Milyen lehet a Joel Embiiddel felálló amerikai válogatott? • SportTV

Milyen lehet a Joel Embiiddel felálló amerikai válogatott?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 10. 08. 15:15    
Olvasási idő: 5 perc

Hosszú évek huzavonája után eldőlt, hogy Joel Embiid az Egyesült Államok válogatottjában szeretne szerepelni a 2024-es párizsi olimpián. Aki hoppon maradt, az Franciaország és Kamerun nemzeti csapata. Ha pedig követi az amerikai kosárlabda az eddigi sormintát, akkor az aktuális MVP nagyon komoly kerettel készülhet a tornára.

Megyünk együtt Párizsba, LeBron? - akár ezt is kérdezhetné Embiid. (Fotó: Getty Images)

Joel Embiid úgy döntött, hogy a lehetséges három opciója közül az Egyesült Államok kosárlabda-válogatottját választja, és ha nem jön közbe semmi, a Team USA mezében vesz részt a 2024-es olimpián. Embiid kameruni születésű, és 16 éves kora óta él az Egyesült Államokban. 2017-ben az afrikai kontinensbajnokságon majdnem bemutatkozott a kameruni csapatban, de végül ezt nem tette meg. 2022-ben előbb francia, majd amerikai állampolgár lett, így már csak rajta múlott, hogy a három válogatott közül melyik felé köteleződik el, és a napokban eldőlt, hogy a Team USA nyerte meg a csatát az MVP kegyeiért.

Nem ez az első eset, hogy klasszis centert ’’igazol’’ Amerika, hiszen a korábbi olimpiai bajnok legendák közül Patrick Ewing jamaikai, Hakeem Olajuwon pedig nigériai származású, mégis az amerikai csapatban szerepeltek az olimpiákon. Egyébként a közelmúltban Embiid már a második nagy fogás, amit egy európai csapat terhére követett el a USA, hiszen Paolo Banchero az olasz szövetséget utasította vissza, és ott is volt most a vb-n a Team USA-ben.

A 2023-as kosárlabda vb nem sikerült túl fényesen az Egyesült Államok számára, mivel csak a negyedik helyet szerezte meg a világbajnok Németország, illetve az ezüstérmes Szerbia és a bronzérmes Kanada mögött. A második csoportkörben Litvánia is legyőzte az amerikaiakat, akik később a németek ellen buktak az elődöntőben, a bronzmeccsen pedig elképesztő izgalmak közepette maradtak alul Kanadával szemben. Három vereségük is volt tehát a tornán.

Tény, hogy ez nem az A-válogatott volt. Ha őszintén a szívünkre tennénk a kezünket, azt mondanánk, talán 2-3 olyan játékos volt csak a keretben, akik egy valódi A-csapatba is befért volna. Például a legjobbjuk, Anthony Edwards, aki be is került most a torna álomötösébe. Ha pedig őszintén végig nézünk az amerikai játékosokon, feltűnő, hogy a center poszt volt egyértelműen a leggyengébb mind közül. A kezdőcenter, az NBA Év Védőjének választott Jaren Jackson Jr. az egész vb-n 8,1 pontra és 2,9 lepattanóra volt képes meccsenként, míg például a vb második ötösébe választott litván Jonas Valanciunas 14,8 pontot és 8,8 lepattanót, a szerb Nikola Milutinov pedig 12,1 pontot és 8,4 lepattanót hozott össze meccsenként. Ez azért hatalmas különbség. Kik jöhetnek szóba ezen a poszton erősítésként? A klasszikus centerek közül a szerb Nikola Jokic és a dominikai színekben pattogtató Karl-Anthony Towns semmiképpen, Anthony Davis igen, bár ő nem szeret magára centerként gondolni. Viszont tulajdonképpen kár is erről beszélni, mert a lehetséges legnagyobb fogás egyértelműen a 2023-as MVP Embiid meggyőzőse volt Grant Hill csapatvezető részéről. A küldetést pedig teljesítette 1996 olimpiai bajnoka.

Az NBA hivatalos médianapján jóformán az összes nagy sztárt megkérdezték arról, hogy szeretnének-e ott lenni a válogatottban Párizsban, és szinte mindenki azt mondta, hogy igen. Azután, hogy LeBron Jamesnek is ez a terve, és hogy Embiid is elkötelezett, már érdemes azt találgatni, ki fér majd be a keretbe végül.

Fontos megjegyezni, hogy az olimpiát az amerikai sztárok mindig picit másképp kezelik a többi világversenynél. 1992 óta csak egyetlenegyszer nem Amerika szerezte meg aranyat, 2004-ben Athénban. Az olimpiai tornák előtt általában sikerül több A-listás szupersztárt is rávenni arra, hogy nemzeti mezbe bújjon. Az viszont kétségtelen, hogy igazából négyszer, 1992-ben, 1996-ban, 2008-ban és 2012-ben sikerült tényleg majdnem a lehető legerősebb keretet kiállítani. Ezt pedig talán az adott év keretben lévő All-NBA játékosaiban lehet a legjobban mérni.

Az 1991-92-es szezon után kilenc All-NBA-csapattag került be a Dream Team keretébe. A lista: Michael Jordan (az MVP), Karl Malone, Clyde Drexler, David Robinson és Chris Mullin alkotta az All-NBA első csapatot, továbbá Scottie Pippen, Patrick Ewing, John Stockton és Charles Barkley is bekerült a második ötösbe. A teljességhez hozzátartozik, hogy az utolsó szezonját lejátszó Larry Bird nagyon kevés meccset játszott sérülés miatt, de azért 14. lett az MVP-szavazáson, Magic Johnsonról pedig a szezon előtt pár nappal derült ki, hogy HIV-fertőzött, és ezért nem lépett pályára a szezon során. Ő az 1991-es MVP-szavazáson második lett Michael Jordan mögött. A 12. játékos Christian Laettner volt, aki NBA-újoncként került be a keretbe.

Az atlantai olimpián részt vevő amerikai válogatott volt az egyetlen, amelynek minden tagja bekerült az olimpia előtti szezon valamelyik All-NBA csapatába,

ott a nagy hiányzó csak az MVP Michael Jordan volt, aki nem vállalta a szereplést. Scottie Pippen, Penny Hardaway, Karl Malone és David Robinson volt még Jordanen kívül az első ötösben, de Hakeem Olajuwon, Gary Payton, Grant Hill, John Stockton, Charley Barkley, Shaquille O’Neal, Mitch Richmond és Reggie Miller is a legjobb 15-ben volt.

2000-ben öten (Gary Payton, Kevin Garnett, Jason Kidd, Alonzo Mourning és Vince Carter; az első három az All-NBA első csapatból), 2004-ben csak Tim Duncan, 2008-ban hatan (Kobe Bryant, Chris Paul, LeBron James, Dwight Howard az All-NBA első csapatból, továbbá Deron Williams és Carlos Boozer), 2012-ben nyolcan (LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant és Chris Paul All-NBA első csapattagként, valamint Kevin Love, Russell Westbrook, Carmelo Anthony és Tyson Chandler), 2016-ban heten (Deandre Jordan az All-NBA első csapat centere, továbbá Kevin Durant, Draymond Green, DeMarcus Cousins, Klay Thompson, Paul George és Kyle Lowry), 2021-ben Tokióban csak Damian Lillard volt ott All-NBA játékosként.

Összességében tehát

a barcelonai volt az egyetlen olyan válogatott, amelyben az All-NBA első csapat minden tagja ott volt,

1996-ban, 2008-ban és 2012-ben négyen-négyen utaztak a tornára a legjobb ötösből, 2000-ben hárman, 2004-ben és 2012-ben egy fő, 2021-ben egy sem. tegyük hozzá, hogy az egyre markánsabb európai jelenlét miatt vélhetően már nem nagyon lesz olyan, hogy komplet amerikai All-NBA első csapata legyen a ligának. Ha a tendenciákat nézzük, akkor ez úgy néz ki, hogy van két bivalyerős csapat, mint 1992-ben, 1996-ban, majd 2008-ban és 2012-ben, aztán jön egy picivel gyengébb, de még mindig erős garnitúra, mint 2000-ben és 2016-ban, hogy az azt követő tornán elkényelmesedjenek, mint 2004-ben és 2021-ben. A két utóbb említett olimpián szaladt bele pofonba a csapat, 2004-ben bronzérmes lett csak, 2021-ben nyert ugyan, de nem volt veretlen a válogatott.

A sormintát nézve 2024-ben újra egy bombasztikus csapatra van kilátás.

Mindig le kell szögezni, hogy már nem 1992 van, egyre több nemzetközi sztárja van a ligának, de ha most rápillantunk a 2023-as All-NBA csapatokra, akkor az abban szereplő 10 amerikai játékos már egy elég izmos kerete adhatna ki: Joel Embiid és Jayson Tatum volt az első ötösben (a nem amerikai Giannis Antetokounmpo, Shai Gilgeous-Alexander és Luka Doncic mellett), továbbá Donovan Mitchell, Steph Curry, Jimmy Butler, Jaylen Brown, De’Aaron Fox, Damain LIllard, Julius Randle és LeBron James szerepel a második és harmadik ötösben. Mellettük azért még olyan sztárok nevéről olvasni, mint az amerikai válogatottban már szinte minden fontos rekordot tartó, háromszoros olimpiai bajnok Kevin Durant, vagy a Londonban aranyat nyerő Anthony Davis, továbbá a tokiói győztes Devin Booker, Athony Edwards jó volt a 2023-as vb-n, Draymond Green nyert 2016-ban és 2021-ben, Kyrie Irving 2016-ban, és korábban volt vb MVP is. Ez máris több, mint 12 fő, úgyhogy ők mind nem lehetnek azért ott…És ki tudja, kinek lesz még csodálatos 2023-24-es szezonja?!

Ha a „Bosszúállók” ilyen erővel állnak össze, azért tényleg nagyon nehezen lehetne azt elképzelni, hogy meglepetés születne Párizsban. Joel Embiid megszerzése pedig mindenképpen óriási fegyvertény.

Ugyan az NBA-szezon még nem kezdődött el, mi már gőzerővel készülünk a rajtra. Láthattátok a Minnesota Timberwolves és a Dallas Mavericks két Abu-Dzabiban játszot felkészülési meccsét, de egy kiváló csemegével a jövő héten is készülünk. A Mavericks Madridban pályára lép majd a 2023-as Euroliga-győztes Real Madrid ellen. Tartsatok majd velünk!

Real Madrid – Dallas Mavericks: október 10., kedd 20:45, Sport1 (élő)

Az alapszakasz – amelyben a történelem során először egy szezonközi tornát is rendeznek – október 24-én indul.