4 (!) bajnokijukat elvesztették, negatív gólkülönbséggel csak 10.-ek a Premier League-ben, elbukták a BL-nyitómeccsüket. Igaz, Münchenben nem szégyen egy góllal kikapni., de a mérkőzés képe alapján a pontszerzés reménye igencsl távol volt végig a Unitedtől. A kapunóban Onana remeklések mellett sokszor bizonytalan, a védelem összetétele változik, de középen rendre lukas. Még a középpályássor csak-csak muzsikál, függően Bruno Fernandes pillanatnyi diszponáltságától, elöl azonban sok mindenről beszélhetünk, de megkomponált csatárjátékról aligha.
Ezzel szemben a török bajnok Galata, amely kisebb-nagyobb nehézségekkel áthámozta magáét a selejtezőkön, a Süperligben brillírozik: a nyitó gól nélküli döntetlen után 6 meccset nyert meg sorozatban, ám a 19 ponttal is csak második, mert a nagy rivális Fener mind a 7 bajnokiján győzött.
Meglepően szoros a két csapat BL-örökmérlege: már 6 meccset is váltottak egymással, az MU csak szorosan vezet, kétszer nyert,. mindkétszer az Old Traffordban, egyszer kikapott Isztambulban, a másik három csata remivel végződött. A közvetlen előzmények alapján most akár negyedszer is iksz születhet, a borúlátóbb fanok szerint még az is meglehet, hogy az örökmérleg teljesen egyensúlyba kerül. A Galata lehet legalább olyan erős, mint a Crystal Palace, amely éppen szombaton vitte el 1–0-val mindhárom pontot az „álmok színpadáról”…

INTER–BENFICA (D-csoport)

A két latin óriás együtt túl van több mint 900 európai kupameccsen, ám mindössze ötször találkoztak tétmérkőzésen az európai porondon. Az első a legendás 1965-ös BEK-döntő volt, amelyet Jair da Costa egyetlen gólja döntött el a milánói San Siróban, s amellyel az Inter megvédte a BEK-serleget. A következő találkozás 39 évvel később történt, a 2003–04-es UEFA-kupa-kiírásban a nyolcaddöntőben cspatak össze, Milánóban gólzáporos találkozón 4–3-as hazai siker született (Obafemi Martins duplázott), a visszavágón az Inter kihúzta gól nélkül a Luzban. A következő ki-ki meccsre már csak 19 évet kellett várni, az volt a legutóbbi negyeddöntő, idén áprilisban Lisszabonban 2–0-ra győzött a nerazzurri (gólok: Barella fejesből és Lukaku 11-esből), a visszavágón pedi 3–3 született (g.: Barella, Lautaro és J. Correa, ill. Aursnes, Antonio Silva és Musa), de a sasok egyszer sem álltak közelebb mínusz 2 gólnál az esetleges hosszabbításhoz, sőt a két utolsó gólt már 5–1-es összesítésnél kapták. Azaz: a Benfica eddig még sosem tudta legyőzni az Intert!
A BL-rajt is a milánóiaknak sikerült jobban: hátrányból pontot mentettek San Sebastiánban, miközben az SLB otthon kikapott a Salzburgtól. A közvetlen bajnoki előzmények: az Inter 4–0-ra nyert Salernóban a csereként beálló Lautaro Martínez 28 perc alatt összehozott mesternégyesével, s továbbra is vezeti a Serie A-t jóbb gólkülönbségével a Milan előtt. A Benfica már pénteken játszott, a Luzban a honi csúcsrangadón 1–0-ra felülmúlta a Portót, a gólt David Neres passzából  a sokadvirágzását  élő Ángel Di María szerezte. (Érdekes lesz, melyik argentin világbajnok játszik jobban kedden este a San Siróban, bár posztjukból adódóan ritkán találkozhatnak a pályán.)  A sasok ezzel megelőzték legyőzött vendégüket, a 2. helyen állnak 18 ponttal, megelőzi őket a másik lisszaboni rivális, a Sporting 19-cel, de a gyíkok még nem játszottak rangadót az idényben.
Azért a sporttörténet ismételhetné önmagát! A San Siróban a „semlegesnek” számító döntőn kívül ki-ki párharcban két meccsen 13 gólt szerzett a két csapat – most alighanem beérnénk három-néggyel is, csak jó futball legyen!

FC KÖBENHAVN–FC BAYERN (A-csoport)

BL-napunk legegyértelműbb találkozójának ígérkezik a koppenhágai Parkenben sorra kerülő mérkőzés a 15-szörös dán és a 33-szoros német bajnok között. Még sosem találkoztak európai kupameccsen. A dánok 12 meccsből egyet sem nyertek meg más német csapat ellen (4 d., 8 v.), a Bayern viszont nem veretlen dánok ellen, 5 győzelem mellé becsúszott egy vereség is. Éppen a Parkenben, a Bröndby ellen, amely az FCK legnagyobb honi riválisa. (Különleges meccs volt, a BL-csoportkör első fordulójában. A 76. percben még 0–0 volt az állás, Babbel akkor szerzett vezetés a bajoroknak, majd Helmer a 87.-ben saját kapujába talált, végül a 89. percbe Ravn megszerezte a győztes gólt. Mindez attól érdekes, hogy annak az idénynek az utolsó meccsén is 1–0-s Bayern-vezetés után az utolsó percekben lett 1–2 az eredmény. Az a meccs a sosem felejthető barcelonai finálé votl a ManUnited ellen…)
A dán bajnok a Superligaen 10. fordulójában otthon kikapott a Midtjyllandtól, de ezzel együtt is őrzi listavezető pozícióját 22 ponttal, eggyel megelőzve éppen a Bröndbyt. A bajorok veretlenek a Bundesligában, de nem vezetik, mivel Stuttgartban 0–2 után kellett egyenlíteniük, s ezzel megelőzte őket két ponttal a Leverkusen, eggyel meg az ellenfél svábok mögött maradtak. Pedig a Bayernt Tuchel mester legerősebb összetételében küldte pályára, egyedül Thomas Müllert pihentette  kispadon az edző.
Gyaníthatóan azért nem az összetételen múlik a vendégsiker kedden este, a Bayern akár B-sorával is tuti esélyes a Parkenben. Ha meg nem nyer – no akkor jöhet a „más kávéház” szöveg…

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport1 18:30 RB Salzburg–Real Sociedad CF (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András: szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 18:30 1. FC Union Berlin–Sporting Clube de Braga (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:45 Manchester United FC–Galatasaray SK (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter); Sport2 20:45 FC Internazionale–Sport Benfica e Lisboa (kommentátor: Méhes Gábor)  AMC Mikro 21:00 /angolul/ (felv. Sport2 23:00) FC Köbenhavn–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter)